Apple-u pripada 92% zarade cele mobilne industrije


Kompanije iz celog svijeta, a pogotovo veliki broj njih sa jugoistoka Azije, svakodnevno na tržište izbacuju nove modele mobilnih. Trenutno je takvih kompanija oko 1.000 u svetu, i sve one proizvode mobilne uređaje kako bi na njima ostvarile zaradu. Međutim, od celokupne zarade ostvarene na prodaji mobilnih u svetu, ogromnu većinu uzima samo jedna kompanija – nije potrebno niti spominjati da je reč o Apple-u.

Najnoviji podaci (za prvo tromesečije ove godine) koje prenosi WSJ govore da je Apple, s tržišnim udelom manjim od 20%, na svoj račun beleži čak 92% ukupne dobiti koju ostvaruje 8 najvećih proizvođača u svetu. Ovo je značajan porast u odnosu na 65% koje je Apple ostvarivao u istom razdoblju prošle godine.

Na drugom mestu je Samsung, koji uzima daljnjih 15% zarade. Zbroj Apple-ovih i Samsung-ovih profita veći je od 100% jer veliki broj proizvođača beleži gubitke, kažu iz kompanije Canaccord koja je obavila navedene proračune. Njihovi podaci ne uključuju tek nekolicinu privatnih kompanija, od kojih su najznačajniji kineski Xiaomi i indijski Micromax.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.