Recenzija: Samsung Galaxy Note 3


Pre dve godine, Samsung je predstavio prvi Galaxy Note uređaj koji je tada ima odijagonal od 5,3 inča. U startu, mnogi su pomislili da je to preveliko za normalno korišćenje, ali nakon dobrog uspeha tog uređaja, Samsung je sledeće godine predstavio Note 2 koji je imao dijagonalu od 5,5 inča. Pošto je i taj uređaj dobro prihvaćen, tradicija se nastavila pa su i ove godine odlučili da predstave novi Note 3, koji sada ima dijagonalu ekrana od 5,7 inča.



Glavna prednost ovog phableta nad ostalima svakako je olivčica koja omogućava lakši rad. Mana ovakvog uređaja svakako je ergonomija, njega je gotovo nemoguće normalno koristiti jednom rukom.

Specifikacija
- Super AMOLED ekran, veličine 5,7 inča, 1080x1920 px rezolucije (približno 386 ppi), Corning Gorilla Glass 3 zaštitno staklo
- SOC: Qualcomm Snapdragon 800
- CPU: 4x Krait 400 na taktu 2,3 GHz
- GPU: Adreno 330
- 3 GB RAM-a
- 32 GB memorije (korisniku dostupno 26GB), proširiva microSD memorijskim karticama do 64 GB
- 13 MP kamera, snima fotografije 4128 x 3096 px, video 2160p pri 30fps, 1080p pri 60fps
- Prednja kamera rezolucije 2.0 MP, snima video u rezoluciji 1080p pri 30fps
- Povezivanje: GPRS, EDGE, 3G, 4G, HSDPA, HSUPA, GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100
- Wi-Fi, Bluetooth 4.0, NFC, Infrared, microUSB v3.0 (MHL 2), USB On-the-go, 3,5 mm audio ulaz
- Baterija kapaciteta: 3200 mAh
- Android v4.3 (Jelly Bean)

Plus
Jak hardver
Odličan ekran
S Pen
Odlična kamera
Dosta dobrih aplikacija

Minus
Nema FM radio
Nezgrapan za korišćenje jednom rukom
SIM kartica se teško vadi

Kućište i dizajn

Ovako veliki telefon je gotovo nemoguće koristiti jednom rukom. Ukoliko ste ranije koristili Note 2 ili neki sličan, veći telefon, proces prilagođavanja biće kraći. Dizajn uređaja se u nekim segmentima drastično razlikuje od prethodnog Note-a.

Za početak tu je zadnja maska od veštačke kože, i ovo je prvi uređaj koji to koristi. Naravno, maska i dalje jeste plastična, koža (koja čak ima i imitaciju šivenja na ivicama) je bukvalno samo zalepljena na plastičnu osnovu. Dakle, još uvek je plastika, odnosno polikarbonat kao i kod drugih Galaxy uređaja. Tako nešto se verovatno mnogima neće svideti, zapravo onima koji su pre za aluminijum (što uključuje i autora ovih redova). Maska je jako tanka i osetljiva, tako da, kao i kod ranijih Samsung-ovih modela, treba voditi računa prilikom skidanja i nameštanja.



Sam uređaj izgleda prilično lepo. Oko uređaja nalazi se aluminijumski okvir, koji daje potrebnu čvrstoću i lep izgled. Note 3 bukvalno je identično dizajniran kao Galaxy S4, a jedina razlika (osim u veličini) je zadnjoj maski.

Upitno je koliko će zadnnja maska zbog kože biti problematična u letnjem periodu, koliko će znojiti i da li će se lako habati.

Ipak, na kraju, utisak prilično pozitivan.

Ekran

Kao i kod drugih Samsung-ovih uređaja, prisutan je Super AMOLED ekran. Za početa treba istaknuti kako je ovo trenutno najbolji ekran ugrađen u neki telefon. Dakle, bolji je i od onog ugrađenog u Galaxy S4, posebno zbog boljeg prikaza bele boje.

Pozadinsko osvetljenje ekrana je za pohvalu, a zahvaljujući njemu Note 3 ima bolju vidljivost na suncu.



Što se tehničkih detalja tiče, dijagonala ekrana je 5,7 inča, a rezolucija 1080p. Iz toga se izvodi da je gustoća 386 ppi, što je znatno više od većine današnjih ekrana, pa čak i Retina. Dakle, ovakva gustoća garantuje da golim okom nećete videti piksel.

Zbog jako vernog prikaza boja, i zbog generalno izuzetno kvalitetne izrade, ekran slobodno možemo oceniti čistom desetkom.

