Recenzija: LG G2


LG G2, je direktni konkurent top modelima drugih proizvođača poput Samsung-ovom Galaxy S4, u neku ruku i Note-u 3, a svakako Sony-jevom Xperia Z1 pametnom telefonu. Iako su to trenutno najpoželjniji Android telefoni, i LG ima šta da ponudi - njihov G2 definitivno staje rame uz rame sa najboljima, a donosi i dosta zanimljivih opcija koje konkurencija nema.
Ovaj uređaj donosi malo drugačiji dizajn, izmeštene fizičke dugmiće i dobru optičku stabilizaciju na kameri, i naravno - fenomenalni ekran.

Specifikacija
- 5,2” IPS LCD ekran rezolucije 1920x1080, 424 ppi, sa Gorilla Glass 2
- 2 GB RAM memorije
- 13/32 GB interne memorije
- SoC: Qualcomm Snapdragon 800
- CPU: 4x Krait 400 takta 2,26 GHz
- GPU: Adreno 330
- Povezivanje: WiFi 802.11 a/b/g/n, DLNA, WiFi Hotspot, WiFi direct, HDMI, USB On-te-go, NFC, IR; 3G: HSPA+ DC do 42 mbps; 4G: LTE do 150 mbps
- 13 MP/1080p kamera sa OIS (opti;kom stabiliyacijom) i 9 fokusnih tačaka, snima i video pri 60 fps; Prednja kamera rezolucije 2,1 MP/1080p
- Baterija kapaciteta: 3000 mah
- OS: Android 4.2 Jelly Bean (nadogradiv na 4.4 KitKat)

Plus
Ekran
Odličan hardver
Dobra kamera
Baterija

Minus
Baterija nije izmenjiva
Nije moguće proširiti memoriju
Treba vremena za navikavanje na fizičke tipke na poleđini

Kućište i dizajn

Dizajn kućišta dosta se razlikuje od prethodnika, ali i ostalih LG telefona. Najviše podseća na Samsung-ov Galaxy S3 i S4, ali sa bitnom razlikom - LG je izradio kućište iz jednog dela, tako da bateriju nije moguće izvaditi. Inače, pored sličnosti u dizajnu, korištćena je praktično i ista plastika, koja, posebno kod tamnijeg modela, nije baš zahvalna što se tiče otisaka prstiju. Najbitnija razlika svakako je izmeštanje fizičkih tipki na zadnju stranu pored kamere. Mnogoma će to smetati, nekima je to odličan potez, ali svakako je potrebno određeno vreme za privikavanje na to. Svkako, treba istaći da je upravo zbog toga ovo jedinstven telefon - nijedan nema tako raspoređene tipke.

Dakle, sa zadnje strane je fizičko dugme za paljenje/uključivanje ekrana, a isood i iznad su gugmići za kontrolisanje glasnoće zvuka. Sve to, smešteno je ispod kamere. Takođe, još jedna zanimljiva dizajnerska fora jeste postavljanje audio jacka za slušalice na donju stranu uređaja (a ne na gornju), pored zvučnika. Jedna od prednosti jeste i mogućnost otključavanja telefona dvostrukim dodirom po ekranu, što je dosta praktičnije od napipavanja dugmeta sa zadnje strane.



Bitno kod ovog uređaja, a što će možda zasmetati onima koji su ranije navikli na kapacitivne tipke je da ih ovaj uređaj nema. Sve se svodi na softverske tipke back, home i miultitasking.

Sam telefon dobro leži u ruci, i korišćenje je dosta jednostavno, a većinu funkcija moguće je koristiti jednom rukom. Zanimljivo, SIM kartica se ubacuje otvor sa leve strane koji se inače otvara "ključem" u obliku slova G.

