Hakeri krali saopštenja za medije i zaradili milione


Međunarodna hakerska grupa nekoliko godina je krala medijska saopštenja pre objave te su zarađivali milione na informacijama koje su te objave donosile. Prijave protiv 32 ljudi podnela je američka Komisija za vrednosne papire.

Navode kako je ova grupa bez presedana, a tvrdi se kako su kroz period od pet godina grupu vodili Ivan Turchynov i Oleksandr Ieremenko. Oni su hakovali najmanje dve medijske agencije i ukrali više od 150.000 saopštenja u kojima su se najavljivala korporativna udruživanja, preuzimanja i poslovni izveštaji. Te informacije su potom slali berzovnim manipulatorima u Rusiji, Ukrajini, Francuskoj, Malti, SAD-u i na Kipru, a za podatke su dobijali deo prihoda.

Navodi se slučaj u kojem su trgovci dobili podatke o projekciji pada prihoda samo 36 minuta pre javne objave. U tom vremenu su trgovali deonicama te kompanije i zaradili 511.000 dolara na padu deonice nakon službene objave. Protiv devetorice članova grupe prijave je podnelo i američko ministarstvo pravosuđa, a oni navode kako su na meti napada hakera bile kompanije Marketwired, Newswire Association i Business Wire. Petoricu su uhapsili, a za četvoricom se traga, prenosi Verge.

Foto: GaudiLab / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.