Povezivanje

Telefon se povezuje na 2G, 3G i 4G mreže (4G mreža trenutno nije dostupna u Srbiji). Pored toga tu je i WiFi. Prilikom testiranja došlo je do manjih problema sa nekim WiFi mrežama. Naime, uređaj je konektovan na mrežu, moguće je normalno surfovati ali nije moguće povezati se sa Samsung-ovim serverom (za preuzimanje aplikacija, proveru updatea...). Tada bi uređaj izbacivao "Network error", što je prilično nerviralo. Taj problem javio se na dve mreže, ali je na trećoj sve radilo. Vrlo je moguće da je to greška samo na ovom test uređaju, ili je možda Samsung-ov servis bio ptivremeno nedostupan.

No, bilo kako bilo, uređaj se na WiFi spaja vrlo brzo, a sama konekcija je stabilna. Naravno, podržani su i WiFi direct, WiFi Hotspot, kao i Bluetooth, NFC i infracrveni port (ako to još uvek neko koristi...). Za lakše spajanje i povezivanje sa drugim uređajima tu su i odgovarajuće aplikacije.

Jedna bitna novost koju donosi Note 3 svakako je novi micro USB 3.0 ulaz. Naime, odmah ćete primetiti da taj ulaz veći i drugačiji od onoga na šta ste navikli. Ipak, bez brige, jer uz uređaj dolazi i taj kabal.

Inače, micro USB 3.0 (koji se npr. koristi i za eksterne hard diskove) se sastoji iz dva dela. U desni deo je moguće povezati bilo koji postojeći micro USB kabal, a levi deo čini celinu i povezuje se sa novim kablom. To praktično znači da ako vam je baterija pri kraju, a vaš punjač vam nije tu, u desni deo možete povezati bilo koji micro USB kabal. Ova, mnogi bi rekli komplikacija, napravljena je u cilju povećavanja brzine prenosa fajlova.

Takođe, desni deo služi i kao MHL koji se koristi za HDMI izlaz. Treba napomenuti i da je podržan USB on-the-go.

Operativni sistem, interfejs, mogućnosti, aplikacije...

Galaxy Note je jedan od prvih uređaja koji dolazi sa Android-om 4.3 Jelly Bean. Ipak, nema neke bitne razlike u odnosu na verziju 4.2. Jedina bitna stvar vezana za Android 4.3, a vezana je za Samsung uređaje, jeste povezivost sa Gear pametnim satom.

Već standardno, Samsung svoje uređaje isporučuje sa TouchWiz softverom. Tu je klasičnih pet ekrana sa aplikacijama i widgetima.
Interfejs je dodatno nadograđen jednostavnim prustupom vesti, odnosno do aplikacije My Magazine, do koje se dolazi pritiskom na home taster illi povlačenjem prsta odozdo na gore. To je nešto slično kao HTC-ov BlinkFeed. E sad, manj problem je taj što nema srpskih vesi, ali zato u My Magazine možete dodati kalendar, slike, video, beleške... ili npr. društvene mreže (Twitter, Linkedin, Google+...), ali nema Facebook-a, što malo čudi. Ukoliko vam ova funkcija nije simpatična, jednostavno je isključite u podešavanjima.

Još jedna bitna stvar je i Multiwindow funkcionalnost koja je poznata iz drugih modela. Dakle, kako bi što bolje iskoristili prednost velikog ekrana, možete otvoriti dva prozora istovremeno, tako svaki zauzima pola ekrana. Novost je i to da te dve odabrane aplikacije možete sačuvati kao prečicu, tako da kasnije pokrenete tu prečicu, oba prozora se pojavljuju na ekranu. Još jedna od mogućnosti je i smanjenje veličine ekrana gestovima u obliku znaka < na desnoj ili > na levoj ivici ekrana. To će proizvesti manji ekran (oko 4 inča) na kome možete nastaviti da radite, a možete ga i povećati. Ovo nije preterano bitno, ali nekoma može koristiti.

Prilikom važenja olovčice ili pristiskom na dugme na olovčici, moguće je lako pristupiti "Air command"-u, odnosno, malom prozorčiću na kome možete birati neke zanimljive aplikacije koje iskorištavaju moć olovčice.

Note 3 ima mnogo funkcija koje se noktrolišu pokretom i gestama, takođe ne treba zaboraviti ni upravljanje pogledom koje je već od ranije poznato sa Galaxy-ja S4. Ima nekih korisnih, ali i dosta potpuno beskorisnih stvari koje bi dodatno trebale da se razvijaju kako bi od njih bilo neke veće koristi.

Od zanimljivih aplikacija, treba izdvojiti one za čije korišćenje je S Pen olovčica i stvorena.

