Recenzija: Huawei P8


Huawei je u aprilu predstavio P8 model kao naslednika svog flagship Ascend P7 modela, očigledno sa nekim novim ciljem, pre svega "izbacivanje" Ascend iz imena, a da li je Huawei napravio još neke velike promene, pročitajte u nastavku

Specifikacija
- Ekran: 5,2″ IPS LCD 1920 x 1080, 424 ppi gustoća
- SoC: HiSilicon Kirin 930
- CPU: 4x Cortex-A53 1,5 GHz x 4x Cortex-A53 2 GHz
- RAM: 3 GB
- Interna memorija: 16 GB, proširiva micro SD karticama do 128 GB
- Povezivanje: WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, NFC, USB OTG
- Kamera: 13 MP/1080p
- Prednja kamera: 8 MP/1080p
- Baterija: 2600 mAh
- Operativni sistem: Android 5.0 Lollipop

Plus
- Odličan hardver
- Sjajan ekran
- Brz i fluidan interfejs
- Kvalitet izrade kućišta
- Pristojna cena

Minus 
- Velika kompresija videa
- Potrebno vreme za privikavanje na EMUI

Dizajn i kućište

Huawei P8 dolazi sa ekranom od 5.2 inča, a opet sa druge strane nije veći od aktuelnih uređaja od 5 inča. Karakteriše ga aluminijumsko kućište koje je tanko, pa sve zajedno u ruci ostavlja utisak premium izrade. Sa prednje strane iznad ekrana se nalazi prednja kamera, zvučnik, LED notifikaciona lampica, a na belim modelima su primetni i senzori, dok se ispod ekrana nalaze virtuelni navigacioni tasteri.



Ivice telefona su napravljene od brušenog aluminijuma kao kod iPhone 6 modela i to veoma lepo izgleda, ali je isto tako i veoma osetljivo pa bi pri prvom padu na jaču podlogu verovatno došlo i do oštećenja. Levi bok je prazan, dok se na desnom boku nalaze i tasteri za kontrolu jačine zvuka i dugme za paljenje. Od ulaza jedan služi za nano SIM, a drugi ulaz za nano SIM/microSD kombo (kod Dual Sim modela). Ti ulazi se otvaraju sa iglicom koju dobijete u paketu, a možete ih otvoriti sa bilo kojom iglom. Manu u svemu tome je to što ne možete koristiti dve SIM kartice i microSD u isto vreme.

Na donjoj ivici se nalazi micro USB konektor, kao i par reštkica sa leve i desne strane koje podsećaju na zvučnike, a tu su i šrafofi koji se skidaju kada se skida i maska. Zadnji deo telefona najviše čini metal osim na vrhu gde se nalazi staklo, a tu je i kamera sa dual LED blicem. Logo Huawei-a se nalazi na samoj sredini.



Nema nikakve sumnje, kućište je dizajnirano veoma kvalitetno i svakako može da se poredi sa HTC One M9 uređajem. Huawei svake godine predstavlja veoma tanke telefone i to je veliki plus ovom modelu, ali metalne ivice ne pružaju najbolji hvat telefona u ruci pa je P8 dosta klizav. Sa druge strane, neka silikonska maska bi rešila taj problem, a ona mu neće previše povećati debljinu.

Ekran

Huawei P8 ima odlični IPS NEO LCD ekran od 5.2 inča sa full HD rezolucijom od 1080 x 1920 piksela, što je 424 ppi gustoće, pa budite sigurni da je slika itekako oštra.

Pored dobre oštrine i čitljivosti pod uglovima, ovaj ekran takođe ima i veoma kvalitetan prikaz boja, pa ga često porede sa ekranom sa mnogo skupljih uređaja (Samsung Super AMOLED ekran).

Korišćenje ovog telefona na suncu vam neće praviti problem, šta više, sve se vidi odlično. Ekran ima i veoma dobru Gorilla Glass 3 zaštitu, pa tako prsti lepo idu po ekranu što telefonu povećava generalni utisak o kvalitetu.

Hardver i performanse

Sa performansama koje nudi ovaj model, trebali bi biti zadovoljni najzahtevniji korisnici. Telefon koristi 64-bitni osmojezgreni procesor Hisilicon Kirin 930, kojeg čine četiri Cortex A53 jezgra sa taktom od 2.0 GHz i četiri jezgra sa taktom od 1.5 GHz, Takođe, tu je i Mali-T628 MP4 grafički čip i 3 GB RAM-a, a u prodaji su verzije sa 16 GB i 64 GB interne memorije, ali je moguće proširiti putem microSD kartica.

Takođe, od 16 GB interne memorije vam je dostupno tek oko 10 GB, pa ukoliko imate microSD karticu softver je optimizovan za premeštanje aplikacija. Sistem radi brzo i stabilno, svi web sadržaji se brzo otvaru, a neće imati problema ni korisnici koji igraju najzahtevnije igrice.

Povezivanje

Što se povezivanja tiče, tu je i podrška za LTE Cat. 6, pa su tako podržina brzine za download do čak 300 Mbps, ali to možete koristiti samo u odgovarajućim mrežama, a kod nas to još uvek nije dostupno.

Od ostalih povezivanja tu su i WiFi Hotspot i WiFi direct. Huawei nudi i WiFi+ tehnologiju koja će vam omogućiti brže prebacivanje između WiFi mreža koje su poznate telefonu, pa se telefon tako konektuje na mrežu sa najvećom brzinom i najboljim signalom.

