Recenzija: LG Nexus 5


LG je i ove godine zadužen za pravljenje Nexus telefona za Google. U kompaniju su se odlučili da temelj novog uređaja bude topmodel LG G2, ali ipak sa manjim izmenama. Tako je ekran na Nexus-u 5 malo manji, kamera ima manji senzor i baterija manji kapacitet, ali je zato Android sa najnovijom verzijom, i to uvek. Ukoliko ne volite izmene u Android-u koje svi proizvođači praktikuju na svoj način, i ukoliko želite da uvek na telefonu imate poslednju dostupnu verziju softvera - Nexus 5 je rešenje. U nastavku pročitajte koje su mu prednosti, a koje mane...

Specifikacija
- 4,95” IPS LCD ekran rezolucije 1920 x 1080, 445 ppi
- SoC: Qualcomm Snapdragon 800
- CPU: 4x Krait 400 na taktu 2,3 GHz
- GPU: Adreno 330
- 2 GB RAM-a
- 16/32 GB interne memorije
- Povezivanje: WiFi, WiFi Hotspot, WiFi direct, DLNA, GPS, Bluetooth, NFC, 3G (HSPA+ DC do 42/5,76 Mbps), 4G
- 8 MP kamera sa optičkom stabilizacijom, snima Full HD video 1080p; prednja kamera 1,3 MP
- 2300 mAh baterija
- Operativni sistem: Android 4.4.2 KitKat

Plus
- Uvek prvi dobija Android
- Ekran je fenomenalan
- Kamera sa optičkom stabilizacijom
- Jak hardver

Minus
- Softver kamere je nelogičan
- Baterija ispod očekivanja
- Glasnoća spoljnog zvučnika bi mogla da bude jača

Dizajn i kućište

Google nema baš mnogo smisla za dizajn, kako hardverski tako i softverski, pa i kućište na Naxus-u 5 izgleda prilično jednostavno. Odlikuju ga oštrije ivice nego što smo inače navikli na telefonima, i kučište izrađeno od gumirane plastike. Prednost te gumirane plastike svakako je manja mogućnost da telefon isklizne iz ruke, ali je zato magnet za otiske prstiju što zna da bude frustrirajuće. Sama plastika deluje izuzetno čvrsto i otporno, daje odličan utisak prilikom držanja u ruci i primetno je da se radi o premium uređaju (što se ne može baš reći za svaki top model).

Kompletno kućište izrađeno je iz jednog komada plastike, što znači da nije moguće odvojiti zadnji deo, kako bi se na primer zamenila baterija. U duhu smanjenja odvojivih delova, ulaz za memorijske kartice ne postoji, a jedino što na uređaju možete da otvorite je "fioka" u koju se smešta micro SIM kartica (otvara se pomoću iglice koja se isporučuje u pakovanju). Ipak, jedna od većih prednosti uređaja, jeste mala težina - uređaj teži 130 grama što je prava retkost za 5-inčne uređaje.

Fizičke tipke za podešavanje glasnoće i uključivanje uređaja su odlično dizajnerski uklopljene u izgled kućišta, a treba napomenuti da nisu previše ispupčene tako da će biti potrebno malo vremena za privikavanje.

Od ostalih bitnih informacija vezanih za kućište, treba istaći to da kamera samo izgleda veliko - a zapravo nije. Google se odlučio poigrati sa dizajnerskim trikovima koji baš i nisu pametni s obzirom na veću mogućnost oštećenja kamere.

Ekran

Nexus 5, kao i većina top modela predstavljenih u 2013.-oj godini, dolazi sa ekranom Full HD rezolucije, odnosno 1920x1080px. Veličina ekrana je 5 inča (ako ćemo biti baš precizni 4,95) što donosi gustoću od 445 ppi (piksela po inču). Radi se o IPS tehnologiji izrade ekrana, i predstavlja jednu od najboljih trenutno dostupnih. Naravno, kao konkurencija tu je Samsung-ova AMOLED tehnologija, ali ona drugačije prikazuje boje.

