Putem malwarea bankama oteti milioni dolara


New York Times objavio je priču o novootkrivenoj kampanji napada na banke pomoću sofisticiranih zloćudnih aplikacija, koju su otkrili stručnjaci iz ruske kompanije Kaspersky Lab.

U sklopu te organizirane kampanje od banaka u celom svetu je navodno otuđeno stotine miliona dolara, zbog čega se ona može kvalifikovati jednom od najvećih pljački ikad zabeleženih. Žrtve napada, koji su započeli tokom 2013. godine, do sada su bile više od stotine banaka iz tridesetak zemalja sveta. Tačan ukupan iznos otuđenog novca neće biti javno objavljen, ali veruje se da je veći od 300 milijuna dolara.

Ceo proces napada na banke započinjao bi podmetanjem zloćudnih aplikacija u računarske sisteme izabrane banke. Nakon uspešnog podmetanja takvih aplikacija napadači bi stekli mogućnost udaljenog upravljanja računarskim sistemima banaka, što su iskoristili kako bi instalirali različite aplikacije za nadzor (aplikacije za snimanje screenshotova i keyloggeri).

Pomoću njih su nadzirali pravila i svakodnevno poslovanje banaka. To su iskoristili za podizanje novčanih sredstava glumeći pritom zaposlene te napadnute banke. Najveći iznos koji su podizali bio je 10 miliona dolara, a novac bi prebacivali na za tu svrhu stvorene lažne bankovne račune otvorene u bankama u SAD-u i Kini.

Većina napada desila se u Rusiji, ali određen broj napada je zabeležen je i u SAD-u, Japanu, Holandiji, Švajcarskoj i ostatku Evrope. Napad je prvi put otkriven pri istraživanju problema sa jednim bankomatom u glavnom gradu Ukrajine krajem 2013. godine.

Iako napadi traju i dalje, nakon dve godine nijedna banka i finansijska institucija u svetu nije priznala da je bila žrtva ovog napada.

Foto: Pavel Ignatov / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.