Napisao skripte koje su sve radile umesto njega, čak i kuvale kafu


GitHub je stranica koja programerima omogućava da dele kodove i sarađuju na projektima, a tamo se našao i suludi projekt programera koji je automatizovao sve što je mogao, do kuvanja kafe.

Projekt je podelio Nihad Abbasov, poznat i kao Narkoz, a sastoji se od niza softverskih skripti sa zabavnim, ali eksplicitnim nazivima. Kako je napisao, radi se o projektu inženjera koji je otišao raditi u drugu kompaniju, a živeo je unutar terminala. Ali, bio je poseban i po tome što je za svaku radnju koja je od njega zahtijevala više od minut i po vremena - napisao skriptu koja je to automatizovala. Nakon što je otišao, s kolegama je pregledavao "ostavštinu" te su otkrili ceo niz takvih automatizovanih radnji.

Jedna skripta je tako njegovoj ženi ili devojci slala SMS "zakasnio na posao" uz jedan od slučajno izabranih razloga. Poruka se slala svaki put kad je aktivnosti sa logovanjem bilo nakon 9 sati.

Imao je i skriptu za klijenta koji mu se nije sviđao (sudeći po nazivu skripte), a njome je skenirao svoj inbox u potrazi za porukama od tog čoveka. Ako je bilo ključnih reči poput "pomoć" ili "problem", automatski mu je vraćao bazu podataka na poslednji backup i slao poruku "Nema problema, popravljeno je. Sledeći put više pazi".

Mamurluk skripta očito je bila namenjena za izlaske jer je automatski slala email isprike "Ne osećam se dobro, radiću od kuće", ako nije bio na poslu i ulogovan do 8.45 sati.

Kao što je i Narkoz napisao, Oscara bi trebao dobiti za skriptu koja je čekala 17 sekundi, a potom slala naredbu aparatu da pripremi kafu i potom pričekala još 24 sekunde da kafu natoči u čašu. Naime, to je točno vreme koje mu je trebalo da dođe od stola do aparata za kafu. Narkoz i njegovi kolege kažu da nisu ni znali da je aparat za kafu spojen na mrežu i da ga se može hakovati.

Foto: welcomia / Shutterstock

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2018 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.