USB Killer može da sprži laptopove


Dobra stvar je što ovaj gadget ne možete kupiti u prodavnici, ali loša je što ga relativno jednostavno možete sami izraditi ili dati nekome da vam ga napravi.

Poznato je da su memorijski USB stickovi česti rasadnici malicioznog softvera, ali ovaj koji je napravio ruski elektroničar sa nadimkom Dark Purple, ima jedinu svrhu da vam fizički sprži računar, ili barem uništi USB port u koji ga umetnete.

U opisu svojeg rada, Dark Purple navodi da ovaj stick koji naziva USB Killer-om sadrži DC/DC konverter koji puni kondenzatore strujom do -110V, a kada se taj napon dosegne, DC/DC se isključuje. U isto vreme se otvara napunjeni tranzistor čija uloga je da isporuči signal od -110 V na USB interfejs. Kada voltaža na kondenzatorima stigne do -7V, tranzistor se zatvara i započinje DC/DC, a ta petlja funkcioniše sve dok ne sprži sve što može u nečijem računaru.

U svakom slučaju, sada kada ljudi znaju da ovakvo nešto postoji, možda će se ređe odlučiti da vam ukradu USB stick koji ste negde slučajno ili "slučajno" ostavili. Isto tako, sada ćete možda malo razmisliti trebate li dozvoliti da netko u vaš laptop ubaci svoj USB stick i to ne samo zbog brige oko toga hoće li vam zaraziti računar virusom.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2018 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.