Recenzija: HTC One (M8)


HTC je nedavno predstavio naslednika modela One, koji se (gle čuda) zove opet One. Kako bi neka razlika u imenu uopšte postojala, tu je tzv. "kodno ime", gde prethodnik pored One nosi M7, a novi model M8. Vrlo je moguće da ćemo videti još M9, jer bi bilo glupo da se zove M10, zar ne? Zanemarimo sada to i bacimo se na detaljan test novog HTC-ovog flagshipa.

Naši prijatelji iz online prodavnoce MobilniShop su se potrudili da nam na test dostave fenomenalni HTC One M8, naslednika prošlogodišnjeg M7 koga smo takođe detaljno testirali. Prošlogodišnji model je za HTC bio rizik koji se i nije isplatio, u potpunosti metalno kućište i kamera koja je mnoge razočarala ipak nisu bili ono što je tržište tražilo u tom trenutku, tako da taj model nije bio nešto ptreterano popularan. Koliko je HTC napredovao (i koliko je ovim modelom pokušao da kopira Apple) zavisi od prodaje koja trenutno ne obećava, iako se radi o jako dobrom uređaju.

Specifikacija
- 5,0″ Super LCD3 ekran 1080x1920 px, gustoća 441 ppi
- Soc: Qualcomm Snapdragon 801
- CPU: 4x Krait 400 takta 2,3 GHz
- GPU: Adreno 330
- 2 GB RAM-a
- 16/32 GB interne memorije proširivo microSD karticama do 128 GB
- Kamera: Dvostruka 4,0 MP + 2 MP, stabilizacija slike, dvostruki LED flash; video kamera: 5 MP, 1080p, 30 fps, video stabilizacija
- Povezivanje: 3G i LTE, Bluetooth verzije 4.0, WiFi sa a/b/g/n/ac standardom, USB 2.0, GPS/GNSS, MHL, DLNA i NFC
- 2600 mAh baterija - neizmenjiva
- Operativni sistem: Android OS 4.4.2 + Sense 6

Plus
- Odličan dizajn
- Vrhunski ekran
- Kvalitet zvuka
- Hardver

Minus
- Kamera je razočarala
- Baterija nije izmenjiva

Dizajn i kućište

Kao i na prethodnom modelu, HTC se odlučio za metal, ali dok je prošli put količina metala bila oko 70%, sada se popela na 90, što je povećalo masu na ne tako malih 160 grama. S obzirom da se signal ne može dobro provoditi kroz metal, u HTC-u su napravili dve plastične linije na uređaju koje se protežu celom dužinom, a gde su smeštene antene, što i dizajnerski dobro izgleda. Kada držite uređaj u ruci, definitivno osetite premium kvalitet koji deluje dosta ekskluzivno za razliku od drugih top modela. Pored toga što je elegantno, kućište je zaista visokog kvaliteta, izrađeno iz jednog komada sa odličnim ivicama.

S prednje strane primetna su dva velika zvučnika gore i dole, a HTC se odlučio da u ovom modelu u potpunosti izbaci kapacitivne tipke (što je, barem po autoru, dosta loš potez), pa tako sada postoje samo softverske. Ipak, donja ivica do ekrana je prevelika i to je velika mana, ide zvučnik pa jedna debela linija u kojoj se nalazi samo HTC logo i ništa više. To je definitivno moglo malo elegantnije da se reši.



Sa zadnje strane nalazi se dvostruka kamera sa blicem i HTC logotip koji je bukvalno ugraviran u metal. Prilikom malo dužeg aktivnog korišćenja, metal se na određenim mestima greje i sporo hladi, što nije za pohvalu. Takođe, audio jack se nalazi sa donje strane uređaja a ne gore (gde je tu logika?), dugme za uključivanje/isključivanje ekrana je previše plitko, tako da nekada prilikom pritiska se ekran nekad uključi a nekada ne.

Ivica oko ekrana je mala i to jako lepo izgleda ali funkcionalnost toga nije baš najbolja. Naime, kada se drži u ruci, deo šake ispod palca zbog blizine dodiruje ekran i samim time neplanirano možete šetati kroz meni ili otvoriti neku aplikaciju. Takođe zbog velike visine, preći palcem sa donjeg dela ekrana do vrha je nemoguće bez da se uređaj pomeri u dlanu.



