Stižu nam bežične mreže 100 puta brže od WiFi-ja


Kako prenosi IBTimes, estonijski startup po imenu "Velmenni" uspešno je testirao i implementirao Li-Fi tehnologiju – sto puta bržu alternativu Wi-Fi-ju. Tačnije, Velmenni je Li-Fi počeo probno koristiti u industrijskim postrojenjima i kancelarijama u Tallinnu, gde dotična veza omogućava bežično slanje podataka brzinom od 1GBps.

Li-Fi se zasniva na takozvanoj komunikaciji vidljivim svetlom, što znači da je bezbednost Li-Fi mreža znatno veća u poređenju sa Wi-Fi-jem zbog toga što signal ne može proći kroz zidove. Na taj način se takođe smanjuju i smetnje, kao i mešanje signala različitih uređaja.

Velmennijeva uspešna pilot implementacija u njihovim poslovnim prostorima znači da će tehnologija u narednih nekoliko godina biti spremna za šire tržište, gde će ljudi imati Internet pristup preko LED sijalica u svojim domovima – barem tako misli direktor Velmennija, Deepak Solanki.

Da bi se to i postiglo, potrebno je uvesti Li-Fi podršku za postojeće uređaje, kako se ne bi trošilo vreme na izgradnju nove infrastrukture.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.