Manje krađa telefona zbog Kill Switch funkcije


Smartphone uređaji, posebno oni koji stižu sa famoznim Kill Switchem, sve su ređa meta drskih lopova, otkriva poslednje istraživanje. Od njegovog uvođenja spomenute mogućnosti na nove mobilne uređaje broj ukradenih smartphonea je u stalnom padu - izveštava Reuters.

Istraživanje je sprovedeno u tri velika grada od kojih je London zabeležio pad od 50%, dok je broj krađa smartphonea u San Franciscu i New Yorku smanjen za 40, odnosno 25%. Podatci se odnose na period od 12 meseci nakon uvođenja Kill Switch-a i dokaz su da apeli policije i gradskih vlasti u spomenutim gradovima nisu bili uzaludni.

Kao rezultat ovako pozitivnih pomaka očekuje se uvođenje zakona koji bi mogli naterati sve proizvođače smartphonea da svoje uređaje opreme Kill Switchem i tako zaštite krajnjeg potrošača od neprijatnih situacija, bar što se krađe tiče.

Za one koji ne znaju, Kill Switch je deo softvera instaliran na novije pametne telefone koji vlasniku omogućava daljinsko onesposobljavanje uređaja nakon gubitka ili krađe. Korisnik ima mogućnost brisanja svih privatnih podataka, a ponovno otključavanje telefona moguće je samo uz ličnu lozinku bez koje telefon ostaje beskoristan.

Kill Switchevi su se na Apple-ovim smartphonima pojavili još u septembru 2013. godine, Samsung ga je sledio u aprilu 2014. godine, a Google ga je učinio standardom na svojim uređajima sa objavom Lollipop-a. Microsoft-ovi uređaji za sada su nezaštićeni, ali bi ovu mogućnost trebali dobiti tokom godine.

Foto: Ammentorp Photography / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.