Konačno - dizajn i kvalitet izrade kućišta su na vrhunskom nivou, kvare ga samo neke spomenute sitnice. Funkcionalnost nije baš najbolja, ali valjda je sve to žrtvovano zbog dizajna. Logika izbacivanja kapacitivnih dugmića još uvek je nejasna...

Ekran

U odnosu na prethodnika, ekran je povećan za 0,3 inča, pa sada iznosi okruglo 5. Rezolucija je ostala identična, dakle 1080p što daje gustoću od oko 441 ppi, malo je smanjena u odnosu na prethodnika. Ra razliku od Samsung-a koji preferira Super AMOLED, HTC već tradicionalno koristi IPS koji ima verniji prikaz boja. Takođe, ugao vidljivosti je odličan, kao i prikaz na suncu.

Boje su žive, kontrast je odličan kao i nijanse. Gotovo je nemoguće videti piksele golim okom, tako da je rezolucija dovoljna i sve preko ovoga bilo bi preterivanje.

Preko ekrana nalazi se Gorilla Glass 3 zaštitno staklo, koje štiti od ogrebotina i slabijih udaraca.
Nema se šta više reći za ekran, definitivno je jedan od najboljih trenutno na tržištu, bez mana.

Hardver, povezivanje i multimedija

HTC je dosta unapredio One M8 u odnosu na svog prethodnika, pa je tako ugrađen Snapdragon 801 procesor sa četiri jezgra na taktu od 2.3 GHz dok je za grafiku je zadužen Adreno 330 GPU. Ugrađeno je i 2 GB DDR3 RAM memorije. Za skladištenje, dostupno je 16 ili 32 GB memorije, zavisno od modela, ali račujante da je 6 GB u startu zauzeto za operativni sistem razne predinstalirane aplikacije i particije koje će služiti za neke buduće nadogradnje. Ukoliko vam je ovo memorije malo, ona se može proširiti microSD memorijskim karticama do 128 GB.

Inače, zbog mnogobrojnih cloud servisa, HTC je iz prethodni model One M7 napravio bez ulaza za memorijsku karticu. Njima je to bilo nepotrebno, ali posle sugestija kupaca koji nisu dobro prihvatili taj model - odlučili su se za dodavanje ulaza za memorijsku karticu, čime se nadaju da će prodaja biti bolja. Ironije radi, i One X, top model iz 2012. godine, isporučivao se bez memorijske kartice što je tada bila velika zamerka, i trebala je da dođe 2014. godina i M8 da bi ispravili to. Čudaci...

Memorijska i SIM kartica se smeštaju u fioke u uređaju koje se otvaraju uz pomoć specijalne iglice koji dolazi uz uređaj.



Od povezivanja, korisnicima je dostupan standardan set mogućnosti - 3G i LTE, Bluetooth u verziji 4.0, WiFi sa a/b/g/n/ac standardom, USB 2.0, GPS/GNSS, MHL, DLNA i NFC povezivost.

Pregled video sadržaja na ovom uređaju je potpuno uživanje, a podržani su gotovo svi bitniji video formati. Zvuk je na visokom nivou, slobodno se može reći da je ovo uređaj sa vrhunskim zvučnicima, koji imaju odličan balans basa i visokih frekvencija.

Takođe, slušalice koje dolaze u paketu su takođe vrhunskog kvaliteta, aodabirom BoomSound opcije, situacija je još bolja. Definitivno, HTC se fokusirao na odličan zvuk, i na tom polju nema niko bolji.

Softver

HTC je ranije imao dosta lep i dopadnjiv izgled interfejsa, a onda su modelom M7 krenuli u jednu - propast. Okrenuli su se modernom dizajnu, koji je pratio i smernice Apple-ovog Flat UI-a, ali sve to na jedan malo čudan način koji više liči na neku lošu kopiju softvera nego na ozbiljan stil. Isto to je sada u M8 modelu, samo malo čudnije. Sense je sada jednim delom Flat UI a drugim delom ne.

