Recenzija: Samsung Galaxy A3


Pored većeg brata, Galaxy-ja A5, na test je stigao i A3. Ovaj uređaj je nešto slabiji pa samim tim i jeftiniji, ali je kvalitet izrade na visokom nivou kao kod modela A5. To znači da se Samsung bukvalno odrekao politike niža cena - manje kvalitetno kućište.

Uz ekran veličine 4,5 inča, Snapdragon 410, 1,5 GB RAM memorije, sa zadnjom kamerom od 8 MP i prednjom od 5, Galaxy A5 predstavlja savršen izbor na polju uloženo-dobijeno. Kakvi su utisci, pročitajte u nastavku.

Specifikacija
- Ekran: 4,5″ S-AMOLED 960 x 540, 244 ppi
- SoC: Qualcomm Snapdragon 410
- CPU: 4x Cortex-A53, 1,2 GHz
- RAM: 1,5 GB
- Interna memorija: 16 GB, proširivo microSD karticama do 64 GB
- Povezivanje: WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, NFC, 3G, 4G
- Kamera: 8 MP/1080p
- Prednja kamera 5 MP/1080p
- Baterija: 1900 mAh
- Operativni sistem: Android 4.4 KitKat

Plus
- Kvalitet izrade
- Dobra kamera
- Kompaktnost

Minus
- Baterija nije izmenjiva
- Rezolucija ekrana je relativno mala
- Cena

Dizajn i kućište

Već smo kod modela A5 videli da je Samsung promenio smernice pri izradi uređaja. Isto važi za za A3, koji je izgledom bukvalno umanjena verzija modela A5. Konstrukcija kućišta je napravljena, kao i kod većeg brata, od metala obojen u boju ostatka kućišta. Zadnja maska ima nešto drugačiju nijansu ali je dosta sliča modelu A5.

Masa ekrana je tek 110 grama, što je izuzetno dobar rezultat u odnosu na konkurentske modele te veličine. Ukupan doživljaj prilikom držanja u ruci je odličan, izgled je prefinjen a dodtnu lepotu ističe odsjaj na ivicama, kao i oko fizičkih dugmića i sočiva kamere.



Na dnu je smeštena uobičajena fizička Home tipka i dve kapacitivne s mogućnošću podešavanja trajanja pozadinskog osvetljenja. Kontrola zvuka i tipka za uključivanje se nalaze na uobičajenim mestima. Na desnom se boku nalaze i dve fioke u koje se postavljaju nano SIM, odnosno microSD memorijske kartice.

Ekran

Galaxy A3 dolazi sa 4,5 inčnim Super AMOLED ekranom rezolucije 960x540 px što daje gustoću od tek 245 ppi, što baš i nije u skladu sa cenovnim razredom u kome se uređaj nalazi. Osnovni problem proizvođača je što na nekim uređajima stavljaju jako velike rezolucije, dok ovde primećujemo malo veću štednju. Kada bi ekran imao rezoluciju od 720p to bi bilo idealno, ali ne možemo reći ni da je ovako loše. S druge strane, matrica je RGB, što će donekle "popraviti" oštrinu teksta, a sam ekran je presvučen najnovijom, četvrtom generacijom Gorilla Glass zaštitnog sloja.

Ne možemo reći da je rezolucija loša, ali moramo konstatovati kako bi malo veća bila pun pogodak, pre svega ako uzmemo u obzir da je gustoća daleko ispod Retiina granice.

Hardver

Hardverska osnova na Galaxy-ju A3 se ne razlikuje od one na većem bratu, A5. Dakle, imamo isti Qualcomm-ov Snapdragon 410 procesor sa četiri Cortex-A53 jezgra na taktu od 1,2 GHz, a tu je i Adreno 306 grafički koprocesor. Ipak, količina RAM-a je manja i iznosi 1,5 GB, a kod dual SIM verzije samo 1 GB.

Kupci ovog uređaja biće zadovoljni hardverskim performansama, ali nije za očekivati da će pokretati zahtevne igrice, a sve zbog malo RAM-a i ekrana koji ima relativno nisku rezoluciju. Ali za svakodnevni posao, ovo je odličan uređaj, pre svega zbog svoje kompaktnosti. Spomenimo i da uređaj ima 64-bitnu podršku, ali za korišćenje moraćemo da sačekamo Google da predstavi 64-bitni Android, a kasnije da ga Samsung implementira.



Interna memorija ima kapacitet od 16 GB, gde je oko 12 dostupno krajnjem korisniku, a ako vam to nije dovoljno, A3 nudi i mogućnost korišćenja microSD memorijskih kartica do 64 GB kapaciteta. I uz ovaj uređaj, na poklon dobijate 50 GB prostora za shladištenje na Dropbox-u potpuno besplatno u naredne dve godine.

Da sumiramo, uređaj je dosta dobar za manje zahtevne korisnike koji ne planiraju da igraju igrice koje zahtevaju jake uređaje.

