Microsoft kupio Nokijinu diviziju za proizvodnju mobilnih telefona


Mnogi su očekivali da će Microsoft kupiti Nokiju nakon što Stephen Elop provede određeno vreme na mestu njenog direktora – a to se upravo se obistinilo. Microsoft je objavio da će kupiti Nokijine divizije za proizvodnju mobilnih telefona (uključujući "Lumia" i "Asha" brendove) i servise za 3.79 milijardi evra. Ovoj cifri su dodali i velikih 1.65 milijardi evra za desetogodišnje licenciranje Nokijinih patenata, a koji bi Microsoft-u trebali pomoći da se progura na tesnom tržištu mobilnih uređaja.

Ukoliko Nokijini deoničari odobre transakciju, ona će biti sprivedena kraju u prvom kvartalu sledeće godine. Što se tiče Stephena Elopa, on će sa pozicije direktora u Nokiji otići na mesto potpredsednika, sada Nokijinog, a uskoro Microsoft-ovog odeljenja za razvoj mobilnih uređaja i servisa, dok će ga u finskoj kompaniji privremeno zameniti predsednik upravnog odbora, Risto Siilasmaa.

Direktor Microsofta, Steve Ballmer, o dogovoru je rekao sledeće:

"Radi se o hrabrom iskoraku u budućnost – dobitku za zaposlen3, d3oničare i potrošače obe kompanije. (...) Pored inovacija i snage na tržištu telefona svih cenovnih rangova, Nokia donosi dokazanu sposobnost i talenat u ključnim područijima kao što su hardverski dizajn i inžinjerstvo, proizvodni lanac i menadžment, prodaja uređaja, marketing i distribucija."

Nokia će se nakon ovoga fokusirati na svoje "Here" mape, proizvodnju telekomunikacione opreme i licenciranje svojih tehnologija drugim firmama. Transakcijom će oko 32 hiljade njenih zaposlenih preći u Microsoft.

S druge strane, Microsoft je najavio i da će u Finsku smestiti svoj novi data centar, predviđen za upravljanje servisima i podacima evropskih kupaca. Firma narednih par godina u dotični namerava uložiti više od 250 miliona dolara.

Kupovina divizije koja je Nokiji donela skoro 50 posto zarade u 2012. godini trebala bi itekako ubrzati najavljeni Microsoft-ov put ka kompaniji orijentisanoj ka mobilnim uređajima i servisima.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.