Prodat server Wikileaks-a


Server Wikileaks-a, na kojem su bile hiljade tajnih američkih diplomatskih beleški i dokumenata, prodat je u četvrtak za 33 hiljade dolara, objavio je švedski vlasnik servera.

Server je 2010. koristila organizacija za transparentnost WikiLeaks kad je objavila tajne dokumente o američkoj ulozi u ratu u Iraku i Afganistanu i izazvala jedan od najvećih skandala na polju narušavanja državnih tajni u svetu. Švedska internet kompanija Bahnhof kojom se tada služio WikiLeaks prodala je Dell-ov server na eBay-u.

Direktor Bahnhofa Jon Karlung kazao je kako je server "relikvija našeg doba" i dodao da kupac nije iz Švedske. Podaci koje je server sadržavao pre prodaje su izbrisani. "Verujem da kutija ima veliku simboličku vrednost", rekao je Karlung i dodao da se radi o predmetu koji je ostavio traga na istoriji.

Karlung je rekao kako će se polovina prihoda od prodaje donirati organizaciji Reporteri bez granica a druga polovina organizaciji 5th of July Foundation koja se bori za slobode i zaštitu privatnosti na internetu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.