Tu je i Signal+ tehnologiju sa dve antene koju je Huawei predstavio, jedna antena se nalazi na dnu uređaja, dok se druga nalazi na vrhu uređaja, a to dodatno poboljšava prijem signala. Od standardnih povezivanja tu su A-GPS, Bluetooth 4.1, NFC, FM radio i USB on-the-go.

Softver

Huawei P8 ima instaliran Android 5.0 Lollipop kao i EMUI 3.1. Radi se o Emotion korisničkom interfejsu koji je napravila kompanija Huawei, a vidi se da im je i tu inspiracija bio Apple, što dokazuje to da ne postoji meni nego se sve aplikacije nalaze na početnim ekranima.

EMUI donosi gomilu opcija koje su zaista korisne, nasumična promena pozadinske slika na zaključanom ekranu i još mnogo toga, samo je potrebno neko vreme da se korisnik navikne na ovaj korisnički interfejs. Ono što ovaj korisnički interfejs nudi jeste temeljno prilagođavanje po korisnikovim potrebama, a prečice za razne alatke i podešavanja su na dohvat ruke.

Task manager je na Emotion UI takođe doživeo redizajn u odnosu na onaj na standardnom Android-u, ali je doduše malo nepraktičan zato što nudi tabelarni prikaz aplikacija kao, a ograničen je broj aplikacija koje istovremeno možete videti, na čemu neki korisnici zameraju.

U svakom slučaju, ukoliko vam se ne sviđa ponuđeni korisnički interfejs, sa Google Play prodavnice uvek možete instalirati neki launcher koji vama odgovara, ali će neki elementi ostati sa Emotion interfejsa. Najvažnije od svega je to da se radi o veoma stabilnom i brzom softveru i vidi se da je Huawei ulozio vremena na optimizaciju koja je ispala sasvim dobro.

Kamera

Huawei P8 poseduje kameru od 13 megapiksela sa optičkim stabilizatorom slika i otvorom blende f/2.0 na leđima, dok prednja kamera ima 8 megapiksela i odlična je za selfie fotografije. Huawei je predstavio novi RGBW senzor koji omogućava bolju reprodukciju boja, što znači i da su fotografije bolje pri lošijem osvetljenju. Zadnja kamera kao što smo rekli podržava autofokus i uz sebe ima dual LED blic, a obe kamere snimaju video zapise u rezoluciji od 1080p.

Interfejs kamere je redizajniran u odnosu na Ascend P7, pa sada i ono podseća na Apple-ov. Sa desne strane se nalazi veliko okruglo dugme okidača, za izbor fotoaparata, video snimaka, ubrzanih snimanja (Timelapse) i još mnoge funkcije. Prebacivanje sa jedne opcije na drugi je veoma jednostavno, tako što vertikalno kližete prstom po ekranu. Takođe tu je i prečica za primenu raznih filtera. Sa leve strane se nalaze kontrola blica, podešavanje za HDR, refokus, Panoramu, Super noć i ostale zanimacije.



Baterija

Sa integrisanom baterijom kapaciteta od 2600 mAh, bez problema ćete izdržati dan prosečnog korišćenja od ujutru do uveče. Sa druge strane, oni koji non stop koriste telefon, vršljaju po društvenim mrežama, igraju igrice i slično, mogli bi se naći u situaciji da im već oko predvečeri zafali baterije, pa je tu savet neka eksterna baterija, da se malo dopune sa strujom.

Za odprilike pola sata igranja Real Racing 3 igrice, potroši se oko 13% baterije, dok za pola sata surfovanja sa Wi-Fi mrežom, baterija skine oko 7% pa sami izračunajte odprilike da li bi izdržali ceo dan.

Utisak

Huawei P8 je veoma dobra alternativa ako nemate novca za neki skuplji telefon, jake specifikacije, lep dizajn, odličan ekran i solidna kamera su ono što Huawei ima da ponudi ove godine za flagship.

Takođe, još jedna bitna stvar je i garancija od 3 godine, što samo dokazuje da Huawei veruje u svoj uređaj, iako zna da ćete ga verovatno već za godinu dana zameniti novijim modelom.

Uređaj ustupio: Huawei Srbija

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
6
  1. Анониман kaže,

    Jel pametno uzimati ovaj telefon? Mislim Kinezi... ??


  2. Zašto ne? Odličan je :)


  3. Milutin kaže,

    Kupio je moj drug, malo je klizav u ruci ali lepo radi


  4. Анониман kaže,

    Da li je iko imao problem sa zagrijavanjem? Inace, koristim ga vec 3 sedmice i sve savrseno radi, samo to zagrijavanje na nekih 40stepni pri obicnom surfanju ali koliko vidim to nije slucaj kod drugih. :/


  5. Unknown kaže,

    telefon je vrh jasam ga uzeo u junu kada je bila prezentacija u beogradu ,prezadovoljan sam telefono nemam recu sve pohvale


  6. Анониман kaže,

    Jako lep telefon, drug ga je kupio ali sam primetio da se jako brzo grebe ekran i crno oko kamere. Ima ga vec nekih mesec dana i vidi se dosta sitnih kao ogrebotinica, nije im bas neka zastita.


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.