LibreOffice dogodine i na webu


LibreOffice je popularni besplatni paket kancelarijskih aplikacija temeljen na principima otvorenog izvornog koda. Dostupan je na Windows, Linux i Mac OS X računarima i odnedavno na Android uređajima.

Fondacija koja stoji iza celog LibreOffice projekta (The Document Foundation) objavila je kako radi na online verziji ovog kancelarijskog paketa, koja bi trebala postati konkurencija vlasničkim servisima kao što su Microsoft Office 365 i Google Docs.

Projektu izrade nove LibreOffice Online platforme pridružile su se i kompanija IceWarp i Collabora. Sama platforma bazirana je na HTML5 i JavaScript tehnologijama, što znači da korisnicima na njihovom pregledaču neće biti potreban nikakav dodatak.

Kada početkom 2016. godine LibreOffice Online bude dostupan korisnicima, bit će to prvi servis u oblaku koji podržava ODF format datoteke. Takođe, moguće je hostovatii LibreOffice Online na svom sopstvenom serveru. Inače, online verzija LibreOffice paketa u planu je od 2011. godine, ali tek se sada krenulo sa realizacijom te zamisli.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.