Recenzija: Samsung Galaxy Note 4


Pre tri godine ma berlinskom IFA sajmu predstavljen je prvi Galaxy Note. Mnogi su ga tada gledali s podsmehom i predviđali mu ranu smrt zbog prevelikog ekrana, ali tržište se promenilo i prihvatilo ga, tako da sada dolazimo već do četvrtog Note-a. Zanimljivo je čak i da je Note uspeo da premaši i očekivanja Samsung-a, a onda su i drugi proizviđači krenuli da povećavaju ekrane i prave svoje verzije Note-a.

Termin veliki smartphone praktično je postao neprikladan, pa ove uređaje danas znamo kao phablete, što mu dođe kao luda mešavina tableta od kojeg je uzeo poveći ekran, sa dodatkom svih funkcija kome smartphone ima. S obzirom na činjenicu da se Galaxy S5 i nije pokazao onako kako su u Samsung-u želeli, od Note-a 4 se puno očekuje.

Kakvo vreme nam dolazi, phableti bi uskoro mogli da postanu normalni smartphone uređaji, dok će oni 5-inčni postati "mini" odnosno kompaktni modeli.

Specifikacija
- Ekran: 5,7” inčni Super AMOLED, rezolucije 2560x1440 tačaka, 515 ppi gustoća piksela, Gorilla Glass 3
- SoC: Samsung Exynos 7 Octa 5433 ili Qualcomm Snapdrag-on 805 (na testu)
- CPU: 4x Cortex-A53 i 4x Cortex-A57, odnosno 4x Krait 450
- GPU: Mali-T760, odnosno Adreno 420
- RAM: 3 GB
- Interna memorija: 32 GB, proširiva microSD karticama do 128 GB
- Povezivanje: WiFi 802.11, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, NFC, DLNA, USB on-the-go, IR; 4G: LTE; 3G: HSDPA+ DC; 2G: GSM/EDGE
- Kamera: 16 MP, f/2.2, OIS, 2160p
- Prednja kamera: 3,7 MP f/1.9
- Baterija: 3220 mAh
- OS: Android 4.4 KitKat

Plus
- Kvalitet izrade i izabrani materijal
- Ekran
- S Pen olovka
- Brzo punjenje
- Odlična kamera
- Dobar zadnji zvučnik

Minus
- Malo veći, deblji i teži od prethodnika
- Previsoka cena

Dizajn i kućište

Samsung je konačno odlučio da posluša komentare kupaca koji nisu bili preterano zadovoljni plastikom i raznim imitacijama metala. Samsung Galaxy Note 4 je prvi (ukoliko zanemarimo Samsung Galaxy Alpha koji ima metalnu osnovu) uređaj koji dolazi sa aluminijumskom osnovom i dodatkom magnezijuma, uz dodatak plastične trake u boji uređaja.

Ivice su malo oštrije u odnosu na prethodnika, Galaxy Note 3, ali nije potrebno mnogo vremena za privikavanje na njih. Zbog korišćenja drugačijih materijala težina je porasla za (realno neprimetnih) 8 grama, a promenenjene su malo i dimenzije pa je tako uređaj narastao 1,3 mm u dužinu, širina se smanjila za 0,6 mm, dok je debljina povećana za 0,2 mm.

Konačno možemo jasno da kažemo da se radi o premium uređaju. Novi materijali dali su uređaju potrebu čvrstinu i mnogo bolji osećaj prilikom držanja uređaja u ruci. Fizičke tipke su sada mnogo bolje i lakše ih je napipati nego ranije, mada je to možda samo subjektivni osećaj. Takođe, dobili su i na čvrstini, što je dobro jer su ranije događalo da se same aktiviraju prilikom nošenja u džepu ili torbi.

Na dnu uređaja nalazi se stari micro USB 2.0 port, nije naj baš jasno zašto je Samsung odlučio da ukine novi 3.0 koji je bio na Note-u 3 i na novom uređaju vrati stari 2.0. Na vrhu se nalazi 3.5 mm audio jack i infrared port.



Sa zadnje strane nalazi se zadnja maska koja je ovog puta kvalitetnija i izrađena od bolje imitacije kože. Imitacija šava koja je bila na ivicama sada ne postoji a generalno se stiče dosta bolji utisak o zadnjem poklopcu u odnosu na Note 3, verovatno zbog mekše plastike i naravno već spomenutog boljeg uzorka imitacije kože. Na zadnjoj strani nalazimo i kameru koja opet šrtči iz ravnine, tu je i blic kao i senzor otkucaja srca. Ispod je jak spoljni zvučnik a sa strane "fioka" za olovčicu.

