Recenzija: Samsung Galaxy S4 mini


Iako je Samsung-ov Galaxy S4 najprodavaniji Android uređaj, mnogima smeta njegova veličina, a nekima i cena. Prošle godine, kada je bio aktuelan S3 model, Samsung je odlučio da predstavi i mini varijanutu. Trend se nastavlja, pa su se tako na isti potez odlučili i ove godine. Tako je rođen Galaxy S4 mini. Nosi ime svog većeg i snažnijeg starijeg brata i dodato mu je još mini. Tako je što se tiče imena, ali specifikacija je potpuno drugačija.

Plus
Kvalitet izrade
Lagan i lepo staje u ruku
Dobra kamera
Baterija je izmenjiva

Minus
Relativno skup
Ekran nije HD
Nedostaju neke opcije i nema LED lampicu za obaveštenja

Specifikacija
4,3”, Super AMOLED ekran, rezolucije 960 x 540, sa 256 ppi i Gorilla Glass zaštitnim staklom
SoC: Qualcomm Snapdragon 400
CPU: 2x Krait na taktu 1,7 GHz
GPU: Adreno 305
1.5 GB RAM memorije
8 GB memorije za skladištenje (korisniku dostupno tek 5), podržava microSD kartice do 64 GB
8 MP kamera podržava snimanje u 1080p, prednja kamera 1,9 MP
Povezivanje: WiFi, DLNA, WiFi Hotspot, WiFi direct, NFC, IR, Bluetooth, FM radio
Baterija kapaciteta: 1900 mAh
Softver: Androdi 4.2.2

Kućište i dizajn

Ukoliko ste ranije koristili (ili bar testirali) originalni Galaxy S4, mini verzija će vam na prvu svakako delovati malo. S obzirom da je originalna veličina mnogima nezgrapna za koriščenje, i da neki (generalno te veće telefone) zovu "televizorima", mini verzija biće vam pun pogodak. Pored toga što je manji, po pitanju kućišta, originalni i mini nemaju neke velike razlike. Na oba modela korišćena je praktično identična plastika koju inače mnogi kritikuju.

Oko telefona, kao i kod većeg S4, nalazi se aluminijumski okvir, koji daje potrebnu čvrstinu u eleganciju telefonu. Sam telefon lepo leži u ruci i zahvalan je za korišćenje. Takođe treba napomenuti da je Galaxy S4 mini, od originalnog S4 deblji za 1 mm. Ta razlika bukvalno nije primetna, ali ako ste navikli na originalni S4, svakako ćete je primetiti.

Ono što je bitno jeste da od svih do sada testiranih manjih telefona, ovaj definitivno najvolje leži u ruci. To je zaista veliki plus. Takođe, primetno je da je telefon dosta lagan, što je još jedna pohvala Samsung-ovom timu.

Treba napomenuti i ono što nam se nije svidelo. Naime, pritiskom na glavno dugme (home) uključuje se ekran, koji se posle lako sam otključa. Autoru ovih redova se za vreme trajanja testa više puta otključao ekran dok je uređaj bio u torbici (zajedno sa još dva telefona).


Ekran

Mnogima je bitno da uređaj ima dobar ekran i uglavnom zato biraju one uređaje koji imaju HD ili Full HD rezoluciju. Ovde to nije slučaj, Ekran nije HD i ima rezoluciju od 960 x 540 px, što je gustina od oko 256 ppi. Inače, radi se o Super Amoled ekranu, koje uglavnom kopristi Samsung. Iako nije HD, eran je visokog kvaliteta, odziv je dobar, a za pohvalu je i uglao vidljivosti i vidljivost na suncu.
Procečan korisnik, uglavnom neće primetiti da je ekran na mini-ju lošiji od onog u originalnom, upravo zbog visokog kvaliteta.

Memorija i povezivanje

Galaxy S4 mini povezuje se sa računarom standardnim micro USB kablom, putem kojeg se može i puniti. Treba napomenuti i da uređaj ne podržava USB on-the-go opciju, što ga izdvaja od većine Samsung-ovih top uređaja.

Od načina povezivanja, tu su Bluetooth, WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot i DLNA, i jedan od trenutno nezaobilaznih - NFC koji je ipak ograničen samo na Android Beam funkciju.
Od mrežnih, tu su 2G, 3G i 4G, koji doduše kod nas još nema pokrivenosti. Za skladištenje tu je 8 GB memorije, a korisniku je u startu dostupno oko 5. Ukoliko je to malo, može se proširiti microSD memorijskm karticama do 64GB.

Spomenimo ovde i zvuk koji je zaista dobrog kvaliteta, kako prilikom slušanja muzike, tako i prilikom razgovora (mada to može zavisiti od mreže operatera).

