Recenzija: Samsung Galaxy Note Edge


Na tržištu je mnogo istih telefona, pa je Samsung hteo po nečemu da se izdvoji iz mase i to je upravo Edge. Nedavno je predstavljen Galaxy S6 Edge, koji nećemo videti još neko vreme, ali tu je zato Note Edge, čija prodaja je nedavno krenula i u Srbiji.

Iako je dosta sličan Note-u 4, Note Edge svakako privlači pažnju zbog svog zakrivljenog ekrana, a da li nam je on zaista potreban ili je to samo marketinški trik, pročitajte u nastavku.

Specifikacija
- Ekran: 5,8” (5,6″) S-AMOLED 2560 x 1600 (1440), 520 ppi, Gorilla Glass 3
- SoC: Qualcomm Snapdragon 805
- CPU: 4x Krait 450 @ 2,7 GHz
- GPU: Adreno 420
- RAM: 3 GB
- Interna memorija 32 GB, proširivo emorijskim karticama do 128 GB
- Povezivanje: WiFi, A-GPS, Bluetooth, NFC, DLNA, USB on-the-go, IR, HSPA +, LTE
- Kamera: 16 MP, f/2.2, OIS, 2160p
- Prednja kamera: 3,7 MP f/1.9
- Baterija: 3000 mAh
- Operativni sistem: Android 4.4 KitKat

Plus
- Originalno drugačiji
- Odličan ekran
- Softver prilagođen za zakrivljeni deo
- Odlična kamera
- S Pen olovčica
- Kvalitet izrade

Minus
- Zakrivljenost zahteva prilagođavanje
- Korišćenje levom rukom je nepraktično
- Veća mogućnost oštećenja ekrana
- Previsoka cena

Dizajn i kućište

Note Edge dosta podseća na Note 4, praktično možemo reći da je isti, s bitnom razlikom - Edge donosi zakrivljeni ekran sa desne strane. S prednje strane, dominira zakrivljeni ekran od 5,8 inča sa veoma malim ivicama oko ekrana. Iznad ekrana uočavamo standardni set senzora, za blizinu i osvetljenje, slušalica, prednja 3,7 MP kamera, kao i LED lampica za obaveštenja. Ispod ekrana je fizičko home dugme sa ugrađenim čitačem otiska prsta pored koga se nalaze kapacitivno multitasking i "back" dugme. Sa leve strane smešteno je duplo dugme za kontrolu glasnoće zvuka, dok su na vrhu uređaja 3,5 mm ulaz, IR lampica koja služi kao univerzalni daljinski, pomoćni mikrofon, kao i dugme za uključivanje.

Na donjoj strani uređaja nalaze se se 2 mikrofona, micro USB 2.0 ulaz kao i fioka za S-Pen olovku. Na zadnjoj strani, pored 16 MP kamere i blica, nalazi se i senzor za merenje otkucaja srca i spoljni zvučnik.



Što se tiče ergonomije, ovaj uređaj zahtevaće malo prilagođavanja. Za početak, prvi put kada uzmere uređaj u ruku biće vam malo čudan, što je i logično s obzirom na činjenicu da se sa sličnim uređajima nismo susretali. S obzirom na činjenicu da je desni bok primarno namenjen pritiskanju palcem, biće ga pomalo nezgodno koristiti levom rukom, što nas može navesti na zaključak da je napravljen za dešnjake, ali možda će levaci naći neku svoju logiku korišćenja i lako se privići. Takođe, prilikom korišćenja moguće je da slučajno aktivirate neku aplikaciju iz zakrivljenog dela.



Tipke za podešavanje glasnoće su malo lošije nego na Note-u 4, a za uključivanje ekrana je na vrhu, što je malo nepraktično s obzirom na veličinu uređaja. Okvir oko uređaja je napravljen od metala dok je zadnja maska plastična, presvučena imitacijom kože. Uređaj predstavlja pravi primer premium uređaja. E sad, najveći problem jeste osetljivost i ekran koji se "preliva" u desnu stranu. Tužno je razmišljati o tome šta bi se desilo da uređaj ispadne na asfalt ili neku tvrdu podlogu, ali vrlo je verovatno da bi vam trebao novi telefon. Ali, ukoliko ste se već odlučili da kupite ovaj telefon, morate biti svesni ove mane.

Ispod zadnjeg poklopca, pored izmenjive baterije, nalaze se i ulaz za micro SIM karticu, a Samsung nije izostavio ni ulaz za micro SD. Galaxy Note Edge je 2 grama lakši od Note-a 4, 2,2 mm niži, 0,2 tanji ali i gotovo 4 mm širi, a gledajući ih jedan do drugoga, razlike, osim u širini, gotovo su neprimetne.

