Recenzija: Samsung Galaxy A5


Izgleda da Samsung polako odustaje od plastičnih telefona, pa je tako, pored premium modela Note 4 i Galaxy Alpha, odlučio da i jeftinijim uređajima da premium kućište. Tako su metalni okvir dobili A3 i A5, ali i nešto napredniji A7. U isto vreme, na testiranje smo dobili Galaxy A3 i A5, pa smo mogli i da ih uporedimo. Za početak, da vidimo šta to nudi skuplji model - A5.

Uređaj spada u neku srednju klasu, ali ga ne možemo nazvati jeftinim s obzirom na cenu koja je uglavnom bliža premium modelima. Zahvaljujući Samsungu Srbija, imali smo prilike da testiramo ovaj telefon, a utiske pročitajte u nastavku.

Specifikacija
- Ekran: 5.0″ Super AMOLED, 720p, 294 ppi
- SoC: Qualcomm Snapdragon 410
- CPU: 4x Cortex-A53 na taktu 1,2 GHz
- RAM: 2 GB
- Interna memorija: 16 GB, proširivo microSD karticama do 64 GB
- Povezivanje: WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, NFC; 3G HSPA+ do 42 Mbps; 4G LTE do 150/50 Mpbs
- Kamera 13 MP/1080p
- Prednja kamera: 5 MP
- Baterija: 2300 mAh
- Operativni sistem: Android 4.4 KitKat

Plus
- Dizajn
- Premium kvalitet izrade
- Dobra kamera
- Autonomija baterije

Minus
- Relativno visoka cena
- Baterija nije izmenjiva

Dizajn i kućište

Samsung se "uozbiljio" i konačno počeo da koristi kvalitetnije materijale, pa su tako razne mitacije metala, kože i jeftina plastika stvar prošlosti. A5 nastavlja trend koji je Samsung letos počeo, pravi metal u osnovi.

Konstrukcija uređaja je zaista ozbiljna i primetan je visok kvalitet izrade. Možda će neki misliti da je ovakvo kućište jednostavnije i manje premium, pravo stanje stvari je mnogo drugačije. Naime, vidljivo je da je Samsung uložio mnogo truda u izradu, pa tako finalni proizvod izgleda zaista impresivno. Uređaj konačno ima ozbiljnu čvrstinu (kao recimo aluminijumski HTC One M8), a može da se pohvali još nekim stvarima. Uređaj ima malo oštrije ivice poput Note-a 4, ali vrlo lako ćete se navići na to.

Naime, Galaxy A5 je najtanji Samsung-ov uređaj, ima debljinu od tek 6,7 mm, a važi i za jedan od najlakših 5-inčnih telefona zbog mase od tek 123 grama. Dolazi u beloj boji kućišta, ali postoje i crni, plavi, roze i zlatni, mada sumnjamo da će sve boje biti dostupne na našem tržištu.



Ipak, moramo se osvrnuti i na mane. Samsung-ova prepoznatljiva funkcija, skidanje zadnje maske i jednostavna promena baterije, sada je nestala. Ovo je donekle razumljivo ako uzmemo u obzir debljinu kućišta. Sim i microSD kartice sada se smeštaju u "fioke" na desnom boku uređaja, a odmah pored njih je i dugme za uključivanje. Micro USB i 3,5 mm jack za slušalice, kao i mikrofon, smešteni su sa donje strane uređaja.

Na prednjoj strani, ispod ekrana, vidimo već tradicionalnu postavku - na centru fizičnko home dugme, kao i multitasking dugme i dugme za povratak (back).



Pozadina uređaja je blago matirana, ali sa blagim sjajem koji i nije moguće toliko dočarati fotografijama. Izgled je prilično atraktivan, a još jedan plus ide smanjenoj mogućnosti klizanja. Takođe, pozadina nije magnet za otiske pristiju kao što se pre znalo dešavati, verovatno zato što se ne radi o plastici. Uređaj savršeno leži u ruci, pre svega zbog male debline.

Ekran

Samsung se odlučio da na A5 stavi 720p ekran, što će nekima množda smetati s obzirom na to da se radi o 5-inčnom uređaju. Gustoća piksela je 294 ppi što jeste manje od Retina granice (320 ppi) ali bićete i više nego zadovoljni. Ekran je odličnog kvaliteta i teško da ćete primetiti razliku u odnosu na neki Full HD. Takođe, manja rezolucija ima još jednu bitnu prednost - manja potrošnja baterije, što je kod ovog modela i primetno.



