Hola je ponokrvna malware ekstenzija


Reputacija Hola VPN ekstenzije velikom brzinom juri nizbrdo. Kao da otkriće da dotična od svojih korisnika pravi botnete nije dovoljno strašno, sada je sigurnosna bezbednosna Vectra otkrila da Hola zapravo predstavlja rizik za kompletnu mrežu ukoliko neki njen član koristi ekstenziju.

U Vectri su, naime, otkrili da Hola ima karakteristike malwarea planski dizajniranog da omogući napade različitih vrsta. Između ostalog, Hola može skidati softver bez znanja korisnika zahvaljujući internom sertifikatu za propuštanje softvera.

Taj sertifikat zatim biva dodat u Trusted Publishers na Windows-u, što omogućava ubacivanje bilo kakvog programa na računar bez ikakve notifikacije za korisnika.

I konačno, razlog zbog kojeg Vectra smatra da bi Hola mogla biti pravi zlonamerni softver jeste to što sadrži konzolu koja omogućava gašenje aktivnih procesa u operativnom sistemu, skidanje fajlova sa Interneta i njihovo pokretanje, kao i zaobilaženje antivirusa. Napadaču, dakle, Hola pruža pristup ciljanom sistemu kao na dlanu.

Vectra je već pronašla pet virusa koji sadrže Hola protokol, što znači da su za sada nepoznati napadači već koristili propuste u ovom popularnom VPN-u.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.