Da li prekrivate web kameru?


Ako je odgovor na pitanje iz naslova potvrdno, onda znajte da imate isti običaj kao i 21% ispitanika iz istraživanja kojeg su sprovele kompanije Kaspersky Lab i B2B International. Cilj istraživanja je bio utvrditi koliko su korisnici svesni da postoji mogućnost da ih neko u određenom trenutku promatra bez njihovog znanja preko njihove web kamere.

Prema objavljenim podacima vidljivo je kako 44% ispitanika zna za ovu mogućnost, i kako im zbog toga i nije preterano prijatno sediti ispred računara s web kamerom. Ali postoji i popriličan broj ispitanika (24%) koji uopšte nisu svesni da ih mogu promatrati bez njihovog znanja pomoću web kamere.

Istraživanje je pokazalo i kako deo ispitanika, njih 6% čak prekriva kamere i na svojim smartphonima kada ih ne koriste. Međutim nije naveden podatak na koju se kameru podatak odnosi – prednju, zadnju ili na obe.

Kaspersky Lab je naveo kako ovakva metoda "prekrivanja" nije u potpunosti sigurna, jer ista samo sprečava vizualni kontakt, dok napadač još uvek može iskoristiti ugrađen(e) mikrofon(e) kako bi kompromitovao žrtvu. Shodno tome Kaspersky je preporučio upotrebu dodatnog bezbednosnog softvera koji će onemogućiti ovakve napade na privatnost korisnika.

Foto: Denis Dryashkin / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.