Operativni sistem i softver

Samsung Galaxy S4 mini dolazi sa Android operativnim sistemom u verziji 4.2.2, koji je dodatno nadograđen TouchWiz Nature UX interfejsom. Ono što je bitno, to je da je Galaxy S4 mini opremljenmnogim dodatnim funkcijama upravljanja glasom i pokretom kao i S4. Jedna od tih opcija je i pametni ekran, gde će ekran uređaja biti uključen dok gledate u njega.

Fizičko home dugme i dva kapacitivna pored njega, prava su stvar, jer za razliku od softverskih, ne oduzimaju dragoceni prostor za prikaz sadržaja. Pohvalno je i to što se svetlina tih tipki može dodatno podesiti, što nije sličaj kod cećine drugih uređaja.
Sam softver je prilično fluidan. Za vreme trajanja testa, sve je proteklo bez bugova, a glavni "krivac" za to je dobar hardver. Možete igrati zahtevne igrice i jednostavno se prebacivati kroz multitasking, bez bugova. S te strane ide velika pohvala.

Web i multimedija

Kao i kod većine telefona, prikaz web stranica je prilično dobar. Čitanje teksta u nekim slučajevima moguće je čak i bez zumiranja, sa samo surfovanje prilično je fluidno čak i kod većih stranica. Što se pregleda multimedijalnih sadržaja tiče, većinu formata otvara normalno, sa zvukom i to bez potrebe za instaliranjem dodatnih kodeka.
Slušanje muzike odvija se kroz muzičku aplikaciju, a ono što je mnogima bitno jeste i to da S4 mini poseduje FM radio. Zvuk na zvučniku je prilično čist i kvalitetan.

Kamera

Za razliku od originalnog S4 modela koji ima senzor kamere od 13 MP, S4 mini ima manje - 8 MP. Ipak, bitno je to da kvalitet fotografija koji pravi mini, može da stane "rame uz rame" sa onim što pravi originalni. Fotografije po danu su standardno dobre, ali i noćno snimanje nije loše. Interfejs kamere donosi mnoge moćne funkcije koje su nam poznate sa originalne S4, kao što su burst mode, HDR, kombinacija zvuka i slike, panorame, brzo snimanje noću...

Detalji su dobro vidljivi, a zrnatos je dosta smanjena. Možda jedina mana pripusije se tome što je pri najvećoj rezoluciji (8MP) slikanje omogućeno samo u 4:3 formatu, a ako želite u 16:9, moraćete se zadovoljiti sa 6MP.

Bespotrebno je više trošiti reči na kvalitet kamere, dovoljno je da pogledate slike i video snimke koji su napravljeni ovim uređajem. Napomenimo da slike koje su u 16:9 formatu, slikane su pri 6 MP rezoluciji (za one koji nisu čitali prethodni pasus ;) ).

- Fotografije (dnevne i noćne) - Preuzimanje (zip 77,6 MB)
- Video - dan, cveće - Pregled i/ili Preuzimanje
- Video - noć, cveće - Pregled i/ili preuzimanje
- Video - dan, golubovi - Pregled i/ili preuzimanje

Baterija

Možda će vam za telefon ovakvih specifikacija baterija od 1900 mAh delovati malo, ali ipak nije tako. Uz intezivno korišćenje, baterija će bez problema izdržati ceo dan. Ukoliko niste preterano zahtevni, opušteno ćete moći da izvučete dva dana korišćenja. Naravno, mnogo je činilaca koji utiču na trajanje baterije, osvetljenje ekrana, korišćenje aplikacija, povezivost na mobilnu i WiFi mrežu, tako da je nemoguće tačno reći trajanje. Ali, ukoliko bi poredili ovaj telefon sa drugim testiranim - trajanje baterije vodilo bi se pod - iznad proseka.

Utisak

Uz sve činjenice, radi se o savršenom telefonu. Ali ipak, nije to to. Navika na S4 jeste - veći ekran i jači hardver. Ali ipak, ko želi da prođe jeftinije, a opet s druge strane da ima bar kakav-takav S4, ovo je dobro rešenje. Ono što se posebno može zameriti ovom telefonu jeste relativno visoka cena. Ukoliko još malo dodate, možete kupiti bolji pravi S4. Ukoliko smatrade da vam sva snaga pravog S4 nije potrebna, ovo je manje i elegantnije rešenje. Ako ste koristili S4, S4 mini u najmanju ruku delovaće vam čudno. Kada bi cena bila bar 20% jeftinija, ovaj telefon bi bio pun pogodak.
Što se ponude u Telenoru tiče, možete ga kupiti već za 1 dinar uz Prenesi Premiun XL tarifni paket i ugovor na 2 godine. Detaljnije o ponudi možete se informisati na ovoj stranici.

Uređaj ustupio: Telenor

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
2
  1. Анониман kaže,

    Dobar fon, ja ga kupio pre neki dan


  2. Анониман kaže,

    Odličan telefon


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.