Kineski korisnici tuže Samsung i Oppo zbog bloatwarea


Prema pisanju web-stranice International Business Times, udruženje za prava korisnika sa sedištem u Šangaju pokrenula je u ime korisnika tužbu usmerenu protiv kompanija Samsung i Oppo zbog predinstaliranog softvera na njihovim mobilnim uređajima.

Udruženje Shanghai Consumer Rights Protection Commission tvrdi kako pojedini uređaji navedenih kompanija dolaze sa predinstaliranim softverom koji korisnici nisu u mogućnosti ukloniti, a isti softver utiče i na potrošnju data saobraćaja.

Dva modela koja su posebno istaknuta u tužbi su Samsung Galaxy Note 3 (SM-N9008S) koji dolazi sa 44 predinstalirane aplikacije te kineski Oppo Find 7 (X9007) s čak 71 predinstalirnom aplikacijom.

Od Samsung-a i Oppoa se zahteva jasno označavanje aplikacija koje su predinstalirane, podataka o količini prostora koji takve aplikacije zauzimaju na uređaju i davanje jasnih uputstava o načinu kako se one mogu ukloniti.

Konačni cilj tužbe je naterati nadležno kinesko Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija da uvede novi pravilnik koji bi propisao praksu predinstaliranja aplikacija na mobilne uređaje.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.