Ekran je, kao i obično kod skupljih modela Super AMOLED, što znači da je prikaz boja odličan. Uglovi vidljivosti je takođe na zavidnom nivou, a ukupan utisak je izuzetno pozitivan. Možda će neki reći da su AMOLED ekrani nerealni u prikazu boja, i da je zasićenost mnogo veća u odnosu na IPS, ali Samsung-ovo softversko rešenje može da reši ovaj problem, pa ćete tako uz malo podešavanja vrlo lako prilagoditi ekran svojim navikama.

Napomenimo i to da je ekran presvučen četvrtom generacijom Gorilla Glass stakla, što će sprečiti oštećenja ekrana.

Hardver

Samsung Galaxy A5, dolazi sa Quacomm-ovim Snapdragon 410 SoC-om u kojem su četiri Cortex-A53 jezgra nove generacije. Ovde treba napomenuti da ove jezgre na neki način nasleđuju starija Cortex-A7 jezgra, koja su bila poznata po štedljivosti, odnosno po dobrom odnosu performansi i potrošnje. Iako se radi o procesoru koji spada u neki niži srednji cenovni rang, gde po specifikacijama bolje možemo naći u dosta jeftinijim uređajima, male su šanse da primetite ovaj nedostatak. Ipak, radi se o 64-bitnom procesoru što je plus, mada moramo sačekati Google da predstavi 64-bitni Android, a kasnije da ga Samsung implementira.

Naime, manje zastajkivanje u radu možete primetiti tek pri igranju zahtevnijih igrica. Što se tiče memorije, uređaj dolazi sa sada već tradicionalnih 2 GB RAM-a, kao i 16 GB prostora za podatke, od kojih je korisniku dostupno oko 12. Memoriju je moguće proširiti micro SD karticama do 64 GB, a treba napomenuti i da je ćete dobiti 50 GB prostora na Dropbox-u besplatno u naredne 2 godine.

Ukratko, hardverski se radi o dobrom i energetski štedljivom uređaju, a manja zastajkivanja moguća su tek kod zahtevnijih 3D igrica.

Softver

Iako je Android 5 Lollipop dostupan već neko vreme, Galaxy A5 dolazi sa starijom verzijom - Android 4.4 Kitkat. Naravno, Samsung će verovatno vrlo brzo pustiti nadogradnju, tako da nema razloga za strah jer se radi o novom modelu. Preko KitKat-a smešten je Samsung-oc TouchWiz interfejs koji je sada brži i flujidniji, a što se tiče izgleda ostao je gotovo identičan kao kod Alpha modela, osim što je dodata nova stavka u meniju podešavanja početnog ekrana. Radi se mogućnosti izmena tema ili kako neki vole reći, skinova. Znači, moguće je menjati pozadine, u kombinaciji sa različitim setovima ikonca, što će dobro doći onima koji često vole da čačkaju po uređaju i menjaju izgled interfejsa.

Zanimljivo je da je Samsung i kod ovog modela dodao softversku mogućnost podešavanja prikaza na ekranu koje omogućava lakše upravljanje jednom rukom. Takođe, dodata je i Multiwindow funkcija koju smo već upoznali na mnogim drugim Samsung-ovim modelima, a omogućava prikaz i korištenje dve aplikacije odjednom.

TouchWiz ima i spostveni prikaz galerije koja se do sada već iskazala na mnogim drugim uređajima, kao i poseban video player sa podrškom za titlove. Ipak, svi video formati nisu podržani i u tom je slučaju najbolje koristiti neki od alternativnih playera. Uređaj sa sobom donosi uobičajeni Samsung-ov set aplikacija i Galaxy Apps prodavnicu, a tu su još FM radio, Flipboard, Dropbox, Chrome, File manager i TouchWiz muzički player.

Povezivanje i multimedija

Što se tiče povezivanja, Galaxy A5 dolazi sa standardnim setom mogućnosti - WiFi, Bluetooth i A-GPS/GLOANSS. Podržan je i NFC protokol, ali nedostaju MHL i USB on-the-go, što pomalo začuđuje kad je u pitanju uređaj iz ovog cenovnog razreda.

Za mobilne mreže, tu je 2G, 3G i 4G (koji će kod nas tek postati dostupan u aprilu, maju). Ništa spektakularno nismo primetili na testu, dakle ubičajno dobro povezivanje.

Pregled multimedije je dobar, zvuk na zvučniku je prilično jak sa dobrim kvalitetom zvuka. Već spomenuti player bez problema će pustiti većinu videa bez potrebe za dodatnim kodecima.

Kamera

Samsung Galaxy A5 dolazi sa zadnjom kamerom od 13 MP, dok prednja ima rezoluciju od 5 MP. Modul za fotografije je dosta dobar tako da će animci napravljeni ovim uređajem zadovoljiti i one zahtevnije. Softver je standardni za Samsung i omogućava dosta podešavanja, poput ISO osetljivosti, balansa bele boje, merenja svetla... Fotografije se pri punoj rezoluciji prave u 4:3 režimu.