Ekran ima savršenu oštrinu, prikaz boja je zaista veran, a prikaz na suncu je među najboljima. O tome koliko je precizan uopšte nije potrebno trošiti reči. Jednostavno, ovo je trenutno jednan od najboljih ekrana na telefonima.

Preko ekrna nalazi se Gorilla Glass zaštitno staklo koje štiti ekran od fizičkih oštećenja poput ogrebotina.

Hardver

Nexus 5 hardverski spada među jače modele. Pokreće ga Snapdragon 800 procesor sa četiri Krait 400 jezgra na taktu od 2,3 GHz. Tu je i Adreno 330 grafički procesor. Za fluidan rad, tu je i 2 GB RAM memorije, a što se tiče interne memorije za skladištenje, uređaj je dostupan sa 16 ili 32 GB, a kao što je već rečeno - nije proširiva memorijskim karticama. Bitna stvar je i to da je na 16 GB modelu (koji je bio na testu) korisniku dostupno 12 GB.

Softver

Kao štoje već rečeno, Nexus 5 dolazi sa poslednjom verzijom Android-a - KitKat ili brojčano 4.4.2. Ovaj uređaj definitivno je namenjen svima onima koji pate za nadogradnjama i proklinjuju proizvođače koji ne žele da im puste nove nadogradnje Android-a iako bi hardverski njihovi uređaji to podržali. Ovde Google odlučuje o nadogradnjama, a korisnici Nexus uređaja prvi dobijaju svaku, za razliku od proizvođača kojima je potrebno vreme za prilagođavanje softvera. Uređaj dolazi sa "čistim" Android-om, dakle bez builo kakvog dodatnog interfejsa poput TouchWiz-a, Sense-a i drugih.

Softver na uređaju je zaista brz i fluidan. Google nema baš mnogo smisla za dizajn pa je sve izuzetno jednostavnog izgleda. KitKat generalno ne donosi neke bitne promene u softveru, osim malo izmenjenog dizajna i novih widgeta, koje budimo realni, danas malo ko zapravo koristi. Jedna od promena je i da sada postoji samo jedan početni ekran (ne više koji se skroluju kao što je to ranije bio slučaj). Drugi ekrani nisu izbačeni već samo ne postoje sve dok ne krenete da dodajete neki sadržaj na njih.

Takođe jedna od novosti je i Google Now koji sada više nije samostalna aplikacija, već je postao sastavni deo početnog ekrana. Tu leži i najveće razočaranje KitKat launchera, jer Google Now stalno stoji kao skroz levi početni ekran. Doduše, njega jeste moguće ukloniti ali krajnje levi ekran tada ostaje zadati. To bi otprilike značilo da više nemate mogućnosti proizvoljno postaviti primarni početni ekran, jer kad god dodirnete home tipku, ona vas vraća na krajnje levi. Sve dok imate samo dva početna ekrana, to je još i podnošljivo, ali kad imate tri ili više, tada ovaj koncept dovodi do frustracija. Ako vas ovo iritira, jedino rešenje je instalacija alternativnog launchera.

Pored toga, treba spomenuti da widgeti sada nisu više sastavni deo menija sa aplikacijama, već im se pristupa putem dužeg pritiska na prazno mesto na ekranu.

Što se tiče centra za notifikacije, njegova funkcionalnost je kao i pre, a razlika je u tome što su svi indikatori sada u beloj boji.

Usput da dodamo da su svi važniji video kodeci već instalirani, pa neće biti problema sa gledanjem videa na uređaju.