Action Memo omogućava dodavanje određene radnje napisanom tekstu. Primera radi, možete napisati neki broj telefona i izaberite akcionu ikonicu kako bi se pojavio meni koji vam omogućava pozivanje tog broja. Slično možete da radite i sa imenom kontakta, e-mail-om, internetom... Takođe, možete snimiti belešle, pretraživati Google mape... Dakle jako zanimljvo, ali moraćete malo da se izvežbate i priviknete.

Scrapbook je aplikacija koja će vam omogućiti da objedinite izreske slike i beleške, web adrese ili nešta drugo. Korisno je za brze beleške.

S Note (ranije znan kao S Memo) je na Note-u 3 dodatno napredovao. Ovo je jako korisna aplikacija u kojoj možete izraziti svoju kreativnost, organizovati svoje poslove ili se samo dobro zabaviti crtanjem. Verovatno je većina dobro upoznata sa ovom aplikacijom, tako da neka dodatna pojašnjenja oko korišćenja svakako neće biti potrebna.



Air Commander, do koga se dolazi izvlačenjem olovke iz svog ležišta, ili pritiskom na fizičko dugme na olovci, prečica je za ove i još neke aplikaicije. Na primer, još jedna zanimljiva aplikacija je i Screen Write, koja odmah pravi screenshot po kojem možete pisati. To je posebno korisno kada nekome želite da pokažete kako da uradi nešto na svom telefonu.

KNOX je još jedna od zanimljivih aplikacija. Naime, to je bezbednosni sistem, pre svega namenjen poslovnim korisnicima. Prvim pokretanjem definišete lozinku i rezervni PIN. Inače, koncept KNOX-a je kreiranje posebnog interfejsa sa posebnim menijem aplikacija. Jednom kada ga pokrenete, on se ponaša kao odvojeni sistem koji je zaštićen od "spoljašnjih uticaja". Sama aplikacija omogućava npr, e-mail, kalendar, a pored inicijalnih, moguće je preuzeti i dodatne aplikacije. KNOX omogućava visok stepen bezbednosti i posebnu enkripciju. Ovo je posebno korisno za velike firme kojima treba bezbedan sistem za razmenu osetljivih podataka. Treba napomenuti i da je KNOX, kao i sistem BlackBerry 10, odobren od strane Pentagona, što samo govori o stepenu bezbednosti. Nudi dosta podešavanja, a dalje istraživanje prepuštamo onima kojima je ovako nešto potrebno.

Aplikacije, multimedija i surfovanje

Pored dosta aplikacija koje su već instalirane na uređaj, moguće je naravno skinuti gotovo sve. Dakle, ovaj "svemirski uređaj" podržaće i najzahtevnije aplikacije i igrice. Nema toga što na ovom uređaju nećete moći pokrenuti, ali bukvalno. Pored Play prodavnice, tu je i Samsung-ova.

Pregled u galeriji je od ranije poznat sa Galaxy-ja S4. Sam pregled video snimaka je pravo uživanje na ovakvom ekranu. Zvuk je odličnog kvaliteta i pa je odličan doživljaj zagarantovan. Što se tiče video kodeka, podržano je jako mnogo formata
Surfovanje je takođe zaista dobro. Sam pregled stranica i "šetanje" po njma je zaista fluidno i u skladu sa očekivanjima - odlično. Sve radi bez ijedne zamerke.

Kamera


Sama kamera i softver su isti kao na Galaxy-ju S4. Rezolucija je 13 MP, a kamera važi za jednu od najboljih na tržištu. Fotografije u rezoluciji od 13 MP možete dobiti samo u 4:3 formatu, dok 16:9 idu na 9 MP, a tu je i još nekoliko manjih formata.

Kao i kod modela S4, pristune su razne zanimljive funkcije kamere, poput sportskog moda, Drama snimaka, snimka u 360 stepeni i mnogih drugih. Tu je naravno i HDR.

Pri dnevnom svetlu, snimci imaju dosta detalja, dok pri noćnom, uz blic imaju jako malo zrnatosti. LED blic jeprilično moćan, ali u nekim slučajevima, kada npr. slikate objekte koji su dosta blizu, oni mogu biti previše osvetljeni.

Video pored 1080p rezolucije, moguće je snimiti i u 4K rezoluciji zahvaljujući Snapdragon 800 procesoru. To je video koji se još naziva i UHD 4K, a snima se pri rezoluciji od 3840x2160 tačaka, a često se za njega koristi i oznaka 2160p.

Za reprodukciju ovakvog videa biće vam potreban jači hardver, odnosno jaka grafička i procesor. Ako već imate hardver koji podržava 4Kvideo, trebaće vam i 4K video monitor ili TV uređaj.

