iPhone-om do dijagnoze


Grupa naučnika sa univerziteta Columbia Engineering osmislila je i izradila dodatak za iPhone koji je u stanju obaviti tri pretrage u krvi pacijenta u samo 15 minuta. Nakon uzimanje jedne kapi krvi iz prsta pacijenta ovaj dodatak za pametni telefon funkcioniše kao mala prenosna laboratorija, i analizira prisutnost određenih antitela u krvi - za sada se njime mogu otkriti antitela prisutna u obolelih od HIV-a i sifilisa.

Uređaj se na iPhone spaja putem priključka za slušalice, a korišćenje istoga je izuzetno jednostavno. Osim jednostavnosti ovaj dijagnostički dodatak odlikuje se niskom cenom. Troškovi proizvodnje trebali bi iznositi tek oko 34 američka dolara, što znači da bi velik broj ovakvih uređaja mogao biti lako dostupan lekarima u siromašnim zemljama. Za poređenje, standardna laboratorijska oprema za sprovođenje sličnih testova, kakva se sada koristi u bolnicama i klinikama, košta i preko 18.000 dolara.

Za sada ovaj dodatak radi samo na iOS-u, ali u planu je i izrada verzije koja bi radila na uređajima sa Android-om.Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2018 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.