Fotografije imaju dobru oštrinu i dosta detalja, kontrast je odličan a vrlo lepo se izvlače i makro snimci. Jak blic dobro će osvetliti bliže predmete, pa će i noćne fotografije biti odličnog kvaliteta. Zrnatost može biti primetna kod fotogafisanja pri lošijem svetlu.

Prednja kamera ima rezoluciju od 5 MP što će osigurati kvalitetne serfije i prijatan video razgovor.

Što se tiče videa, snima se u rezolucijama 480, 720 i 1080p, kompresija je niska što prouzrkuje prikaz veće količine detalja. Generalno je video u skladu sa ostalim top modelima iz Samsung-ove ponude. Mana je možda što video zauzima dosta prostora, a uređaj ima samo 16 GB.

Kako izgledaju fotografije snimljene ovim uređajem pogledajte na ovom linku.

Baterija

Samsung Galax A5 dolazi sa baterijom kapaciteta 2300 mAh. što uopšte nije loše s obzirom na činjenicu da se radi o vrlo štedljivom uređaju. Uz umereno, pa čak i nešto intenzivnije korišćenje, bez problema ćete izvući jedan dan, pa čak i dan ipo. Uz nešto manju potrošnju možete sa jednim punjenjem bez problema koristiti telefon dva dana.

Naravno, ove brojke zavise od korisnika do korisnika, odnosno od navika, intenziteta korišćenja, jačine signala... Svakako moramo napomenuti da je potrošnja zaista umerena i da je ovo jedan od boljih Samsung-ovih uređaja što se tiče autonomije baterije.

Utisak

Samsung Galaxy A5 predstavlja izuzetno kvalitetan uređaj koji nas je oduševio pre svega kvalitetom izrade, a na tom polju može da posrami i mnoge skuplje modele. Pored toga, dobićete i kvalitetnu kameru i dobru autonomiju baterije.

Ipak, cena može da predstavlja problem, možete ga naći već od 350 evra (u nezvaničnim prodajama) što nije malo ako uzmemo u obzir da se za isti novac mogu naći hardverski jači uređaji, doduše manjih proizvođača i sa primetno lošijim kućištem. Naravno, jednim delom plaćate za brend, ali kvalitet uređaja je zaista neosporan.

Ukoliko planirate novi uređaj, znajte i da ovaj model možete pronaći kod operatera, pa ukoliko dosta koristite mobilni, uz neki veći paket možete ovaj uređaj dobiti po pristojnoj ceni, pa čak i za jedan dinar.

Uređaj ustupio: Samsung Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
13
  1. Dziii kaže,

    Galaxy A skalamerija


  2. Dusan kaže,

    Konacno da Sansung nije plastikanjer, ali je cena stvarno previsoka -.-


  3. Анониман kaže,

    ovaj mobilni da je jedno 100+ evra jeftiniji bio bi okej..ovo je preskupo bas


  4. Ana kaže,

    Jel bolji on ili s4?


  5. Анониман kaže,

    Fora je u tome sto Samsung uopste ne pravi odnos cene i kvaliteta, a dokazano je da je to dobar potez (npr. AMD FX-6300 procesor fenomenalan, njegova cena je oko 100 evra a sa njim možete skoro sve igrice igrati, dok u tom cenovnom rangu Intelovi procesori su ispod proseka...)


  6. Miki kaže,

    mozda sam freak, ali ne volim telefone koji na poledjini imaju svasta napisano, a steta ovaj bas ima


  7. Nikii kaže,

    S4 je bolji lepotice :)


  8. @Ana
    Nisam ljubitelj plastičnih Samsunga tako da A5 definitivno.


  9. Анониман kaže,

    sam cekam da vidim s6


  10. Анониман kaže,

    S4 je bolji sto se specifikacija, definitivno


  11. Unknown kaže,

    Niko nema pojma jel bateria li-ion ili polimer???


  12. Анониман kaže,

    Imala sam s5 koji je na moju veliku zalost u kvaru i nema mu spasa :( u poredjenju sa ovim tel izgled je daleko bolji i kvalitetniji a da li je kamera s obziron da s5 ima 16mp ? Dobra kamera mi je neophodna zbog slikanja ali i dobar tel. Bavim se kulinarstvom i imam blog pa mi je fotografisanje hrane i svakodnevnica. dakle da li j5 ili a5 ? Jer im cena svakako nije ni priblizna
    Hvala :)


  13. Pogledaj novi A5 2016 :)

    http://www.itvesti.info/2016/02/recenzija-samsung-galaxy-a5-2016.html


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.