Ekran

Za početak da razjasnimo jednu nedoumicu koju ima jedan deo ljudi - Edge nema dva ekrana već jedan koji je zakrivljen i praktično softverski podeljen na dva. Ekran je Super AMOLED 5,8″ QHD+ rezolucije što rezultuje gustoćom od čak 520 ppi. QHD+ se od onog bez + razlikuje po povećanoj veličini za 160 piksela koliko iznosi veličina bočne strane. Veličina bez izdvojenog dela iznosi 5,6 inča.



Uglovi vidljivosti su odličn, kao što je i inače slučaj sa Super AMOLED ekranima. Nećete imati problem ni sa vidljivošću izdvojenog dela ekrana. Vidljivost na suncu je dosta dobra, otprilike kao kod Note-a 4.

Zaštitu ekranu pruža Gorilla Glass 3D sloj, koji se i inače koristi kod savirljivih ekrana.

Hardver i performanse

Samsung Galaxy Note Edge se hardverski ne razlikuje puno od Note-a 4, koji iako dolazi u dve verzije, sa Sanpdragon-om i Exynos-om, Edge je dostupan samo u verziji sa Snapdragon-om 805, 4 Krait 450 jezgra kucaju na taktu od 2,7 GHz, a za grafički deo posla brine se Adreno 420 GPU. Za multitasking brine se 3 GB RAM-a, a razlike u perfomansama bez obzira na dodatni deo ekrana su identične onima na Note-u 4. Zbog dizajna, žrtvovana je jedino baterija, smanjena je za 220 mAh i sada iznosi 3000 mAh, što je i dalje dovoljno, ali o bateriji više pročitajte pred kraj.

Što se tiče interne memorije, ona iznosi 32 GB (mada postoji i verzija sa 64), a dodatno je proširiva micro SD karticama do 128 GB.

Svi senzori koji su prisutni na Note-u 4, nalaze se i na Edge modelu. Prepoznavanje otiska prsta je malo lošije nego na iPhone-u, iako je senzor odličan, prvih par dana nećete jednostavno otljkučavati uređaj, ali kasnije će to već biti lakše jer ćete se navići.

Multimedija i povezivanje

Gledanje multimedijalnih sadržaja na ovom telefonu predstavlja pravo uživanje - veliki ekran visoke rezolucije pruža fenomenalno iskustvo gledanja videa. Uz to, zadnji zvučnik je jako glasan što će omogućiti potpuni doživljaj. Pored jakog zvučnika, primetno je i kako je vibracija nešto jača, pa telefon možete osetiti i kroz deblju odeću, a preporučujemo i da noću isključite ton jer vas vibracija može probuditi.

Prijem signala i kvalitet poziva su, kao što se i oočekuje od ovakvog uređaja, na visokom nivou. Glasnoća zvučnika u slušalici je odlična, zvuk je čist i smanjenje šuma radi jako dobro što znači da ćete poziv bez problema obaviti i u bučnijem okruženju.

Što se povezivanja tiče, Edge raspolaže svime što bi jednom korisniku bilo potrebno. Od WiFi-a i njegovih raznih derivata, Bluetooth-a 4.1, NFC-a pa sve do IR univerzalnog daljinskog i USB OTG protokola...

Softver

Softver se u odnosu na Note 4 generalno ne razlikuje puno, prisutan je Android 4.4.4 Kitkat sa prepoznatljivim TouchWiz interfejsom, a uskoro se očekuje i Android Lollipop nadogradnja. Ipak, s druge strane, softver je dodatno prilagođen bočnom delu ekrana, pa je tako taj izdvojeni deo dobio mnoge funkcije, koje Note 4 nema.

Izdvojeni ekran ima dosta funkcija, počevši od isključenog ekrana, dovoljno je prstom po bočnom zaslonu proći dvaput kako bi se uključio i prikazao vam vreme i poslednje nepročitane notifikacije. U podešavanjima uređaja postoji poseban odeljak koji se odnosi samo na ovaj deo ekrana pa tako u njemu možete podesiti šta želite da vidite prikazano na njemu zavisno o tome da li je ekran uključen ili ne.



Takođe, izdvojenom ekranu možete i dodati različite panele poput prečica za aplikacije ili jednostavno prikaza vremenske prognoze ili pak jednostavno napisati neku napomenu na njega i staviti je sa posebnom pozadinom kako biste je lakše primetili. Primena zaista ima mnogo, a u Samsung-u su se potrudili i dobro pripremili softver koji će vam omogućiti zaista veliku personalizaciju. Edge-u možete zadati da po noći prikazuje sat, što može biti vrlo korisno ukoliko ga držite pored kreveta. Pored toga, ukoliko za vreme surfovanja internetom ili igranja igrica uređaj zazvoni, poziv će se prikazati na bočnom delu ekrana, baš kao i novopristigle SMS poruke, e-mail-ovi i slično. Taj deo ekrana iskorišćen je i u interfejsu kamere, pa čak i za vreme slušanja muzike ili gledanja videa, sve kontrole će biti prikazane na njemu.

