Severnokorejski hakeri mogli bi da ubijaju ljude i razaraju gradove


Severna Koreja ima hakere koji su u stanju da unište infrastrukturu pa čak i ubijaju ljude. Profesor Kim Heung-Kwang tvrdi da ta zemlja ima blizu 6000 dobro uvežbanih vojnih hakera.

Ovo upozorenje dolazi samo nekoliko meseci nakon hakovanja Sony Pictures-a zbog filma u ubistvu severnokorejskog predsednika, a za koje je bila okrivljena upravo Severna Koreja, piše BBC News.

Profesor Heung-Kwang 20 godina je predavao na Tehnološkom univerzitetu u Severnoj Koreji, a 2004. pobegao je iz zemlje. Iako lično nije podučavao hakovanje, neki njegovi bivši studenti danas su navodno deo severnokorejske hakerske jedinice "Biro 121".

Organizacija za koju se veruje da deluje iz Kine odgovorna je za brojne hakerske napade. Neki od njih bili su usmereni direktno na južnokorejsku infrastrukturu, elektrane, banke...

- Severna Koreja želi da dokaže svoju moć cyber ratovanja pa na takve operacije koristi 10 do 20 posto svog vojnog budžeta. U njihovim budućim napadima ljudi bi mogli ginuti, a i gradovi bi mogli biti uništeni - smatra profesor.

Tehnološki stručnjak Martyn Williams ipak malo spušta loptu i procenjuje da je pretnja hakerskim napadima iz Severne Koreje samo teoretska.

Foto: Duc Dao / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.