Obaveštenja sa telefona uništavaju koncentraciju


Svi koji koriste smartphone za primanje obaveštenja znaju kako dobijanje e-mailova, poruka i sličnih obaveštenja zna da postane naporno i zamorno. Ponekad nismo ni svesni koliko "agresivna" glasovne obaveštenja mogu biti.

Sudeći prema novom istraživanju čini se da bi situacija mogla biti i znatno ozbiljnija, i opasnija za sve ovisnike o push servisima - dobijanju trenutnih obaveštenja. Obaveštenja sa mobilnog uništavaju fokus, čak ako korisnik ni ne primi smartphone kako bi proverio informaciju ili odgovorio na poruku, tvrdi nova studija.

Problem je što obaveštenje razbija koncentraciju, bez obzira da li osoba učini neku radnju nakon primanja. Ako čujete zvuk koji označava da ste dobili poruku, vrlo je verovatno da ćete se zapitati od koga je poruka, šta sadrži, i trebate li uzvratiti odgovorom. Sve to razmišljanje počinje vas preokupirati i udaljava vas od zadataka kojim ste se bavili.

- Bez obzira što su notifikacije obično vrlo kratke u svom trajanju, one mogu izazvati razmišljanje koje će vas ometati. To se redovito odrazi u opadanju efikasnosti obavljanja posla. Ako zadatak zahteva vašu pažnju, obaveštenja sa pametnog telefona će ozbiljno narušiti vaše performanse čak i ako pritom ne posegnete za mobilnim - ističu autori istraživanja Cary Stothart, Ainsley Mitchum i Courtney Yehnert.

Grupa ispitanika u njihovom istraživanju je napravila tri puta više grešaka nakon što bi ih u radu ometali njihovi mobilni. Nivo ometanja bio je gotovo isti kao da su sasvim prekinuli sa radom, te se javili na poziv ili odgovorili na tekstualnu poruku. To pokazuje da nije dovoljno ne javiti se na zvukove sa mobilnog ili ih pokušati ignorisati. Ako želite da sačuvate svoju koncentraciju jedino je rešenje - skroz stišati ili ugasiti smartphone.

Foto: jesadaphorn / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.