Tu su i podešavanja za S Pen olovčicu, kao na Note-u 4, tako da preporučujemo da pročitate u recenziji tog uređaja kakve trikove ona izvodi.

Kamera

Note Edge dolazi sa istom kamerom kao i Note 4 - 16 MP, kao i prednjom rezolucije 3,7 MP. Razlike u hardveru kamera u ova dva uređaja nema. Sony potpisuje 1/2,3″ IMX240 senzor, a otvor blende ostao je na f/2,2. Prednja kamera zadržala je isti otvor blende f/1,9, a slike u svim uslovima ispašće isto na oba uređaja, što znači da se radi i o istom algoritmu, što je logično i dobro, jer je ovo jedna od najboljih mobilnih kamera na tržištu.

Jedinu razliku predstavlja interfejs, koji je na Edge-u prilagođen izdvojenom ekranu koji poseduje. Iako to super izgleda, teško je napraviti fotografije jednom rukom.



Što se tiče kvaliteta fotografija, ponovićemo da su one odlične, sa velikom količinom detalja i odličnim kontrastom i bojama.

Fokusiranje se odvija prilično brzo, osim kada koristite blic, kada je kameri za okidanje potrebna sekunda do dve. Treba reći da je blic prilično jak i osiguraće visok nivo kvaliteta fotografija u potpunom mraku.

Uređaj ima i optičku stabilizaciju slike, koja radi odlično i smanjiće zamućenost na fotografijama koje zahtevaju produženo vreme ekspozicije, dakle onima u osetno lošijim svetlosnim uslovima. Ipak, najviše koristi od ovoga će biti kod snimanja videa, gde se takođe odlično pokazao. Kvalitet audio snimaka je takođe na vrlo visokom nivou, tako da je Edge uz Note 4 jedan od najboljih, ako ne i najbolji smartphone za snimanje videa.

Kako izgledaju fotografije i video snimci napravljeni ovim uređajem možete pogledati na ovom linku.



Baterija

Autonomija baterije na Note-u 4 je bolja u odnosu na Edge, zbog većeg ekrana, mogućnosti bočnog dela i u startu manje autonimije za 220 mAh. Dakle, 3000 mAh je sasvim dovoljno većini korisnika za korišćenje od jutra do mraka, možda i neki sat više, a ukoliko poželite ko koristite sve funkcije bočnog ekrana možda i nešto kraće. Dakle, radi se o prosečnoj bateriji, ništa specijalno bolje niti lošije.
Sve u svemu, za svaku intenzivniju upotrebu, moraćete pre do punjača ili neke eksterne baterije. Naravno. još jednostavnije, ukoliko imate zamensku bateriju jednostavno je možete zameniti jer vam ovaj uređaj to omogućava.

Utisak

Galaxy Edge donosi nešto posebno što nije samo marketinški trik. Naravno, bočni ekran nije namenjen svima,neki će mu naći svrhu, neki neće. Tržište će opkazati da li je ovakav koncept prihvatilo ili ne, ali ako je sudeći po Samsung-u, koji je već predsatvio i Galaxy S6 Edge, prilično su uvereni u ovaj koncept.



Jedno je sigurno - Note Edge privlači pažnju korisnika, najviše zbog iskrivljenog ekrana, koji, kao što smo videli, ima dosta funkcija i prednosti. Naravno, pitanje je hoće li kupci odlučiti da daju nekih 10 hiljada dinara više u odnosu na standardni Note 4. Ukoliko vam novac ne predstavlja problem, a želite nešto drugačije, onda je Galaxy Note Edge pravi izbor za vas. Usput, Note Edge, kao i drugi Note uređaji, dolazi sa poznatom i hvaljenom S Pen olovčicom, dok budući S6 Edge to neće imati, ali će se razlikovati po drugim stvarima.

Ukoliko vas je Galaxy Note Edge zainteresovao, možete ga nabaviti u Telenoru, cena uz najveći paket je 19.990 dinara, a detalje o ponudi možete pogledati ovde.

Uređaj ustupio: Telenor Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
4
  1. Анониман kaže,

    ovo samo neko lud može da plati


  2. Miki kaže,

    Pa zapravo stvarno ko da tolike pare za note 4 može malo više da da za edge bez problema, a vidim da je dosta upotrebljiv taj deo


  3. Анониман kaže,

    odličan fon


  4. Анониман kaže,

    Note 4 ima problem sa kamerom jer posle odredjenog vremena pocinju da se pojavljuju linije u boji preko ekran, pogotovo ako ste uzeli preko nekog pretplatnika kao sto je vip... ne preporucujem da bacate pare za nesto sto ce vise vremena biti u servisu nego kod vas....


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.