Estonija nudi e-državljanstvo ljudima iz celog sveta


Estonija je postala prva država na svetu koja nudi e-državljanstvo svim zainteresovanim stranim državljanima. E-državljanstvo će im omogućiti slobodan pristup mnogim online uslugama koje ova država nudi, među kojima su i online bankarstvo, zdravstvena zaštita i obrazovanje.

E-državljani će dobiti pametne kartice sa ugrađenim mikročipom koji će sadržati autentifikacioni PIN kod, a sa njihovim izdavanjem Estonija će započeti već krajem ove godine. Pošto čitav proces odobravanja e-državljanstva traje nekih desetak dana, svi zainteresovani moraju se lično prijaviti na granicama Estonije kako bi dobili identifikacionu karticu.

Međutim, oni koji dobiju e-državljanstvo neće moći na osnovu njega zahtevati ulaz u državu, niti podneti zahtjev za klasično državljanstvo.

Voditelj ovog projekta, Kaspar Korjus, rekao je da je projekat pokrenut kako bi se pomoglo stranim investitorima da aktivno učestvuju u izvršnom menadžmentu kompanija koje se nalaze u Estoniji, što je do sada bilo otežano. On tvrdi da će im identifikaciona kartica i digitalni potpis omogućiti dodatnu fleksibilnost pri vođenju takvih poslova.

Kaspar naglašava da je ovo izvrsna poslovna prilika za tehnološki orijentisane preduzetnike, kojima će ovaj potez olakšati pokretanje različitih startupa u Estoniji.

Zahtev za e-državljastvo do sada je podnelo 10.000 ljudi iz 140 zemalja širom sveta, a stručnjaci predviđaju da će Estonija do 2025. godine imati čak deset miliona prijavljenih e-državljana.

Estonija se već smatra jednom od tehnološki najnaprednijih i najumreženijih država na svetu, pa i ne čudi ovaj korak koji bi državi trebao obezbediti jedan sasvim nov vid blagostanja.

Foto: Oleksiy Mark / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.