Recenzija: Huawei Ascend P7


Recenzija ovog uređaja morala je da bude objavljena ranije, ali kako smo tek sada počeli da dobijamo Huawei telefone na test - moramo malo da kasnimo. S obzirom da nam se bliže praznici, vreme je da počnete da razmišljate o novom telefonu za sebe ili neku vama dragu osobu. Možda će upravo Huawei Ascend P7 biti vaš sledeći smartphone, pročitajte naše utiske i sami odlučite.

Specifikacija
- Ekran: 5,0″ IPS LCD, rezolucija 1920x1080px, gustoća piksksela 441 ppi, Gorilla Glass 3 zaštita
- SoC: HiSilicon Kirin 910T
- CPU: 4x Cortex-A9 na taktu 1,8 GHz
- GPU: Mali 450MP4
- RAM: 2 GB
- Interna memorija: 16 GB (proširivo memorijskim karticama do 64 GB)
- Povezivanje: WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, USB on-the-go; 3G: HSPA+; 4G: LTE
- Kamera: 13 MP/1080p.
- Prednja kamera: 8 MP
- Baterija: 2500 mAh
- OS: Android 4.4 Kitkat + Emotion UI

Plus
- Dizajn
- Tanak i lagan
- Odličan ekran
- Dobra kamera, prednja kamera od 8MP
- Dva NFC taga u pakovanju (gratis)
- Pristupačna cena

Minus
- Nije moguće izmeniti bateriju
- Spoljni zvučnik je nešto slabiji
- UI mogao biti lepši

Dizajn i kućište

Huawei je uspeo da u kućište debljine svega 6,5 mm upakuje svoj 5-inčni smartphone, koji teži tek 124 grama. Ovo je za današnje vreme zaista impresivno i dokaz da se uz dosta ruda mogu napraviti kompaktni 5-inčni telefoni. Kućište ima metalni okvir, dok je ostatak plastika. S prednje strane je ekran koji ima sloj Gorilla Glass 3 zaštitnog stakla.

Uređaj savršeno leži u ruci i ne kliza, pre svega zbog oštrijih ivica telefona i metalnog okviru koji je prisutan. Fizičke tipke raspoređene na okviru su dobro uklopljene i pružaju odličnu funkcionalnost.Dok ga držite, primetićete premium kvalitet izrade.



Ono što moramo da primetimo jeste da P7 dosta liči na starije modele iPhone-a, dakle pre 6 i 6 Plus, najviše zbog okvira, ali sa bitnom razlikom - na donjoj srani nema okvira već je zaobljena. Ovo iskreno nije baš pametno rešenje zbog padova, taj deo je dosta osetljiviji jer je plastičan, pa ako vam nekada ispadne, samo se nadajte da će pasti na neku od 3 strane gde postoji okvir. To nam se nije svidelo kako iz estetskih, tako i funkcionalnih razloga (padovi) koje smo opisali.

Ipak, kad se sve sabere i oduzme, utisak koji ostavlja kućište je i više nego pozitivan, posebno za cenovni rang u kojem se nalazi ovam telefon.

Ekran

Huawei je za Ascend P7 izabrao ekran od 5 inča sa već tradicionalnom rezolucijom od 1920x1080px, što donosi gustoću od 441 ppi. Uglovi vidljivosti su za pohvalu, kao i prikaz pri direktnoj sunčevoj svetlosti.



Oko ekrana nemamo nikakve posebne zamerke, dakle nešto standardno što smo već videli na drugim modelima. Pohvalićemo još dobre mogućnosti podešavanja sa softverske strane, kao i super-osetljivost za korišćenje rukavica.

Hardver

Huawei Ascend P7 je hardverski dosta dobar uređaj, ali malo drugačiji. Umesto Qualcomm-ovih ili MediaTek-ovih procesora koje najčešće viđamo, u P7 se nalazi HiSilicon Kirin 910T. Ukoliko niste čul za HiSilicon, nećemo vam zameriti - radi se o ćerka-firmi Huawei-ja.

Po benchmark testovima, jasno je vidljivo da je ovaj procesor negde u rangu sa Snapdragon-om 600. Količina RAM-a je 2 GB, što omogućava odličan multitasking. Ukoliko se pitate da li će ovaj uređaj moći da pokrene nove jake igrice - hoće, bez problema. Uređaj dolazi i sa 16GB interne memorije, od čega je korisniku dostupno nekih 11.6, ali je memorijskim karticama moguće proširiti memoriju tako da neće biti problema sa manjkom prostora.

