Google Chrome tajno ''prisluškuje''


Developeri Chromium-a, open source osnove za Google Chrome, primetili su nešto za što su najprije mislili da je bug, a zatim se ispostavilo da se radi o čistom prisluškivanju korisnika. Naime, Chromium sadrži alat za aktiviranje "OK, Google" funkcionalnosti za glasovnu kontrolu browsera, što je neregularno samo po sebi. Ali, dok je u Chromium-u sumnjivi kod moguće isključiti, instalacija alata se po defaultu odvija u Chromeu, bez pitanja korisnika.

Google-ov alat automatski snima zvuk i aktivira mikrofon, a snimljene razgovore ispred računara može slati na Google-ove servere.

Kompanija se brani tvrdnjom da se modul ne aktivira dok korisnici ne odluče koristiti "OK, Google" komande. Međutim, developer Ofer Zelig je postavio objašnjenje na koji način je uočio da je sporni alat aktivirao njegovu web kameru.

Ono što najviše zabrinjava jeste njegova procena da defaultno instaliranje i aktiviranje "OK, Google" modula može omogućiti lagano prisluškivanje korisnika preko Chrome ekstenzija, koje ionako ne briljiraju po pitanju zaštite privatnosti.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.