UN: 57% svetskog stanovništva nema stalni pristup internetu


Komisija Ujedinjenih nacija za širokopojasni Internet objavila je kako slabi proces rasta korisnika koji imaju pristup Internetu.

Rast korisnika koji pristupaju Internetu ove je godine iznosio 8,1%, dok je 2014. godine iznosio 8,4%. Postoji nesrazmer između dostupnosti Interneta u bogatim i siromašnim zemljama sveta jer pristup Internetu u bogatim zemljama ima 90% stanovništva, a u 48 najsiromašnjih zemalja sveta pristup Internetu ima 10% stanovništva.

Ističe se kako se u 2015. godini 57% stanovnika sveta (više od 4 milijardi stanovnika) i dalje se neredovno spaja na Internet. Do kraja ove godine 3,2 milijarde ili 43,4% stanovnika sveta imaće redovan pristup Internetu, što je rast u odnosu na 2014. godinu kada je redovni pristup Internetu imalo 2,9 milijardi stanovnika. U Ujedinjenim nacijama nadaju se da će do 2020. godine 60% stanovništva u svetu imati redovit pristup Internetu.

Najviše problema s pristupom Internetu imaju žene u zemljama u razvoju i pogotovo u zemljama Subsaharske Afrike gde u odnosu na žene ima čak 50% više muškaraca kojima je dostupna internet veza. Što se tiče korištenih svetskih jezika, na Internetu je prezentovano samo 5% od ukupno 7100 svetskih jezika.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.