Samo snimanje u 4K rezoluciji ide na 30 fps, a bitrate je čak 49 Mbps. Tako jedan minut ovako napravljenog videa zazuzima čak 300-350 MB prostora. Dobro razmislite da li vam je ovo uopšte potrebno, i da li ćete, osim na telefonu, još negde moći da pokrenete ovaj video.

Preuzmite fotografije i video snimke (1080p i 4K) ispod kako bi videli kvalitet.

Test kamere:
- Fotografije (dnevne i noćne) - Preuzimanje (zip 128 MB)
- Video - dan, cveće - Pregled i/ili Preuzimanje
- Video - dan, cveće 4K -  Preuzimanje MP4
- Video - noć, cveće - Pregled i/ili preuzimanje
- Video - noć, cveće 4K - Preuzimanje MP4
- Video - dan, ulica - Pregled i/ili preuzimanje
- Video - noć, ulica - Pregled i/ili preuzimanje

Baterija

Sam kapacitet baterije na Note 3 je 3200 mAh, što je za 100 mAh više od onoga u prethodniku. Baterija jeste jača, ali jači su i njeni potrošači, dakle procesor i ekran, ali i povezivost i rad na 4G mreže (za srećnike koji to imaju).

U zavisnosti od podešavalja ekrana, ali i povezivanja, pa i samog korišćenja, baterija može trajati od jednog pa do čak tri dana. Ukoliko ne koristite preterano vaš uređaj, možete jako mnogo izvući. Što se tiče aktivnog korišćenja, jednim punjenjem možete surfovati oko 10 sati neprekidno ili npr. 12 sati gledati video.

Bateriju dodatno možete uštedeti prelaskom na 2G/3G režim prenosa, isljučivanjem mobilne data mreže ili WiFi-ja, kao i isključivanjem sinhronizacije podataka.

Utisak

Iz cele recenzije, da se videti da se ovde radi o jednom vrhunskom uređaju, pa čak možda u nekim stvarima i najboljem na tržištu. Jedna od većih mana jeste nepraktičan micro SIM ulaz. Naime, kada ubacite vašu karticu, vađenje iste je jako komplikovano. Da bi je izvadili, potrebna je posebna alatka (koja se dostavlja u paketu sa telefonom) i kojom se kartica vadi (video pogledajte ovde). Čak ni taj uređaj nije toliko savršen, pa će vam, posebno ako prvi put vadite karticu iz Note-a 3 trebati bar 5-10 minuta, što je previše. Umesto ubacivanja i izbacivanja na klik, ovde ćete karticu doslovno morati da pecate i čupate.

Za sam ekran baš nikakve zamerke, isto tako i za brzinu. Olovčica je takođe sjajna, hardver isto. Softver se nijednom tokom testa nije srušio. Snapdragon 800 i čak 3 GB RAM memorije, su odlična kombinacija. Kamera od 13 MP je dobra, ali sigurno ne bi pobedila onu u Nokiji 1020.



Možda jedino što vas može odbiti od ovog telefona jeste njegova cena. Kako bi jeftinije prošli, najbolje je da izaberete neki tarifni paket, jer cena uređaja u slobodnoj prodaji ide do 95.000 din.

U ponudi Telenora, uz najveći paket uređaj košta 19.920 dinara, uz ugovor na 24 meseca. Mesečna pretplata bi za taj paket (Prenesi Premium XL) iznosila 5684 dinara.

Svakako, savet je da sačekate Novu godinu, kada će biti raznih popusta i akcija pa će uređaj biti verovatno još jeftiniji.

Uređaj ustupio: Telenor

P.S. Sutra čitajte recenziju Samsung Galaxy Gear pametnog sata.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
6
  1. Анониман kaže,

    Odlican fon, bas sam ga kupio u petak i stvarno sam odusevljen. Jeste skup, ali vredi


  2. asdf kaže,

    Odlicna recenzija i jos bolji fon, ali ko bre ima para za ovo?


  3. Unknown kaže,

    Uvek je bilo koliko para toliko muzike a misli da ovaj telefon vredi svaki dinar naravno za onog ko ima potrebu za takvim uredjajem a korisnik koji ga kupi da bi slao sms-ove telefonirao i možda otišao na facebook za njih nije ovako skup telefon . . .


  4. Анониман kaže,

    i konačno da su fotografije odlične, vidi se da ste se za ovu recenziju baš angažovali


  5. Анониман kaže,

    odlična recenzija, jedva čekam recenziju gear sata


  6. Анониман kaže,

    odlican telefon


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.