Ekran

Za početak treba istaći da je u ovaj telefon definitivno ugrađen najbolji ekran, barem po mišljenju autora ovih redova. Naime, LG je jedan od najpoznatijih proizvođača ekrana svih namena, od monitora preko televizora pa do ekrana za mobilne telefone. LG G2 donosi IPS LCD Plus ekran, koji ima odličan konras, savršenu oštrinu i generalno vrhunskim prikazom. Telefon ima Full HD rezoluciji, što na veličini od 5,2 inča daje gudtoću od oko 424 ppi, što je malo manje od drugih 5-inčnih, ali svakako golim okom tu razliku sigurno nećete primetiti.

U poređenju sa drugim modelima, npr. Samsung-ovim AMOLED ekranima, LG je iz LCD tehnologije izvukao maksimum, tako da neke velike razlike nema. Ipak treba napomenuti da određene grupe boja bolje prikazuje jedna tehnologija a druge druga, ali generalno, sve se svodi na praktično istu stvar. Mada, autorovo subjektivno mišljenje jeste da G2 ima za nijansu bolji ekran od svih drugih.

Ono što ovaj ekran ima je i takozvani GRAM, odnosno grafički RAM. Ovo je zaista korisna stvar, jer telefon "kešira" sadržaj ekrana dok je statičan, to pomaže procesoru da radi na manjem taktu, a rezultije znatno manjom potrošnjom energije.

Povezivanje i multimedija

Kao i svi današnji telefoni, i G2 donosi 2G, 3G, 4G, WiFi povezivost, WiFi Hotspot, WiFi Direct, DLNA, NFC, Bluetooth, IR, GPS, a za povezivanje sa računarom/punjačem koristi se microUSB sa donje strane, koji je ujedno i USB on the go, a tu je i 3,5 mm audio jack.

Što se spoljašnjeg zvučnika tiče, zvuk je čist i dobrog kvaliteta, ali ne mnogo glasan. Ono što je takođe posebno zanimljivo, jeste i to što LG uz ovaj telefon isporučuje nadprosečno dobre slušalice, što je izuzetno redak slučaj.

Što se tiče pregleda multimedijalnih saržaja na ovom telefonu, to je potpuno uživanje. Fenomenalni ekran daje odličan prikaz, a video koji se može reprodukovati je AVI, MP4, MKV i MOV do 1080p rezolucije. Za još bolji doživljaj, koristite slušalice koje ste dobili uz telefon a ne ugrađeni zvučnik.

Softver i aplikacije

Sam Android instaliran na uređaju je vrlo fluidan i brz. Korisnički interfejs za koji je zaslužan LG, je izuzetno lep i dopadljiv, a još bitnije - ne ruši se (kao što je to npr. sa HTC-ovom Sense-om). LG se kod interfejsa dosta vodio Samsung-ovim smernicama u dizajnu, što se pokazalo kao dosta dobra odluka.

Takođe, na telefonu ima dosta zanimljivih predinstaliranih aplikacija. Možda najvažnija je ona za crtanje prstom, koja takođe dosta nalikuje na Samsung-ovu. Polaris Office je tu za pregled dokumenata, i nažalost to mu je jedina funkcija, jer ćete za editovanje i pravljenje novih morati da kupite punu verziju. Na listu zanmljivih aplikacija treba dodati i Quick Translator koji vam omogućava da kamerom uslikate reč, rečenicu ili čak ceo tekst koji želite da se prevede. Naravno, rezultati prepoznavanja teksta nisu baš najbolji, sitnija slova i ona koja su lošije odštampana će teško prepoznati, a sam prevod onog prepoznatog je daleko od savršenstva. Mada, zanimljiva aplikacija na kojoj treba još mnogo raditi.

Više snimaka ekrana (screenshot-a) pogledajte ovde.

Kamera

Iako mnogo hvaljena, kamera u ovom uređaju nije ništa bolja od drugih top modela. Za kameru smo odvojili više dana za testiranje nego što to inače biva. Rezultat testa - kamera je daleko od savršenstva, posebno noću i u uslovima slabijeg osvetljenja.

