Apple predstavio iPhone 6S i 6S Plus, iPad Pro, novi Apple TV i Watch 2 OS


Apple je u San Franciscu večeras po našem vremenu predstavio gomilu noviteta - od novog sistema za Apple Watch, preko iPad-a Pro, Apple TV-a do iPhone-a. Evo kako je tekao događaj.

Prezentacija je krenula sa već poznatim, Apple Watch-om koji je dobio Watch 2 OS gde je pored predstavljanja nekih novih njegovih funkcija rečeno kako je 97% korisnika zadovoljno uređajem. Rečeno je i da je trenutno dostupno 10.000 aplikacija za Watch, a uskoro stiže i Messenger, iTranslate, GoPro i AirStrip zdravstvena aplikacija koja recimo može da meri otkucaje srca, puls... Možete recimo pitati doktora o trudnoći pomoću Sense4Baby opcije, ili slušati otkucaje srca bebe.



Sam Apple Watch dobio je neke nove modele kaiševa, pa će se sada sigurno naći model za svakoga, od različitih boja spotskih kaiševa do elegantnih. Došle su i nove boje, satova zlatna i roze. U odabranim državama nove verzije biće dostupne od 16. septembra.

Sledeći je iPad Pro.

Tim Cook istakao je kako je iPad promenio način na koji učimo i radimo. Predstavljen je najveći iPad u istoriji - iPad Pro.



Pill Schiller predstavio je novi uređaj, koji ima najveći ekran koji su ikada napravili. Istakao je kako je novi iPad Pro bolji za gledanje filmova, igranje igrica, rad kao i rad sa muzičkim instrumentima (Garage Band aplikacija). Uređaj ima multitouch ekran od 12.9 inča, odnos stranica 4:3 i rezoluciju 2732x2048 px.

Unutar uređaja je A9X 64-bitni chip treće generacije i sa impresivnom grafikom. Baterija traje 10 sati. Ugrađena iSight  kamera ima rezoluciju od 8MP. Upređaj ima 4 zvučnika i daje odličan stereo zvuk. Debljina je 6.9 mm dok je kod iPada Air 6.1.



Uz novi iPad Pro možete kupiti i Smart Keyboard, što je fotrola koja ima dodatnu tastaturu. a povezuje se na pametni konektor - tri kruga na uređaju. Sve je napravljeno tako da uređaj sa iOS-om 9 i ovom tastaturom radi perfektno. Konačno, uz iPad možete koristiti i Apple Pencil, olovku koja iPad-u Pro omogućava crtanje kao pravom olovkom po papiru uz visoku preciznost. Dakle i tanko i deblje ukoliko je nakrenete. Moguže koristiti i lenjir. Dizajneri i umetnici obožavaće ovaj dodatak. Olovka se napaja preko Lightening konektora koji ubacujete direktno i iPad. Olovku ćete lako moći da iskoristite u nekoj od aplikacija, za crtanje dijagrama i u mejlovima.

Svoj deo imao je i Microsoft, koji je predstavio svoje Office aplikacije i način na koje one rade na novom iPad-u zajedno sa olovkom. Moguće je recimo, ekran podeliti na dva dela i jedan deo koristiti za Office a drugi za Excel ili Power Point prezentacije. Dakle, multitasking u ovom slučaju radi fenomenalno.



Zatim je Adobe predstavio 3 aplikacije za iPad Pro. Jedna je sliča InDesign-u samo dosta jednostavnija, druga je Photoshop Fix koji omogućava brze izmene na fotografijama, recimo, jednostavno je moguće čak od običnog lica napraviti nasmejano. Adobe Sketch aplikacija omogućava jednostavno crtanje. Multitasking je i ovde odlično izveden pa sve tri aplikacije možete jednostavno kombinovati. Aplikacije će biti dostupne od oktobra.

Novi iPad Pro biće dobar i za doktore, pacijente, studente medicine... Oni će moći 3D da gledaju recimo kosti i mišiće, pa čak i da ih preseku i vide unutrašnju strukturu.

Biće dostupan u tri boje - sivi zlatni i space gray. Cena uređaja u SAD će iznositi 799 dolara za 32 GB WiFi model, 949 dolara za 128 GB WiFI model i 1099 dolara za isti model sa podrškom za WiFi + 3G i 4G mreže. Apple Pencil koštaće 99, a 169 dolara biće potrebno za Smart Keyboard. Uređaji će biti dostupni od novembra.

Zatim je na red došao Apple TV. Tim Cook naglasio je da su budućnost televizije aplikacije poput iTunes-a, Netflix-a i Hulu-a. Apple TV donosi jak hardver moderan operativni sistem, novo korisničko iskustvo, opcije za developere i App Store. Predstavljen je novi daljinski sa touch mogućnošću i Siri glasovnom pomoćnicom kojoj možete reći šta želite da gledate i rezultati će vam biti prikazani na ekranu.



