Odobren novi HTTP/2 standard


HTTP, osnovni protokol za pristup web stranicama, nije se značajnije menjao još od 1999. godine, kada je predstavljena verzija protokola 1.1.

Ipak, sudeći prema blogu Marka Nottinghama, čelnika organizacije IETF HTTP Working Group koja stoji iza HTTP-a, nakon 16 godina konačno je finalizovana nova inačica protokola pod imenom HTTP/2.

U odnosu na HTTP 1.1, nova verzija donosi neke značajne novosti. To su pre svega značajno unapređene performanse, što uključuje brže učitavanje web-stranica, duže trajanje veza te opciju ''server push'' koja omogućava proaktivno slanje podataka iz servera u cache memoriju klijenta za buduću upotrebu.

Problem opterećenja servera sa većim brojem HTTP zahteva rešen je novom opcijom multipleksiranja, što će omogućiti nesmetano dostavljanje više zahteva odjednom, bez da to utiče na učitavanje web-stranica. Takođe, HTTP/2 će koristiti značajno manji broj veza, što će dodatno rasteretiti servere i mreže.

HTTP/2 predstavlja repliku postojećeg Google-ovog SPDY protokola a moćiće se kombinovati sa TLS protokolom, što će osigurati sigurniju vezu. Više detalja o HTTP/2 protokolu možete pronaći na sledećem linku.

Foto: Pavel Ignatov / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2018 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.