Pivezivanje

Nexus 5 ima sve standardne tipove povezivanja na koje smo navikli - WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, DLNA, Bluetooth, GPS i NFC. Treba napomenuti da je podržan i prenos sadržaja ekrana na drugi uređaj (monitor ili TV) putem Miracast protolola. Naravno tu je i 3G sa brzinama prenosa do 42 mbps ali i 4G - što je novost na Nexus uređajima. Naime, Nexus 5 je prvi Nexus koji ima mogućnost povezivanja na 4G odnosno LTE mreže. Ipak, kako 4G još uvek nije podržan u Srbiji, i kako nema informacija kada bi mogao da bude, ova mogućnost trenutno i nije preterano bitna. Mnogi pitaju kada će u Srbiji biti 4G mreže, ali ne razmišljaju o tome za šta bi je koristili, odnosno da li nam je na telefonu zaista potreban internet brzine oko 60-70 mbps. Sve u svemu, priča se da se čeka digitalizacija televizije kako bi se oslobodile frekvencije, a kako uvođenje 4G tehnologije uopšte nije jeftino - verovatno za sve fali i novac. Sve u svemu, ostaje da čekamo, do tada, na vašem uređaju možete surfovati na 4G mrežama, ali samo u inostranstvu.

Spomenimo još i da je kvalitet poziva na uređaju odličan, ali to može zavisiti od pokrivenosti signalom. Recimo i to da glasnoća nije tako jaka kao na Samsung-ovim top modelima (poput Note-a 3) ali je svakako zadovoljavajuća. Takođe, ni spoljašnji zvučnik nije jak kao na drugim konkurentskim uređajima.

Još jedna napomena - u prodajnom paketu ne isporučuju se slušalice. Dobro ste pročitali - nema slušalica, tako da ćete sami morati da ih kupite. Naravno, ima 3,5mm audio jack. Takođe, izostao je i FM radio.

Kamera

Nexus 5 dolazi sa kamerom rezolucije 8 MP, koja ima i optičku stabilizaciju, naravno, tu je i LED blic. Iako smo danas možda navikli na monogo više piksela (13, 16 ili 20), Nexus-ovih 8 je sasvim dovoljno, Google nije želeo da se baci u suludu marketinšku borbu megapikselima koja još uvek traje. Takođe, veliki problem današnjih telefona je i stabilizacija slike prilikom snimanja. Ovaj telefon nema taj problem zbog ugraženog OIS sistema, odnosno optičke stabilizacije slike, koja radi više nego odlično - to znači da drhtanje ruke i slično neće biti primetni na snimku jer se ono neutralizuje, tj, kompenzuje pomeranje ruke i video isečci zbog toga na kraju ispadnu vidno kvalitetniji.

Idemo sada konkretno, kamera na Nexus-u 5 j odlična, za razliku od starijih Nexus-a gde je obično dosta kritikovana. Moramo primetiti da odlično pogađa makro i da je sa ovim telefonom lako biti profesionalac (ili je barem autor ovih redova bio u takvom tripu). Jedina mana jeste nelogičan i komplikovan softverski deo, odnosno sama podešavanja koja su (kao i kod ranijih Nexus-a) dosta loše koncipirana, što će zahtevati dosta vremena za prilagođavanje.

Što se tehničkih stvari tiče, veličina senzora iznosi 1/3.2 inča, što mu osigurava da svaki pojedini piksel ima promer od 1,4 nanometra, što je vidljiv napredak u odnosu na prethodnika. To znači da sada senzorske ćelije mogu primiti više svetla i time u startu osiguravaju veći kvalitet snimljenih fotografija.

Dakle, radi se o odličnoj kameri (što moožete videti i na našim demo snimcima). Naravno, ukoliko ste profesionalac, sigurno ćete naći dosta mana, ali za vas je onda Nokia Lumia 1020.

Foto i video napravljeni telefonom >>

Baterija

Jedna od najvećih korisničkih zamerki Nexus-u 5 je trajanje baterije. Iz nekog čudnog i potpuno nejasnog razloga Google se odlučio da u uređaj ugradi bateriju od tek 2300 mAh. S druge strane LG je u G2 ugradio bateriju od 3000 mAh, koja je vidno bolja. Naime dok G2 sa umerenim korišćenjem izgura dan ipo, na Nexus-u će to biti manje, odnosno uz neko normalno korišćenje izdržaće od jutra do mraka.

