Guardian najavljuje novo objavljivanje Snowdenovih podataka


Iako su nedavno bili prisiljeni da fizički unište računare koji su sadržavali tajne podatke dobijene od Edwarda Snowdena, iz britanskog Guardiana ne posustaju u objavi takvih podataka.

Njihov je urednik Alan Rusbridger najavio kako ova kuća planira objaviti još neka otkrića do kojih su došli posredstvom sada već svetski poznatog obaveštajca. Rusbridger smatra da Guardian na to ima potpuno pravo i ne obazire se na izjave novog šefa agencije MI5, Andrewa Parkera, koji takve objave smatra štetnima.

Ono na što su iz MI5 posebno osetljivi jesu podaci o funkcionisanju tajnih obaveštajnih agencija, američke NSA i britanske GCHQ, iz kojih je razvidno koliko velike kapacitete za špijuniranje te agencije imaju.

Iz vladinih agencija tvrde kako teroristi imaju hiljade načina komunikacije, "putem e-maila, IP telefona, razgovora unutar online igara, društvenih mreža, chat soba, usluga za skrivanje identiteta ili brojnih mobilnih aplikacija". Stoga, kaže Parker, MI5 mora imati mogućnost pristupiti svim tim komunikacionim kanalima u cilju zaštite zemlje od terorizma.

Guardian se u svojem obraćanju poziva na pravo na slobodu izveštavanja i uprkos svemu namerava nastaviti raskrinkavati vladine špijunske agencije.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.