Sa Apple TV uređajem, pored gledanja omiljenih filmova i emisija, skidanja aplikacija sa App Store-a možete slušati i muziku, pristupiti vašim fotografijama ili igrati igrice poput prezentovane Crossy Road koja će na Apple TV-u moći da se igra i u multiplayer mofu. Zanimljivo je recimo da u toku gledanja filma Siri-ju možete reći da premota film za narednih nekoliko minuta ili da vam prikaže titil ili pitati ko su glumci u filmu koji gledate. Možete recimo i pitati za prognozu.

Uređaj pokreće tvOS, za koji će zainteresovani developeri moći da razvijaju aplikacije, a mnoge su već dostupne.

Apple TV 32 GB košta 149 dolara, a 64GB verzija 199. Uređaj dolazi kasnije u oktobru, a tvOS je već dostupan

Sledi iPhone.



Apple Cook se osvrnuo ka popularnosti na tržištu i tome da je iPhone 6 najpopularniji iPhone ikad. Zatim je predstavljen novi iPhone.

iPhone 6S i iPhone 6S Plus imaju gotovo identičan izgled kao i prethodnici, a novina je i roze-zlatna boja uz postojeće, sivu, zlatnu i space gray.

Veličine ekrana su ostale iste, dakle 4,7 i 5,5 inča, uz multi-touch i 3D touch tehnologije. 3D touch recimo omogućava nove interakcije poput recimo dužeg držanja i povlačenja kako bi se desila neka akcija.

Zapravo se radi o onome o čemu se već govorilo pre događaja - ekrani sada mogu da detektuju snagu kojom ih pritisnemo, poput touchpada na ovogodišnjem MacBook-u. Ova funkcija omogućava neke dodatne geste i kontrole unutar aplikacija i navodno je dubinski integrisana u iOS 9. Sama tehnologija funkcioniše pomoću kapacitivnih senzora integrisanih u pozadinsko osvetljenje ekrana mobilnog, koji neprestano mere udaljenost od LCD-a.

Recimo, ova tenologija omogućava da jednostavnim držanje aplikacije otvorite meni sa opcijama.

iPhone pokreće 64-bitni A9 čip treće generacije koji bi trebalo da ima i do 90% bolje grafičke performanse od svog prethodnika.  iSight camera daje odlične rezultate i sada ima rezoluciju od 12 MP i 50% više piksela od kamere iPhone-a 6/6 Plus. Takođe još brže fokusira kadar. Nova kamera može snimati video u 4K rezoluciji i panorame u rezoluciji 63 MP.

Prednja Face Time kamera ima rezoluciju od 5 MP i odlična je za selfije. Kod uzimanja fotografija s prednjom kamerom, ekran funkcioniše kao blic. Mobilni ima ugrađen čip koji svetlinu ekrana u tom slučaju može povećati tri puta više od standardne vrednosti.

Tu je i mogućnost Live Photos koja, kao što joj i ime govori dozvoljava pravljenje živih, odnosno pokretnih fotografija. Ovakve fotografije moguće je pregledati na svim Apple uređajima a podržan je i Facebook. Ove dodatne fotografije navodno ne zauzimaju mnogo dodatne memorije u telefonima.

Kućište je izrađeno od čvrstog aluminijuma iz serije 7000.

Kapaciteti ostaju isti kao do sada, kao i cene. Dakle - i dalje ništa od 32-gigabajtnog modela. Verzija iPhone-a 6S sa 16 GB koštaće 199 USD, ona od 64 GB 299 USD, a 128-gigabajtna 399 USD. Za 6S Plus na sve cifre dodajte 100 USD.

Prednarudžbine kreću 12 septembra a u prodaji će se naći od 25. septembra. iOS 9 biće dostupan od 16. septembra. iCloud ima nove cene, pa tako 50 GB sada košta samo 0.99 dolara mesečno.

Događaj je završen nastupom benda OneRepublic, koji je nastup počeo pesmom Counting stars. 

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši, uključi se u diskusiju!
Broj komentara:
7
  1. Анониман kaže,

    Uh koje cene covece kao da je od cistog zlata


  2. Анониман kaže,

    haha otkrili toplu vodu sa tastaturom, kineski jeftini tableti to imaju po mnooogo manjoj ceni


  3. Milenko kaže,

    Stvarno odlicni uredjaji, novi iPhone mi se bas dopada, iPad Pro barem meni nema svrhu ali vidi se da je dosta dobar


  4. Анониман kaže,

    kada ce biti u Srbiji?


  5. Анониман kaže,

    Na koju foru piše da iPhone 6S 16GB košta samo 199 USD?


  6. Анониман kaže,

    Kod nas je iphone6 od 16GB 620 eura,a tamo novi iphone 6s od 16 GB manje od 200 eura.Cak je i iphone 5/5s kod nas skuplji od najnovijeg iphone-a 6s kod njih.Ispada bolje otic u Ameriku i tako kupit iphone,plus posjetis obecanu drzavu :D


  7. Анониман kaže,

    zato što je 199 USD u Americi na mrežnog operatera


Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.