Na prednjoj strani ispod ekrana smešteno je fizičko home dugme s čitačem otisaka prstiju i dve kapacitivne tipke s mogućnošću podešavanja trajanja pozadinskog osvetljenja. Ovde napomenimo kako čitač otisaka prstiju sada podržava i PayPal plaćanje.



Sama ergonomija je za vu veličinu uređaja dobra ali ne i savršena posebno za ljude sa manjim šakama. Olovčica će dosta pomoći pri svakodnevnom radu ali ipak veliki ekran je nezgodan za kucanje poruka ili neke brze stvari na koje smo navikli na manjim uređajima.

Ekran

Super AMOLED ekrani prakično su postali zaštitni znak Samsung-ovih telefona, i svaka nova generacija je dodatno poboljšana. Četvrta generacija Samsung-ovog Note-a donosi vidno poboljšan ekran, sa još nabijenijom rezolucijom - QHD, odnosno 2560x1440 px koja je na smartphone uređajima ali i tabletima zaista nepotrebna, gustoća piksela iznosi čak 515 ppi. Spomenimo i da ljudsko oko vidi gustoću od 300-320 ppi, što znači da je ovo zaista nepotrebno naguravanje piksela, koje će se verovatno završiti na 4K rezoluciji, mada proizvođači možda budu toliko sumanuti da idu i preko toga.

Od ranije znamo da AMOLED ekrani imaju bolji prikaz tamnijih boja, a novija generacija koja je ugrađena u ovaj phablet popravila je i prikaz bele boje.

Vidljivost na suncu je dobra, uglovi vidljivosti su takođe za pohvalu, a sveukupno gledano, ekran na Note-u 4 je verovatno najbolji, ako ne i najbolji koji trenutno postoji. Naravno, mnogi preferiraju LCD ali sada je već to subjektivno kod svakoga...

Hardver

Samsung Galaxy Note 4 na tržište stiže u dve varijante. U jednoj se nalazi Qualcomm-ov Snapdragon 805 procesor na taktu od 2,7 GHz, a drugom Exynos Octa 7 (model 5433), tj. nova generacija Samsung-ovih osmerojezgrenih procesora koji rade na big.LITTLE principu, odnosno s dva seta od četiri jezgra. Prva verzija se nalazi na našem testu.

Exynos 5433 čipset sadrži jedan set od četiri Cortex-A57 jezgra koja kucaju na taktu od 1,9 GHz i još jedan sa isto toliko Cortex-A53 jezgra na taktu od 1,3 GHz. Treba reći da je ovaj procesor direktni naslendik Exynos-a 5 Octa koji je sadržao jezgra starije generacije, tj. A7 i A15, ali princip rada je ostao isti. Slabija i štedljivije jezgra, u ovom slučaju Cortex-A53 su zadužena za manje zahtevne zadatke, dok se A57 uključuju po potrebi, odnosno za zahtevnije i složenije procese. Bitno je naglasiti da je Exynos 5433 izrađen u novoj 20 nm tehnologiji, a dolazi i s podrškom za 64-bitni rad.

Iako benchmark testovi u pravilu daju prednost Exynos verziji, razlike u performansama u odnosu na Snapdragon 805 teško da će biti vidljive golim okom. Od Exynos-a bi se eventualno mogle očekivati i uštede na polju autonomije, ali s obzirom da je to direktno vezano sa svakom pojedinom aplikacijom i načinom korišćenja, direktna poređenja baš i nemaju smisla.

Koju god verziju Note-a 4 odaberete, bićete sigurni da imate ono najbolje što tržište u ovom trenutku nudi i da će tako još neko vreme ostati. Ukoliko vam 32 GB interne memorije nije dovoljno, Samsung uvek, pa i ovde, nudi podršku za microSD memorijske kartice, a možete korsititi one do čak 128 GB kapaciteta. Uz prijavu na Dropbox, dobićete i 50 GB cloud prostora za skladištenje u naredne dve godine. Količina radne memorije iznosi 3 GB.

