Evo kako je zatvorena web stranica koja je prodavala drogu


Federalne vlasti u SAD-u objavile su da su blokirale web stranicu koja je smatrana jednim od najpopularnijih mesta na internetu na kojem se mogla kupiti droga i druga ilegalna dobra i usluge.

U kaznenoj prijavi FBI navodi da tereti Rossa Williama Ulbrichta, takođe poznatog pod nadimkom "Dread Pirate Roberts", jer je od januara 2011. godine održavao web stranicu Silk Road (Put svile).

Vlasti su saopštile da je ova stranica pružala online platformu za dilere širom sveta, koji su putem nje anonimno prodavali narkotike - uključujući marihuanu, heroin, LSD i kokain.

Put svile je i "prodavaonica" za kupovinu i prodaju drugih nezakonitih stvari, uključujući i zlonamerni softver koji se koristi za hakovanje računara, saopštile su američke vlasti.

S digitalnim novcem Bitcoin u vrednosti od 47,15 dolara zainteresovani su mogli donedavno na ovoj stranici kupiti 10 "pizeva" LSD-a za 74,50 dolara

Put svile je dugo bio na nišanu vlasti. Godine 2011. senator Charles Schumer pozvao je ovu web stranicu da "sertifikovana one-stop shop za ilegalne droge koji predstavlja vrlo drzak pokušaj torbarenja drogom online. To je drskije od bilo čega drugoga".

Ulbricht je takođe od jednog korisnika Puta svile "naručio ubistvo" po ceni od 150.000 dolara. Reč je bila o drugom korisniku koji je pretio da će objaviti identitet hiljada posetilaca ove stranice, kako se navodi u podnetoj tužbi.

Vlasti su optužile Ulbrichta za trgovinu narkoticima, pranje novca i hakovanje računara. Na web stranici Puta svile sada stoji obaveštenje da su stranicu zaplenili FBI, DEA, krizni odeljenje IRS i ICE Homeland Security Investigations.

O Ulbrichtu je nedavno pisao i Forbes. Tom prilikom on je izjavio novinaru da prikriva svoj identitet i identitet posetilaca web stranice putem softvera pod nazivom Tor. To je anoniman softver koji šifrruje internet saobraćaj tako da ga preusmerava putem drugih računara širom sveta.

"Najviši novoi vlasti me love", rekao je tada za Forbes.

U premetačini FBI-a zaplenjeno je 26.000 jedinica digitalnog novca Bitcoin, koji vredi oko 3,2 miliona dolara. Bitcoin je anonimna, digitalna valuta čija je prednost lakša isplata. Isplata se može obavljati bez posrednika i bez transakcionih troškova koji su prisutni ako prenos novca vršite preko banke ili nekog od popularnih servisa za prenos novca.

Kako je otkriven?

Još od osnivanja Silk Road-a, ova stranica je privukla pažnju FBI-a koji su, s obzirom da je radila preko anonimne Tor mreže, imali velikih problema sa praćenjem rada stranice i njenih korisnika. Zbog toga je Dread Pirate Roberts bio izuzetno oprezan prilikom korišćenja interneta, ali napravio je jednu veliku grešku koja je bila dovoljna da privuče FBI te je na kraju zbog te pogreške i uhapšen. Tako je na jednom forumu za programere upitao za pomoć sa jednim problemom vezanim uz Tor, ali to je pitanje postavio koristeći pravo ime koje naknadno promenio u "frosty".

Ono što je jako privuklo pažnju FBI-a jeste da je kod o kojem se on raspitivao bio specifičan za Silk Road, a čak je i ime frosty povezano sa serverom Silk Roada. Ulbricht je pre hapšenja dugo vremena bio pod nadzorom FBI-a, ali zbog anonimnosti Tor mreže oni nisu mogli dokazati da je upravo on vlasnik i voditelj Silk Road-a čije su servere nakon dosta vremena ipak uspeli locirati i kopirati zajedno sa svim informacija o nalozima korisnika.

Osim sa upitom na navedenom forumu, Ulbricht je napravio još jednu grešku koja je olakšala posao FBI-u te se jednom logovao u Silk Road iz internet kafića u San Franciscu, nakon čega je FBI uspeo da locira njegovu kućnu adresu, a sve je kulminiralo ove nedelje kada je Silk Road zatvoren, a Ulbricht uhapšen.

Zanimljivo je da je na sličan način pre dve godine pao i jedan od najpoznatijih Anonymous-a, Sabu, koji je takođe napravio samo jednu grešku kada nije blokirao svoju IP adresu te mu je FBI brzo nakon toga pokucao na vrata. Sabu se dogovorio sa agentima i postao saradnik FBI-a koji je izdao najpoznatije članove Anonymous-a koji su zbog njega na kraju završili u zatvoru.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.