Windows 10 besplatan za korisnike Windows-a 7 i 8.1, predstavljen Project Spartan, HoloLens...


Svi korisnici Windows-a 7, 8.1 i Windows Phonea 8.1 dobiće besplatnu nadogradnju na Windows 10! Ova opcija će važiti samo prvih godinu dana nakon lasniranja Windows-a 10. Ovo je juče, zajedno sa još dosta detalja, predstavljeno na Microsoft-ovom događaju vezanom za Windows 10.

Korisnički interfejs je sređen pa tako će Metro od sada biti mnogo lakše prilagoditi prema korisničkim željama, Charms bar zamenjen je menijem Action center, a interfejs će uopšteno biti lakši za korišćenje dosadašnjim korisnicima Windows-a 7.



Novost je i prilagodljivi interfejs koji će u slučajevima kad se računar koristi kao tablet biti prilagođeno za ekran osetljiv na dodir ("tablet mode"). Isti interfejs će se, primera radi kod Surface uređaja, automatski pretvoriti u "desktop mode" kada se na uređaj priključi tastatura. Promene najviše utiču na prikaz Start menija, koji se u tablet načinu rada naziva "full screen start".

Cortana dolazi na stolne računare i u Windowsu 10 dobiva podršku za 7 novih jezika, kao i neke nove funkcije - od pametnog pretraživanja informacija do razumevanja prirodnog govora. "Hej Cortana, prikaži mi fotografije iz decembra" biće poptuno uobičajena naredba za komuniciranje sa računarom. Takođe, ova virtuelna pomoćnica uči podatke i navike korisnika kroz korišćenje.

Prikazana je i mogućnost Cortane da sa računara šalje e-mailove, prateći samo glasovne naredbe korisnika.

Windows 10 dobiće i posebnu verziju za tablete sa ekranima manjim od 8 inča i mobilne. Action center će na mobilnim uređajima biti sinhronizovan sa istim menijem na računaru istog korisnika.



Nova tastatura za mobilne uređaje je prilagodljiva veličinom, ali prepoznaje i govor. Aplikacija za SMS poruke integrisaće i druge servise za razmenu poruka, pa će se sva komunikacija moći obavljati kroz isti interfejs.

Uređaji sa touchscreen ekranima dobiće i svoju verziju Office aplikacija, optimizovanu za upravljanje dodirom. PowerPoint je dobio podršku za hardversko ubrzanje grafičkih elemenata - animacija i prelaza među slajdovima.

Kalendar, fotografije, lista nedavno otvorenih dokumenata, kao i sva ostala korisnička podešavanja novog Office-a automatski će se sinhronizovati na svim uređajima.



Aplikacija Photos automatski će izrađivati albume, sortirati fotografije, a imaće i mogućnost popravljanja fotografija samo jednim klikom. Naravno, sve promene biće sinhronizovane preko OneDrive-a.

Aplikacija Maps u saradnji sa Cortanom moći će zapamtiti lokaciju gde ste parkirali automobil.



Spekulacije su bile tačne: novi internet pregledač razvija se pod nazivom Project Spartan. Novi pregač donosi osveženi izgled, novi engine za prikaz stranica, a podržava i stvaranje beleški direktno na web stranicama.

Stranice sa beleškama lako je podeliti sa drugim korisnicima putem novog alata ugrađenog u Spartan. Pregledač će dobiti i poseban način rada za čitanje ("reading mode" koji radi i offline), i podršku za pregled PDF-ova i, naravno, Cortanu.

Spartan će biti dostupan kroz Insider program unutar 3 do 5 meseci.

Windows 10 će dobiti Xbox aplikaciju, koja će doneti sve opcije sa konzole Xbox One na lične računare i tablete, a podržan je i chat putem servisa Xbox Live.

Tu je i podrška za Steam, snimanje video zapisa iz igara koje je moguće pokrenuti i unatrag - sistem u svakom trenutku skladišti poslednjih 30 sekundi igre.

Spencer se sada okreće prezentaciji DirectX-a 12. Uz poboljšanja u performansama, u odnosu na DirectX 11 nova verzija će doneti uštedu energije, produžujući vreme igranja na mobilnim uređajima. DirectX 12 podržao je i Unity.

Od sada će biti moguće igrati multiplayer igre istovremeno na Xboxu One i nekom uređaju sa Windows-om, što prikazuje Lauren Carter iz Lionhead Studiosa.

Igre s Xboxa One biće moguće igrati na uređaju sa Windows-om 10 putem streaminga sa konzole, što će Microsoft omogućiti do kraja ove godine. Osim toga, aplikacije sa Windows-a biće moguće pokrenuti putem Xboxa.

Za sledeću nedelju i mesec Microsoft najavljuje nove verzije Windows-a i Windows Phone-a, za privatne korisnike.

Međutim, tu su i novosti za poslovne korisnike - Microsoft Surface Hub je 4K ekran od 84 inča, koji služi kao računar, ploča za prezentacije i još mnogo toga.

Surface Hub takođe radi na Windows-u 10, podržava upravljanje dodirom i posebno razvijenim stylusom, i Skype pozive za efikasnije video konferencije i sastanke. Zanimljivo, ovaj je uređaj celo vreme ove prezentacije služio govornicima da prikažu nove usluge kompanije.



Microsoft je predstavio i nešto potpuno novo - Windows Holographic! Ovo je tehnologija budućnosti koja objedinjuje virtualnu stvarnost s hologramskim prikazom, sve omogućeno korišćenjem hologramskih VR naočara. Microsoft smatra da hologrami mogu biti primenjivi ne samo kod igranja, već i u poslu, medicini, i svakodnevnom životu.

Čak i holografsi interfejs biće uključen u sve Windows 10 verzije, kaže Alex Kipman. Microsoft je otkrio i najnaprednije holohrafske naočare do sada - HoloLens, koji će na tržište otprilike kada i Windows 10. Odlikuje ih poseban holografski procesor (uz redovni CPU i GPU), a mogu funkcionisati i bez povezivanja sa mobilnim ili PC-jem.

Uz naočare za virtualnu stvarnost dolazi i HoloStudio, softver za izradu holograma "za po kući", koji podržava i glasovne naredbe. Prezentacija uživo pokazala je kako se trodimenzionalni objekti mogu nacrtati u 3 dimenzije, samo uz pomoć ovog softvera, HoloLens-a i pokreta rukama. Iz takvih se 3D modela radovi mogu direktno poslati na 3D štampač.

Za izradu ove tehnologije Microsoft je sarađivao sa NASA-inim Laboratorijem za mlazni pogon (JPL).



Jedinstveni Store za aplikacije privući će developere, smatra Nadella, koji će stvarati softverska rešenja koja će nesmetano raditi na celom nizu platformi i uređaja, i omogućiti jedinstveno korisničko iskustvo na Windowsim-u 10.

Više detalja o svim novostima prikazanim juče najavljeno je za Build konferenciju u aprilu.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
2
  1. Анониман kaže,

    Daj Boze za Windows 7!!! :D


  2. Unknown kaže,

    Konacno hololens, svaka cast, jedva cekam 🙌 veliki pomak za Microsoft, great job! Takodje i za win 10.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.