Naime, podešavanja su dosta opširna, i LG se tu opet ugledao na Samsung. Pored normalnog moda, tu je i sportski mod, mod za brzo okidanje, ulepšavanje... Ima ih mnogo, i to je za pohvalu. Podešavanja se ne svode samo na ISO već i na gomilu drugih detalja poput fokusa, osvetljenosti, efeksata boja...



Sama kamera ima rezoluciju od 13 MP sa stabilizacijom, što je uglavnom, više marketinški trik koji u poslednje vreme koriste gotovo svi proizvođači. Ovde to baš i nije tako, jer se radi o optičkoj a ne digitlnoj stabilizaciji, dakle u startu je ovaj telefon korak ispred konkurencije. Ono što je takođe zanimljivo jeste i audio zoom, koji će zumirati snimak tamo odakle dolazi zvuk. Jedna od beskorisnijih opcija, barem u našim krajevima je i slikanje kada kažete "ptičica". Probali smo, dosta ptica je proletelo ali fotka nije okinuta.

Bespotrebno je trošiti reči, klik ovde (Dropbox) i pogledajte sve fotografije i video materijale. Možete ih i preuzeti ukoliko želite da vidite baš svaki detalj u punoj rezoluciji.

TEST KAMERE (FOTOGRAFIJE I VIDEO) >>

Baterija

LG G2 ima jednu od boljih baterija na tržištu, barem što se tiče kapaciteta koji iznosi 3000 mAh. Kod normanog korišćenja, jedim punjenjem ćere izvući do 48 sati korišćenja. Ukoliko ste zahtevniji korisnik, dan ipo će biti maksimum, ali i to je zaista odličan rezultat. Treba napomenuti i da je LG dosta radio na optimizaciji baterije, a dužem trajanju baterije u mnogome je zaslužan i grafički RAM.

U notifikacionom panelu nalaze se i prečice za isključivanje/uključivanje WiFi i mobilne mreže, pa je savet da uvek kada nije potrebno - isključite mreže kako bi dodatno uštedeli bateriju.

Dakle, baterija je malo bolja od nekog proseka, ali kao i uvek - korišćenje telefona je presudno za trajanje baterije.

Utisak

LG G2 je telefon odličnog kvaliteta i sa odličnim specifikacijama. Ukoliko vam je muka od Samsung-a, a opet želite nešto zaista kvalitetno - ovo je telefon za vas. Nema sumnje, LG je konačno uložio mnogo vremena i novca u razvoj savršenog telefona. Što se fizičkih tipki tiče, njihovu poziciju za zadnje strane komentarišite kako hoćete - i kao inovativnu i kao glupu. Bilo kako bilo, to će zahtevati jedno određeno vreme za prilagođavanje.

Jedna od mana je i memorija koja nije proširiva. Dakle, odlučite li se za uređaj sa 16 GB memorije, to je to, nema proširivanja. Baterija se, kao i kod većine novijih telefona ne vadi, osim u servisu. Takođe, jedna od mana je i ta što nije moguće napraviti screenshot dok je uključena kamera, s obzirom da smo to kasno shvatili, fotografije podešavanja kamere su dosta loše kao što možete videti... I uprkos tim manama, ovo je jedan od trenutno najboljih telefona na našem tržištu.

Telefon je dostupan po ceni od 1 dinar uz paket Prenesi Premium XL i ugovornu obavezu od 24 meseca. Naravno, moguće je uzeti ga i uz manje pakete, a ako vam tako odgovara - i na 6 rata. Više o ponudi možete saznati ovde.

Uređaj ustupio: Telenor

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
8
  1. Анониман kaže,

    najjaci telefon, kaav bre samsung


  2. Анониман kaže,

    najbolji telefon, uzeo ga pre neki dan


  3. Анониман kaže,

    LG G2 je najblizi Noe-u 3


  4. asdf kaže,

    sjajna recenzija


  5. Анониман kaže,

    mogao bi da pravis i video recenzije


  6. Razmišljam o tome, ali još uvek ne...


  7. Unknown kaže,

    kakva je baterija?


  8. Super, ali detaljnije piše u recenziji


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.