Softver

Kao i kod modela A5, softver je upeglan i sređen. Čak i na slabijoj konfiguraciji, sistem je brz i fluidan. Proverena kombinacija Android KitKat 4.4 i Samsung-ov TouchWiz, odnosno njegova nova verzija. Android Lollipop možemo da očekujemo u nekom narednom periodu, iako nema zvanične potvrde, jasno je da će nadogradnja doći.

Zanimljivo je da i ovde uređaj dolazi sa manje Samsung-ovih preinstaliranih aplikacija, ali one neće faliti jer ukoliko želite, uvek ih možete preuzeti sa Galaxy App prodavnice.

Nemamo zamerki na softver, dakle, situacija je jasna kao i kod A5 modela - brzo, fluidno i lepo.

Povezivanje i multimedija

Galaxy A3 se povezuje na uobičajene načine, dakle isto kao i A5. Od moblnih mreža dostupne su 2G, 3G i 4G, WiFi i svi njegovi derivati, NFC, ali ne i USB on-the-go, koji je nekim čudom nestao iz Galaxy A serije, isto kao i MHL.

Za video, ugrađeni player će pokrenuti većinu formata, ali ako ćete video gledati malo češće, svakako instalirajte neku od alternativnih aplikacija. Na uređaju je instaliran i uobičajeni muzički player kao i FM radio. Zvuk na zadnjem zvučniku je jak i dobrog kvaliteta, kao na A5 modelu. Doživljaj gledanja neće biti potpun zbog malog ekrana, ali to može zavsiti od korisnika do korisnika.

Kamera

Galaxy A3 dolazi sa nešto lošijom kamerom u odnosu na model A5. Dakle, ovde imamo zadnju kameru od 8 MP što uopšte nije malo, a za prednju imamo istu 5 MP kameru. Uređaj dolazi sa jakim LED blicem, pa će i noćne fotografije biti dobrog kvaliteta.

Softver nam je poznat sa ranijih modela, a takoreći isti je kao na A5. Tu su podešavanja balansa bele boje, ISO osetljivosti, merenje svetla, uključivnaje samookidača... Veličine fotografija idu od 2,4 do 8 MP koliko dobijate u 4:3 modu.

Što se tiče snimanja videa, moguće je birati između 480, 720 i 1080p kvaliteta. I ovde imamo malu kompresiju pa će kvalitet snimaka i količina detalja biti dosta dobri.

Za selfije zadužena je 5 MP kamera dobrog kvaliteta koja dolazi sa sočivom koji na kratkoj razdaljini pokriva ugao od 110 stepeni.

Što se konkretno fotografija tiče, u dobrim uslovima moramo priznati da su impresivne, sa velikom količinom detalja. U noćnim uslocima blic pomaže pri fotografisanju bližih predmeta. U uslovima lošeg svetla gde se blic ne koristi, primetna je zrnatost ali ne koliko smo očekivali. Ukoliko se odlučite za korišćenje blica, fokusiranje će biti nešto sporije.

Kako izgledaju fotografije i video snimci napravljeni ovim uređajm, možete pogledati na ovom linku.

Baterija

Galaxy A3 dolazi sa neizmenjivom baterijom kapaciteta 1900 mAh. Izmenu je, naravno, moguće izvršiti samo u servisu, dakle ne i u kućnim uslovima. Iako kapacitet deluje malo, zbog niske rezolucije ekrana i štedljivog procesora, problema sa autonomijom neće biti.

Uz intenzivnije korišćenje, prosečno možete da izvučete jedan dan korišćenja, dok uz manju upotrebu dva dana su moguća. Ovo naravno može zavisiti od korišćenih aplikacija, jačine signala mobilne mreže...

Ukoliko volite da igrate igrice, pripremite punjač ili neku eksternu bateriju pre kraja dana.

Utisak

Da je cena ovog uređaja nešto niža (a ne oko 280 evra za koliko smo najmanje našli), mogli bi da kažemo kako se ovde radi o savršenom uređaju. Za taj novac moguće je kupiti hardverski jači model, ali onda nećete dobiti premium kućište. Dakle, možete da birate, luksuzniji izgled ili jači hardver.

Ne možemo reći da je A3 namenjen za zahtevne korisnike, ali oni sa prosečnim zahtevima biće i više nego zadovoljni.

Ukoliko se odlučite za kupovinu, proverite i ponude operatera, jer možda baš uz vaš paket uzmete ovaj odličan uređaj za ne tako veliki novac.

Uređaj ustupio: Samsung Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
5
  1. Анониман kaže,

    vrlo lepo izgleda ali su specifikacije mogle da budu bolje


  2. dd kaže,

    koliko je ovaj samsung bez ideja, znači bukvalno kopija iphone 5s


  3. Анониман kaže,

    izrada modela mi se jako sviđa


  4. Unknown kaže,

    telefon mi se iskljucio sam nemogu nikako da ga ukljucim,ne reaguje uopste samsung galaxy a3


  5. Анониман kaže,

    samsung a3 iskljucio se sam nece da se ukljuci sta bi moglo biti?
    inace ekstra telefon


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.