Facebook objave mnogo govore o vama


Istraživanje naučnika univerziteta u Pennsylvaniji pokazalo je da se uzrats, pol i lične karakteristike korisnika Facebook-a mogu proceniti na temelju jezika kojim pišu na toj društvenoj mreži.

U projektu je dobrovoljno učestvovalo 75.000 ljudi koji su ispunili upitnik i pristali da se njihovi statusi koriste u istraživanju. Naučnici su na temelju lingvističkih obrazaca u jeziku korisnika napravili računarske modele koji mogu predvideti uzrast, pol i njihove odgovore u upitnicima. Procene su se pokazale neuobičajeno preciznima – istraživači su, primera radi, bili u pravu u 92 posto procena pola korisnika na temelju njihovih statusa.

Deo jezika bio je u skladu sa ranijim psihološkim karakteristikama pa su tako ekstrovertne osobe češće koristile reč zabava, dok su neurotični češće spominjali frazu depresivno.

Naučnici su na temelju njihovog jezika izradili grafički prikaz reči koje najčešće upotrebljavaju ekstrovertirane, odnosno introvertirane osobe. Prva grupa najčešće upotrebljava reči kao što su "zabava", "devojke" i "volim te", dok su kod druge grupe najučestalije reči "internet", "anime", "manga"...

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.