Velika Britanija uvodi ''Google porez'' od 25%


Kancelar britanske državne riznice (zapravo ministar finansija) Velike Britanije George Osborne najavio je donošenje paketa novih poreznih zakona u toj zemlji. Među predloženim porezima nalazi se i popularni "Google porez" koji bi se odnosio na sve multinacionalne korporacije sa filijalama u Velikoj Britaniji. Takve kompanije često koriste filijale širom sveta kako bi na veštački način prebacivale dobit iz jedne zemlje u drugu, i tako plaćale poreze po najmanjoj mogućoj stopi.

Novi britanski zakon onemogućio bi takve malverzacije filijalama kompanija kao što su Amazon, Google ili Apple da zaradu ostvarenu na njihovom tlu jednostavno iznesu iz zemlje - u slučaju da tako nešto pokušaju, ta će zarada pre iznošenja iz države biti oporezovana po stopi od 25%.

Vladajući se nadaju da će ovime stati na kraj izbegavanju plaćanja poreza kod velikih kompanija, i procenjuju da bi uvođenje "Google poreza" u narednih pet godina državnom proračunu moglo doneti više od jedne milijarde funti. Zakon u primenu kreće u aprilu 2015.

Foto: Ken Wolter / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2018 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.