NSA može da pristupi svakom smartphoneu


NSA može pristupati korisničkim podacima sa pametnih telefona svih vodećih proizvođača, saznaje Spiegel iz dokumenata te američke bezbednosne agencije. NSA može doći do podataka na operativnim sistemima Apple-a, BlackBerry-ja i Google-ovog Android-a.

Dokumenti pokazuju da je NSA, o čijim je prisluškivačkim aktivnostima američku i svetsku javnost upoznao bivši zaposleni Edward Snowden, sposobna doći do podataka kao što su popisi kontakata, saobraćaj SMS-a i informacija o lokacijama na kojima se krisnik nalazio. Takođe se vidi da je NSA uspostavila posebne radne grupe za svaki operativni sistem.

U jednom dokumentu iz 2009. godine obaveštajni stručnjaci tvrde kako mogu pratiti saobraćaj SMS-a na BlackBerry-jevom operativnom sistemu.

Navodi se i kako u kratkom razdoblju te godine nisu mogli pristupiti BlackBerry-jevim uređajima, ali ponovno su omogućili pristup u martu 2010. godine.

Dokumenti kazuju kako je NSA uspela probiti čak i BlackBerry-jev sistem elektronske pošte, koji je na glasu kao vrlo bezbedan i za koji je kanadska kompanija tvrdila da je neprobojan.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.