Naučnici iz Kine špijunirali u SAD-u


Prema pisanju web-stranice The Register, američko Ministarstvo pravosuđa pokrenulo je pravosudni postupak protiv nekoliko univerzitetskih profesora i postdiplomanata sa kineskim državljanstvom pod optužbom da su pokušali da ukradu podatke o bežičnoj tehnologiji od dve američke kompanije te ih prebace u Kinu.

Na sudu će se suočiti sa ukupno 32 različite optužbe, među kojima se nalaze i one za špijunažu i krađu poslovnih tajni. Dve kompanije koje su postale žrtve krađe poslovnih tajni su Avago Technologies i Skyworks Solutions.

Ukradeni su podaci o akustičnim rezonatorima i filterima zvučnih valova koji sprečavaju pojavu interferencije signala kod bežične telefonije.

Uhapšena grupa planirala je prikupljene podatke poslati u Kinu s razrađenim sistemom prikrivanja korišćenjem mreže takozvanih "front" kompanija (koje obično obavljaju legalne poslovne aktivnosti u svrhu prikrivanja pranja novca), a krajnji cilj je bio otvaranje fabrike u Kini gde bi grupa sama proizvodila proizvode na temelju ukradenih podataka.

Foto: rvlsoft / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.