Povezivanje i multimedija

Samsung Galaxy Note 4 nudi širok spektar mogućnosti povezivanja. Tako su uz uobičajeni WiFi, 2G, 3G i 4G mreže podržani Bluetooth, NFC, DLNA, A-GPS i USB on-the-go. Dalje, imamo već navedeni UV merač otkucaja srca koji će možda poslužiti nakon treninga, ali ga je nemoguće koristiti u realnom vremenu poput poznatih rešenja koja koriste prsni pojas.

Pregled multimedijalnih sadržaja na ovom uređaju je uživanje, pre svega zbog fenomenalnog ekrana. Zadnji zvučnik je odličnog kvaliteta, tako da ukoliko poželite da pogledate neki video ili pak ceo film, možete to da uradite na ovom telefonu sa puno stila. Pokretanje videa neće biti apsolutno nikakav problem, jer pored hardverske snage, softver će pročitati veliki broj različitih kodeka bez preblema.

Softver

Samsung Galaxy Note 4 dolazi sa Android-om 4.4.4 KitKat, a prema curenjima informacija na Samsungovim profilima društvenih mreža, moguće je da nadogradnja na novi Android 5.0 Lollipop stigne i pre nego što smo očekivali. Note 4 donosi TouchWiz nadogradnju interfejsa, odnosno njenu najnoviju verziju koju smo u dobroj meri upoznali na Galaxy-ju S5 i Galaxy Alpha smartphoneu.

TouchWiz još dodatno upeglan, a dodati su i neki novi detalji, a neki su i nestali, kao npr. određene air geste koje očito niko nije koristio. Pohvala ide na račun uklanjanja widgeta na zaključanom ekranu, jer su uz upitnu iskoristivost mnogima otežavali korištenje zbog čestih neželjenih aktivacija.



Kao i mnogi drugi novi modeli iz Galaxy serije, Note 4 takođe donosi My Magazine čitač koji se ovde naziva Briefing. Podsetimo, radi se o čitaču vesti koji predstavlja kranje levi početni ekran. Briefing koristi Flipboard-ovu tehnologiju i nudi širok spektar izvora informacija iz raznih područija interesa, ali nije lokalizovan za naše područije, što znači da ne podržava izvore na srpskom jeziku. Vizuelno je jako dobro izveden, ali je iritantno što se na ovom modelu ne može isključiti, barem ne u ovoj verziji firmwarea. Ako vas baš toliko bude nervirao, jednostavno mu nemojte pristupati, a jedini način da ga se potpuno rešite (na neki način) je spomenuta instalacija alternativnog launchera.

Već smo na Galaxy-ju S5 videli da leva kapacitivna tipka više nema funkciju otvaranja menija unutar aplikacija, već služi kao multitasking tipka, dok se spomenuti meni otvara pritiskom na virtuelnu tipku na vrhu ekrana što je vrlo nepraktično, posebno na ovako velikom uređaju.

Još jedna od promena u odnosu na prethodni model je način uređaivanja početnih ekrana, a u međuvremenu smo ga videli na Galaxy-ju S5. Izmenjen je i meni podešavanja koji sada sadrži nove uniformisane ikonice.

Kao i do sada tu je uobičajeni multiwindow sistem koji sada donosi i tzv. popup prozore. Radi se o načinu smanjivanja prozora aktivne aplikacije potezanjem prstom po dijagonali ekrana. Dimenzije dobijenih prozora se mogu regulisati i koristiti paralelno s drugima te ih minimizovati u oblik malih ikonica koje u svakom trenutku možete ponovno aktivirati. Zgodno u situacijama kad vam je potreban pravi multitasking kao na desktop računaru, ali zbog manjeg ekrana, upotrebljivost će biti ograničena.

S Pen olovka

Ono što je mnogima najbolji deo Note-a, i zbog čega biraju baš njega jeste S Pen olovčica, koja je u Note-u 4 dodatno poboljšana, a tako barem tvrde u Samsung-u. Novom olovkom sada je još lakše pisati po ekranu zbog povećanog trenja čime je smanjeno klizanje, tvrde iz Samsung-a.

Funkcionalnost ove olovke i pratećeg softvera je još od prošle generacije na vrlo visokom nivou upotrebljivosti, s napomenom da je na ovom modelu dvostruko povećana i njena osetljivost.