Dakle, radi se o hardverski jako dobrom uređaju, 2 GB je trenutno neki standard za top modele, ali je procesor nešto slabiji, mada bez brige, jer sve će raditi dosta brzo i fluidno.

Softver

Huawei Ascend P7 dolazi sa Android 4.4.4 KitKat operativnim sistemom i Huawei-jevom nadogradnjom interfejsa Emotion UI koji nema poseban meni sa aplikacijama nego koristi samo početne ekrane. Interfejs dosta podseća na Xiaomi-jev MIUI, mada nešto lošije izgleda, ali su definitivno oba zasnovana na Apple-ovom iOS-u.

Sam interfejs dosta podseća na Apple-ov iOS, ali sa bitnim izmenama. Moramo priznati da je brzina i fluidnost na zavidnom nivou. Emotion UI donosi pregršt drugih mogućnosti poput jednostavnog početnog ekrana koji donosi pojednostavljene ikonice i funkcije, a ponuđeni su i sopstveni widgeti koji nešto bolje iskorišćavaju prostor.

Iako brz i fluidan, sam izgled je realno mogao biti bolji. Naravno, neće se svi složiti s time, ali to je naše mišljenje.

Multimedija i povezivanje

Zahvaljujući 5-inčnom Full HD ekranu i softveru koji može da reprodukuje sve bitnije kodeke, uživanje u video sadržajima je na visokom nivou. Zadnji zvučnik je nešto tiši pa će vam za neka bučnija mestra trebati slušalice.

Pozivi i povezivanje na internet prolaze bez problema, a podržane su 2G, 3G i 4G mreže, kao i WiFi sa svim svojim derivatima, kao i Bluetooth, A-GPS, NFC i USB on-the-go. Ovde bi još samo trebalo navesti da su kvalitet telefonskog poziva i prijem signala na očekivanom nivou.

Kamera

Ascend P7 dokati sa kamerom od 13MP koju prati LED blic. Interfejs kamere je dosta izmenjen, ali pre svega dizajnerski, tako da su sve bitne funkcije koje smo videli na drugim Android uređajima su tu.

Kvalitet napravljenih fotografija je na visokom nivou, naravno nije u rangu sa Galaxy-jem S5, iPhone-om 6 i jačim Lumia telefonima. Zrnatost fotografija je malo veća od očekivane, verovatno zato što je logaritam za obradu fotografija nešto lošiji nego kod konkurencije.



Noćne fotografije su takođe dobrog kvaliteta. Količina detalja na fotografijama je dosta dobra, boje i kontrast su takođe iznad očekivanja. Naravno, oni koji su zahtevniji po pitanju fotografija moraće da nabave neki fotoaparat, ili drugi smartphone.

Maksimalna rezolucija snimanja videa je 1080p pri 30fps i sa stereo zvukom.

Fotografije i video snimke napravljene ovim uređajem možete pogledati ovde.

Baterija

Ovaj smartphone ima bateriju kapaciteta 2500 mAh koja spada u neki prosek, ali s obzirom da procesor koristi jezgra starije generacije (Cortex-A9) koje se i ne odlikuju posebnom štedljivošću, autonomija se svodi na jedan dan umerenog do intezivnog korišćenja. Uštede se mogu postići, ali će tražiti kompromise u dodatnom smanjivanju svetline ekrana i spajanje na internet samo po potrebi.

Utisak

Huawei Ascend P7 je odličan smartphone upakovan u tanko kućište, a može biti vaš za ne tako velike pare. Hardverski se radi o odličnom uređaju, a ukoliko vam se softver ne svidi, lako ga (mada na sopstvenu odgovornost) možete zameniti nekim custom ROM-om.

Cena u slobodnoj prodaji je oko 300 evra, što je i više nego povoljno za ovakav uređaj.

Uređaj ustupio: Huawei

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
3
  1. Анониман kaže,

    imam ovaj telefon vec jedno mesec dana i mnogo je dobar


  2. Анониман kaže,

    Sve pohvale za telefon


  3. Luka kaže,

    Kinez :P


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.