Evropski aktivisti podigli tužbu protiv Facebook-a


Masovna tužba građana Evropske unije protiv Facebook-a rezultat je delovanja austrijskog aktiviste Maxa Schremsa. Prošlog leta je njegova inicijativa prikupila veliki broj pristalica, najviše zbog zahteva koji se navodi u tužbi, a koji bi, ako presuda jednog dana bude povoljna, mogao svakom potpisniku doneti 500 evra odštete od najveće svetske društvene mreže. Facebook se u ovom procesu optužuje da narušava privatnost korisnika unutar EU, čime krši ovdje važeće zakone i pravila, te da učestvuje u špijunskim programima NSA i vlade SAD-a.

Prekjuče je, nakon višemesečnih priprema Schrems konačno predao navedenu tužbu sudu u Beču, a u na kraju ju je supotpisalo čak 80 hiljada Evropljana. U slučaju da dođe do isplate traženih odšteta, dobit će je samo prvih 25 hiljada potpisnika.

Ali, važniji cilj od isplate odštete jeste zahtev Schremsa i njegovih aktivista da Facebook prestane neovlašćeno da nadzire građane EU, objavi jasna i transparentna pravila o privatnosti, i svakako prestane sa praksom prikupljanja privatnih podataka i deljenja istih sa obavještajnim agencijama u SAD-u. Tužba je usmerena na Facebook-ovu filijalu u Dublinu, a iz te se kompanije po ovom pitanju još nisu oglasili.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.