iOS 9 biće dostupan za iPhone 4S i prvi iPad mini


Apple bi uskoro trebao da predstaviti novu verziju svog mobilnog operativnog sistema - iOS 9. Iako se očekivalo kako će nova verzija iOS-a biti dostupna samo za uređaje ne starije od petice pa sve do najnovijih šestica čini se kako Apple ima drugačije planove.

Prema pisanju internetske stranice 9to5Mac Apple će novim operativnim sistemom častiti i starije uređaje – tačnije iPhone 4S i originalni iPad mini tablet. Korisnici koji su navikli da najstariji podržani modeli uređaja po primitku najnovije verzije OS-a poprime odlike puža mogli bi se iznenaditi.

Naime, iOS 9 za razliku od iOS-a 7 i iOS-a 8 ne bi trebao da usporava starije uređaje, a sve zahvaljujući novom pristupu kod optimizacije OS-a. Dosadašnja Apple-ova praksa je bila da i stariji uređaji prime punokrvnu verziju iOS-a nakon čega bi pojedine funkcije problematične za stariji hardver bile onemogućene.

Novi pristup pak uključuje osnovne funkcije novog iOS-a na koje se nadodaju tek one koje su uspešno prošle testiranje, odnosno one koje starijem hardveru neće stvarati probleme. Naravno vlasnici uređaja starijeg datuma ne trebaju očekivati najnovije funkcije, ali brži i sigurni rad uređaja mogu.

Ipak nije sve tako ružičasto – pogotovo ne za ljubitelje jailbreaka. Novi iOS 9 bi trebao donijeti i novi sigurnosni sustav naziva Rootless koji bi između ostaloga trebao donijeti i manje željenu opciju – otežano, ako ne i onemogućeno jailbrejkanje uređaja.

Što će od svega nabrojanog na kraju i biti vidjet ćemo nakon što Apple izbaci iOS 9 na tržište. Detaljnije informacije vezano uz iOS 9 možete pronaći na ovom linku.

Foto: simone mescolini / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.