Microsoft ukida Control Panel u Windows-u 10


Ukoliko koristite Windowse 10, a legendarni Control Panel vam je jako prirastao srcu, savetujemo vam da ga ovih dana čim češće posećujete, s obzirom da će vam ubrzo nestati u bespućima digitalnog ništavila u koje odlaze stare softverske funkcije nakon smrti.

Svi korisnici "fast ringa" koji se još uvek nalaze u Windows Insider programu testiranja novog OS-a, s novim buildom oznake 10547, dobili su preuređeni Personalization ekran koji vas odvodi na Settings pri klikanju na većinu opcija.

Većina stvari koje su se nalazile u Control Panel-u sada je prebačena u Settings, a uskoro će Microsoft u potpunosti napraviti tranziciju svih sadržaja na to mesto, što znači da će doista ubiti tradicionalni Control Panel.

S jedne strane, postoji logika koja kaže da nema smisla na dva različita mesta držati menije koji se odnose na podešavanje i prilagođavanje Windows funkcija i rada računara. S druge strane ima nešto i u tome što Settings i Control Panel nisu sadržali iste stvari, pa ste možda brže dolazili do onoga što ste želeli, dok će se sada u Settingsu nalaziti puno više ikona, što znači da će u šumi biti teže pronaći drvo. Dobro, možda preterujemo, jer ćemo se sigurno vrlo brzo navići na ovo, ali nas promene svaki put malo štrecnu, mada bi u ovom slučaju mogle biti više od koristi nego od štete.

Glavni razlog zbog kojeg Microsoft ubija Control Panel leži u tome što se isti Settings ekran nalazi na PC-ima i pametnim telefonima, pa svaka unificiranost korisnicima olakšava tranziciju sa jednog na drugi tip uređaja, o čemu pričaju već mesecima (godinama).

Treba naglasiti da novi build nije u potpunosti uklonio Control Panel, jer Microsoft ima još ponešto posla pre nego što to omogući, ali kako je za oktobar ili novembar najavljena jedna velika nadogradnja, vrlo je verovatno da ćemo do kraja godine ostati bez Control Panela zauvek.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.