Funkcionalnost jeste dobra, fluidnost na zavidnom nivou, ali sam softver nije privlačan kao na recimo Galaxy S5, već nekako hladan. Ipak, to se lako promeni raznim widgetima i launcherima, ali da li je potrebno dati tolike pare za telefon kome je softver bukvalno nedvršenog izgleda. Ipak, ovo je više subjektivno, i naravno, ima onih kojima će se izgled dopasti, no ipak veće su šanse da vam bude odbojan.

Jedna od stvari koju korisnici još na prethodnom modelu nisu najbolje prihvatili je i BlinkFeed, koji je, gle čuda, i na ovoj verziji. Do njega se dolazi povlačenjem u desno. Za one koji ne znaju, BlinkFeed omogućava praćenje vesti, novosti sa društvenih mreža i još neke stvari na jednom prozoru, u stilu pličica poznatih sa Windows-a. Sama funkcionalnost i izgled nisu baš sjajni, posebno zato što i nisu prilagođeni za naše područije.

Otkjučavanje ekrana je standardno, ali se može odvijati i gestama. Primera radi, u slučaju da mobilni pomerite (izvadite iz džepa, torbe) ekran je moguće otključati pomeranjem prsta iz donjeg dela ekrana prema centru kada se i prikazuje poslednje korišćena aplikacija.

Takođe, u slučaju da pomerite prst iz leve strane ekrana prema centru prikazuje se BlinkFeed, dok se nakon akcije desni deo ekrana-centar prikazuje glavni početni ekran. Ako samo dvostruko pritisnete ekran prikazuje se ekran zaključavanja.

Izgled i funkcije možete pogledati na screenshotovima klikom ovde.

Kamera

HTC-u ovo nije prvi put da izdaje uređaj sa dve kamere. Podsećanja radi, 2011.-e godine HTC je predstavio EVO 3D gde je pored glavne kamere, bila i ona za ne tako koristan 3D efekat. Ove godine odlučili su se za slučnu stvar.

Osnovna kamera je identična kao na modelu M7 - dakle radi se o 4 MP kameri sa UltraPixel tehnologijom, ovoga puta bez optičke stabilizacije, senzor je veličine 1/3″ i veličine piksela od 2 um, uz maksimalni otvor blende F/2.0. Druga kamera ima maksimalnu rezoluciju od 2.1 MP.
Sigurno se pitate čemu služi ta druga kamera? Naime, kada fotografišete, skladište se dve fotografije, i to jedna sa 4 MP senzora, koja se pokazuje i kao rezultantna fotografija, a u slučaju da su usvlovi fotografisanja odgovarajući, snima se i druga fotografija sa manjeg senzora. Ta druga fotografija sadrži podatke o udaljenosti na snimljenoj sceni.

Te informacije snimljene drugom kamerom se mogu iskoristiti tako što se se prilikom pregledanja fotografija na uređaju uđe u mod uređivanja. Tada će se prikazati nekoliko efekata specifičnih za ovaj način fotografisanja.

Jedan od svakako najboljih je UFocus koji omogućava promenu fokusiranog dela scene, i to koristeći podatke sa flavnog i drugog, sporednog, senzora. Efekat je dobar, ali u nekim slučajevima softver se bukvalno muči sa određivanjem granica fokusiranih i nefokusiranih delova.

Drugi efekat je nazvan Foregrounder, a on omogućava da se iza odabranog subjekta promeni pozadina. Pozadina se menja na način da joj se dodaje efekt crtaća ili skice.

Dimension Plus nudi mogućnost kreiranja parallax efekta za snimljene fotografije. Efekt je sličan kao što rade pozadine na novom iOS-u, a aktivira se pomeranjem mobilnog.

Dakle, M8 snima dve fotografije, ali ne uvek, već zavisno od uslova. Takođe, u slučaju da prstom prekrijete drugi senzor, pojaviće se upozorenje, ali svejedno možete glavnim napraviti fotografiju. U slučaju fotografisanja u uslovima slabijeg osvetljenja, burst ili macro snimaka drugi senzor će se automatski deaktivirati.