Još jedna novost u odnosu na prethodnu verziju je to što se sada svaki Action Memo može skladištiti kao ikonica/widget na početni ekran, a to zapravo simulira post-it nalepnice na stolu ili nekoj drugoj površini. Naravno, tu su i ostale mogućnosi koje smo upoznali na prethodnim modelima Note-a, a putem Samsung naloga možete preuzeti i svoje stare belešeke.

Kamera

Na novom Note-u 4, kamera je jedan od delova koji je dobio bitno poboljšanje. Sa 13 MP u prethodniku, rezolucija je sada skočila na 16 MP, a tu je konačno i dugo iščekivana optička stabilizacija. Prednja kamera ima 3,7 MP što će u kombinaciji sa f/1,9 otvorom blende osigurati osetno veći kvalitet selfija i eventualno video chata.

Što se tiče interfejsa kamere, on se malo razlikuje od onog na Note-u 3 i otprilike odgovara onom na Galaxy-ju S5. Napredak je postignt i na područiju fokusiranja, zahvaljujući phase detection tehnologiji primenjenoj na Galaxy-ju S5.



Kvalitet fotografija je izuzetan, možda čak i najbolji (ako zaboravimo na postojanje Lumije 1020 i Nokie 808 PureView koji važe za najbolje na tržištiu). Veći broj piskela je, naravno, uticao na nešto veću količinu detalja, posebno kod cropovanja. Oštrina i kontrast su takođe za svaku pohvalu, dok se zrnatost primeti tek kad količina raspoloživog svetla osetno padne.

Fokusiranje se odvija prilično brzo, osim kada koristite blic, kada je kameri za okidanje potrebna sekunda do dve. Treba reći da je blic prilično jak i osiguraće visok nivo kvaliteta fotografija u potpunom mraku.

Posebno moramo naglasiti da je optička stabilizacija odlična, i da će smanjiti zamućenost na fotografijama koje zahtevaju produženo vreme ekspozicije, dakle onima u osetno lošijim svetlosnim uslovima. Ipak, najviše koristi od ovoga će biti kod snimanja videa, gde se takođe odlično pokazao.

Fotogtafije i video snimke napravljene ovim uređajem pogledajte na ovom linku.

Baterija

Samsung Galaxy Note dolazi sa baterijom kapaciteta 3200 mAh, što je otprilike isto kao i prethodnik. Baterija će izdržati jedan pun dan korišćenja bez problema, a u najboljem slučaju sa ne tako velikim korišćenjem možete izvući i dva. Zbog rezolucije ekrana, u poređenju sa Note-om 3, baterija će trajati oko 10% kraće, ali to je gotovo nemoguće tačno izračunati i dosta zavisi od načina korišćenja.

Važno je napomenuti da Galaxy Note 4 dolazi s novom tehnologijom ubrzanog punjenja za koju u Samsung-u tvrde da će bateriju od 0% do 50% kapaciteta napuniti u roku pola sata. U praksi se pokazalo da ako je baterija baš do kraja ispražnjena trebaće joj desetak minuta da "oživi" i tek će tada započeti pravo punjenje. Ovih 50% za pola sata možemo postići ako bateriju punimo od otprilike 5-10% kapaciteta. Sve u svemu, ovo je korisno ako morate negde na brzinu dopuniti uređaj.

Utisak

Samsung Galaxy Note 4 predstavlja još jedan fenomenalni uređaj, za sve one koji vole velike ekrane. Ukoliko već imate Note 3, i planirate prelazak na četvorku, znajte da neće biti mnogo promena, tako da je upitna isplativnost prelaska, barem još neko vreme.

Naravno, stoji da ćete dobiti uređaj u znatno boljem kućištu, noviji procesor, bolju kameru i ekran, ali je pitanje da li je to vredno oko 780-800 evra, za koliko možete naći ovaj uređaj u prodaji.

Cena jeste izrazito visoka, ali s druga strane tu je visok kvalitet i premium uređaj za koji važi da je jedan od najboljih ako ne i najbolji koji u ovom trenutku možete da kupite.

Ukoliko želite da prođete jeftinije, možete uzeti uz pretplatu, u Telenoru uz Premium paket može biti vaš za 9.990 dinara.

Uređaj ustupio: Samsung Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
3
  1. Анониман kaže,

    još nije došlo vreme da se menja note 2


  2. Анониман kaže,

    vrh telefon


  3. Анониман kaže,

    Uzeo Note 9100 dual sim tel je najbolje sto moze da se kupi danas.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.