Smartphone uređaji uništavaju porodične odnose


Smartphone uređaji izazivaju zavisnost i podstiču narcisoidno ponašanje kod korisnika, te bi trebali na sebi nositi, poput kutije cigareta, upozorenje o opasnosti po ljudsko zdravlje. Do ovih zaključaka došli su psiholozi sa engleskog Univerziteta u Derbyju, koji su ovo istraživanje sproveli nad 256 korisnika smartphonea.

Ispostavilo se da vlasnici smartphonea provode u proseku tri i po sata dnevno koristeći svoj mobilni uređaj, a najveću popularnost kod korisnika imaju aplikacije za društvene mreže (njih koristi 87% ispitanika), iza kojih slede aplikacije za instantno slanje poruka (52%).

Takođe, 60% ispitanika reklo je da zbog svog mobilnog uređaja provode manje vremena u društvu porodice i manje komuniciraju sa njima, što dovodi do narušavanja porodičnih odnosa.

Četvrtina ispitanika priznala je da zbog čestog korišćenja naprednih telefona imaju problema sa izgradnjom odnosa sa ljudima u stvarnom životu jer dolazi do prekida komunikacije pošto im je smartphone zanimljiviji. Čak 35% njih priznalo je istraživačima da koriste smartphone u situacijama u kojima to nije dozvoljeno (npr. za vreme vožnje), što su opravdali time da "oni znaju bolje od vlasti koje su kreirale takva pravila".

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.