S druge strane iako Xperia Z1 ima bateriju od 3000 mAh, to nije mnogo pomoglo, pa i kod nje je - jedno punjenje za korišćenje od jutra do mraka. To znači da situacija kod Nexus-a 5 i nije tako crna.

Dakle, uz umereno korišćenje, jedan dan če izgurati. U stanju mirovanja, telefon je optimozovan da ne troši mnogo, ali jedno je sigurno - niko normalan ne kupuje smartphone da bi ga koristio samo za telefonske pozive ili da bi ga držao u džepu.

Utisak

Nexus 5 definitivno je pravi izbor za entuzijaste, geek-ove i sve ostale koji vole "čist" - odnosno Android bez ikakvih izmena, onako baš kako ga je Google zamislio. Takođe, još jedna prednost jeste što vlasnici Nexus urešaja, poslednje nadogradnje uvek dobijaju prvi.

Dakle, Nexus 5 je top model koji je osmislio upravo Google, a proizvodi ga LG što je garant kvaliteta. Takođe, za razliku od drugih top modela, Nexus 5 odlikuje relativno niska cena. Naravno, najniža je u Americi i zemljama Evrope gde je dostupna kupovina preko Play prodavnice.

Ipak situacija kod nas je takođe relativno dobar. U odnosu na ostale top modele, ovaje je između 25 i 30 hiljada jeftiniji, što je razlika koja nije za baciti.

U Telenoru Nexus 5 dostupan je po ceni od 1 dinar uz Premium paket i ugovor na dve godine. Detaljnu ponudu možete pogledati ovde.

Ustupio: Telenor

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
6
  1. Анониман kaže,

    odlična recenzija, to smo čekali


  2. Анониман kaže,

    znaci naprave dobar fon i zeznu sa baterijom e bree


  3. Pa pazi, nije toliko loša...


  4. Djole kaže,

    Ja imam N5 vec skoro 2meseca. Skinem ga sa punjaca pred polazak na posao oko 8, i uvece ga vracam na punjac pred spavanje, oko 01h sa oko 15% baterije.
    Igram igrice, koristim whats app, hangout, mail tokom celog dana.

    Tako da problem u baterij i ne postoji toliko...


  5. Анониман kaže,

    Po meni ovo je trenutno najbolji telefon


  6. Анониман kaže,

    Ja koristim Nexus 5 sa 32gb evo vec 2-3 nedelje i hteo sam samo da kazem da baterija i nije bas toliko losa koliko sam ocekivao.. Posto ima android 6.0.1 sa kojim dolazi i Doze skinuo sam i aplikaciju Doze posebno koja cuva bateriju na taj nacin sto kad je fon zakljucan i displej iskljucen preusmerava konekciju na praznu vpn mrezu koja nema izlaz na internet i na taj nacin blokira protok neta i smanjuje potrosnju baterije. Fon ima i sam po sebi battery saver uz koji se moze koristiti net normalno i sve radi ok mozda samo smanjuje gornju granicu brzine procesora.. U svakom slucaju sa svim tim stvarima meni fon evo treci dan u 9:45 ujutru na 69%. Korisitm ga za povremeno zvanje, poruke, posto imam i custom rom na njemu uz koji koristim i konzolu dosta, cak sta vise i http server na njemu sam palio par puta koristio OTG za sporedne neke adaptere koji takodje trose bateriju i jos neke stvari koje verujem nece prosecni korisnik raditi na fonu. Fon se i dalje drzi i jako sam zadovoljan, ako bude trebalo dokupim power bank za nedaj boze ali eto kazem par dana baterija moze da izdrzi bez problema, i fon je skroz super.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.