HTC je malo nezgrapno napravio upravljanje efektima, jer se mogu koristiti tek nakon snimanja slike i ulaženja u galeriju gde se bira uređivanje. To je malo komplikovano, a budući da HTC jedini ima ovu tehnologiju - mogli su bolje da je srede.

Još jedna tehnologija koja je prisutna u ovom uređaju jeste UltraPixel. Opširnije o njemu možete pročitati u recenziji One-a M7. Ono što fali, definitivno je stabilizacija slike.

Za kraj opisivanja hardverskog dela kamere - One M8 je verovatno jedini telefon kome zadnja kamera ima manju rezoluciju od prednje koja je nagurana na čak 5MP.


Softverski, podešavanja su malo čudna. U donjem levom uglu su tri kvadrata koja pritiskom otvaraju glavni meni u kome se može birati mod, ISO, balans bele, svetlo... U donjem desnom uglu su četiri kružića na koje kada se klikne dobija se meni za promenu - fotoaparat, kamera, Zoe, autoportret, dvostruko snimanje i kamera od 360 stepeni.

Pojašnjeno, Zoe načinom snimanja kreira se kolaž fotografija, dvostruko snimanje istovremeno okida prednju i zadnju kameru, dok Pan 360 koji omogućava snimanje panorame u 360 stepeni. Glavni nedostatak ovoga je izuzetno niska rezolucija (od 400-ak piksela), pa slobodno možemo reći da je u potpunosti beskorisna.

HTC one snima video u Full HD rezoluciji od 1080p, ali su fotografije, u odnosu na konkurenciju, dosta manje i imaju veličinu od tek 2688х1520 px. Ne zaboravimo da Samsung Galaxy S5 i Sony Xperia Z2 imaju čak i 4K video snimanje.

Fotografije su dobrog kvaliteta i sa dovoljnom količinom detalja. Noćne fotografije nisu preterano oduševile, ali najbolje je da pogledate naše demo snimke i sami presudite.

Fotografije i video snimke pogledajte ovde.

Baterija

U odnosu na prošloguodišnji M7, HTC je odlučio da poveća kapacitet baterije za 300 mAh, pa tako sada iznosi 2600 mAh. Povećavanje je dosta logučno s obzirom na jači hardver, ali deluje kao nedovoljno. Baterija jednim punjnjem izvuče malo manje od dva dana uz neko normalno korišćenje i jedva ceo dan uz aktivno. Ipak, prema rečima proizvođača, baterija je bolja 40% u odnosu na M7, što baš i nismo primetili.

HTC je, kao i Samsung i Sony, ugradio "Extreme power saving mode". Ovaj mod onemogućava upotrebu svih aplikacija, osim primarnih – telefona, poruka i kalendara, pa će u tom modu vreme čekanja od 10 sati koristiti oko 5% baterije.
Baterija nije izmenjiva (osim u servisu) zato što je kućište iz jednog komada.

Utisak

HTC One M8 u odnosu na M7 predstavlja vidljiv korak napred. Ipak, čini se kao da HTC nema proizvod za široke mase već nešto što će se svideti tek određenom broju ljudi.

Hardver je vrhunski, softver i ne toliko ali to se još može popraviti nekim ažuriranjem, ali to zavisi od raspoloženosti HTC-a.



Definitivno, govormo o jednom od najboljih uređaja danas. Jedina stvar koja se mora zameriti HTC-u je kamera koja je ispod očekivanja, ali valjda će HTC shvatiti gde je pogrešio.

Ukoliko vam se HTC One M8 dopada, pravo je vreme da dođete do jednog primerka. U online prodavnici MobilniShop.com možete pratiti cenu ovog ali i mnogih drugih modela.

Uređaj na test ustupio: MobilniShop

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
6
  1. Анониман kaže,

    vrhunski ali preskup


  2. Анониман kaže,

    ja ga imam i preyadovoljan sam


  3. Анониман kaže,

    ovaj telefon i neki custom rom i divota


  4. Анониман kaže,

    Kasnitee


  5. Анониман kaže,

    sranje fon


  6. Jovan kaže,

    Malo su više kopirali Apple..


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.