Apple mora da plati pola milijarde dolara odštete


Apple je dužan da plati 533 miliona dolara teksaškoj kompaniji Smartflash zbog kršenja patenata na tehnologiju u iTunesu – barem je tako odredila porota na teksaškom sudu.

Smartflash je, naime, jedna od onih "inovativnih" kompanija koje se bave, tj. profitiraju skupljanjem patenata i njihovim licenciranjem drugima. Konkretno u Apple-ovom slučaju, iTunes je bez dozvole Smartflasha koristio tehnologiju vezanu za upravljanje autorskim pravima (DRM-om), skladištenje podataka i digitalno plaćanje.

Smartflash je svoju optužbu zasnivao na tvrdnjama da je Augustin Farrugia, Apple-ov direktor za bezbednost koji je imao uvid u Smartflashove patente, bez dozvole preneo znanje o dotičnim tehnologijama u Apple.

Smartflash je prvobitno tražio 852 miliona dolara odštete, dok su Apple-ovi advokati tvrdili da su sporni patenti vredni samo 4.5 miliona dolara. Dosuđena odšteta, pak, pokazuje ko je pobiedio na sudu.

Apple je najavio da će se žaliti na odluku. U zanimljivoj izjavi, firma je rekla da:

"Smartflash ništa ne proizvodi, nema zaposlene, ne kreira poslove, nema prisustvo na američkom tržištu i zloupotrebljava naš patentni sistem da potražuje novac za tehnologiju koju je izumeo Apple. Odbijamo da platimo ovoj kompaniji za ideje koje su naši zaposleni usavršavali godinama."

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.