CAPTCHA je mrtva, upoznajte unapređen reCAPTCHA sistem


Dosadašnji postupak dokazivanja kako podatke na Internet stranicama ispunjava čovek, a ne robot odnosio se na upis brojeva, slova ili čitavih reči putem ne baš popularne CAPTCHA autentifikacije. Ali to je do sada bio jedini siguran način obrane od zlonamernih programa.

Međutim Google je shvatio da većinu korisnika takav način dokazivanja (kako ispred ekrana sedi i radi stvarna osoba, a ne neki pomahnitali robot) jednostavno nervira. Pogotovo kada brojevi ili slova budu u tolikoj meri izobličeni da je vrlo teško iz prve pogoditi što tačno treba uneti da bi se na primer registracija na neku stranicu završila.

Zbog toga je Google mislio i mislio i konačno smislio novi sistem naziva– reCAPTCHA kod kojeg je potrebno samo kliknuti na praznu kućicu pored koje piše – I'm not a robot. Iako se ovakav način dokazivanja čini dosta slabiji, u stvari je upravo suprotno, ovakav način je bezbedniji. Naime pre nego što Google poveruje kako ste na spomenutu kućicu kliknuli upravo vi, a ne neki robot, sistem će proveriti na koji način upravljate strelicom miša, koja vam je IP adresa i sl.

Ako sistem zaključi kako nešto ne štima u svemu tome (sumnjiva IP adresa, pokreti miša ne primereni živoj osobi i sl.) preusmeriće vas na dosadašnji CAPTCHA sistem. Što je tačno Google osmislio možete videti u priloženom videu.




Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, želimo i tvoje mišljenje!
Broj komentara:
1
  1. Анониман kaže,

    Robot.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.