Otključavanje otkucajem srca umesto lozinke ili PIN-a


Ono što je još nedavno izgledalo kao daleka budućnost, sada je ovde. Kanadska kompanija Bionym osmislila je narukvicu koja očitava otkucaje srca onoga koji je nosi te služi kao "kartica" koja otključava vrata stana ili automobila, prepoznaje lozinke na računarima, tabletima i mobilnim telefonima, čak služi i kao sredstvo plaćanja u prodavnicama.

Narukvica nazvana Nymi uz pomoć senzora smeštenog sa donje strane prepoznaje ritam otkucaja srca koji je jedinstven kod svakog čoveka. Nakon toga se senzorom sa gornje strane narukvice korisnik povezuje sa svim uređajima koji su sinhronizovani sa narukvicom te pomoću nje otvara, na primer, vrata automobila ili "otključava" računar a da ne upisuje traženu lozinku. Narukvica čak može služiti i kao daljinski upravljač za televizor i ostale tehničke uređaje.

Nymi radi dok god se nalazi na ruci onoga ko je koristi i dok očitava njegove otkucaje srca. Kada korisnik skine narukvicu, "krug" se prekida i funkcija se gubi. I druge kompanije rade na projektima koji bi trebali zameniti klasične oblike identifikacije te se za otvaranje vrata i slično već koriste, na primjer, otiskom prsta, očitavanjem oka ili crta lica, ali iz kompanije Bionym poručuju da je korišćenje otkucaja srca možda i najsigurnije od svih tih metoda.

Nymi naime funkcioniše samo na osobama čiji su otkucaji srca registrovani i skladišteni u bazi podataka pa u slučaju krađe lopov od narukvice nema nikakve koristi. Bionym planira izlazak na tržište početkom 2014.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.