Anonabox je router koji obezbeđuje anonimnost na internetu


Najnovija zvezda Kickstarter-a postao je Anonabox - router kojim se navodno postiže anonimnost na internetu. Naime, ovaj uređaj je za samo dva dana prikupio više od 500.000 USD, iako je traženo samo 7.500 dolara. Proizvođači Anonabox-a garantuju da je reč o čistom open source rešenju, a anonimnost postiže preusmeravanjem internet saobraćaja preko Tora i enkripcijom svih podataka koji budu prolazili kroz ovaj router.

Developer odgovoran za projekat, August Germar, poprilično je iznenađen zainteresovanošću koju je Anonabox izazvao kod publike i kaže da nije bio siguran da će ovakav uređaj uopšte ikoga zanimati.

"U principu, očekivali smo određenu dozu entuzijazma od strane developera, novinara i bibliotekara, ali se ispostavilo da je više zainteresovanih među regularnim korisnicima. Mislim da ovde nije toliko reč o privatnosti, koliko je reč o slobodi govora i slobodnom pristupu informacijama. Ovo će omogućiti ljudima da pristupe informacijama u slučajevima kada ih drugi pokušaju cenzurisati", rekao je Germar.

Prve isporuke uređaja očekuju se u januaru.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
2
  1. Анониман kaže,

    Evo samo sto sam saznao za ovu izvanrednu inovaciju bas ovde kod vas na itvestima, i samo sto sam se poradovao da ce pomocu ovog rutera i obicni laici moci da budu zasticeni i da vrlo lako automatski surfuju netom anonimni, ne odavajuci svoj identitet svakom ads-u, zaobilazeci pracenje svih prevarantskih kompanija kojima je interes da saznaju sta gledamo po internetu, itd, itd, saznajem da je Anonabox suspendovan i da nece uzeti pare od donatora, a to sigurno znaci da ga nece ni proizvesti. http://www.theguardian.com/technology/2014/oct/17/anonymous-router-anonabox-suspended-kickstarter-campaign-backlash . Izgleda da vladi Amerike ne odgovara ovaj uredjaj, jer bas zato sto ce svako moci vrlo lako da ima privatnost na netu, oni nece moci da prate i spijuniraju kao sto su navikli. Samo me zanima da li je moguce da bude istina da je i Tor cak finansiran od strane Amerike! To sam nacuo.


  2. Анониман kaže,

    Evo ga vec klon, sto kazu : https://www.indiegogo.com/projects/invizbox-privacy-made-easy . Da li je ovo August Germar isto ili neko njegov, bas me zanima. :D Za 43 dolara se dobija uredjaj u januaru 2015 ;)


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.