IPv4 - još malo pa nestalo adresa


American Registry for Internet Numbers (ARIN) je s prvim danom jula oformio listu čekanja za dodelu novih IPv4 adresa. Razlog tomu je nestašica adresa dodeljenih po IPv4 protokolu, o kojoj se naveliko priča poslednjih godina. Na sreću, ova nestašica neće značiti krah Interneta kakvog poznajemo budući da je u međuvremenu uveden i novi internet protokol, IPv6.

IPv4 osmišljen je još 1981. godine i koristi 32-bitno adresiranje, što mu omogućava dodelu 232, odnosno oko 4,3 milijarde jedinstvenih adresa. Velikim porastom broja uređaja spojenih na Internet ova se brojka vrlo brzo istopila pa je trenutno, prema nekim proračunima, WRIN-u za dodelu ostalo tek oko 134.000 adresa. ISP-ovi koji sada žele rezervirati neki od novih IPv4 paketa moraju se prijaviti na listu čekanja, ili ih pak kupiti od drugih kompanija i organizacija.

Osim Amerike, koja je svoje zalihe adresa privela kraju, tržišta Azije, Evrope i Južne Amerike takođe su pri kraju s IPv4 adresama. Trenutno jedino u Africi postoje dostatne rezerve dodeljene tom kontinentu, a koje organizacije mogu još uvek dobiti kad god zažele.

Rešenje ovog problema, dakako, prelazak je svih korisnika Interneta na protokol IPv6, koji omogućava dodelu daleko većeg broja jedinstvenih IP adresa – njih čak 2128 (oko 340 biliona). Google je sve svoje servere već prebacio na IPv6, no na njihovu pretragu trenutno dolazi tek oko 7% saobraćaja s tog protokola. Ostalih 93% sveta i dalje radi na "starom" protokolu kojem su dani, očigledno, odbrojani.

Foto: Matthias Pahl / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.