Većina Android aplikacija šalje i prima nepotrebne podatke


Istraživači sa MIT-a su nedavno otkrili da veći deo podataka koje - bez znanja korisnika - šalju i primaju najpopularnije Android aplikacije nemaju nikakvog uticaja na krajnje korisničko iskustvo.

Polovina tih "tajnih" komunikacija otpada na standardne analitičke informacije o performansama aplikacije i statističke podatke, koji pomažu developerima da poboljšaju svoj softver. Ali, druga polovina nema nikakve veze sa analitikom.

"Ono što je interesantno je da drugih 50 procenata (poslatih i primljenih podataka) ne može biti pripisano analitici," izjavila je Julia Rubin, vođa istraživačkog tima, i dodala: "Iza ovih tajnih komunikacija može stajati vrlo dobar razlog. Ne želimo reći da one moraju biti uklonjene. Samo želimo reći da korisnici trebaju da budu obavešteni o njima."

Kao primer tih "tajnih" komunikacija, ekipa sa MIT-a je navela Walmart aplikaciju, koja korisnicima omogućava da skeniraju bar-kodove proizvoda na policama Walmart-ovih prodavnica kako bi proverili njihove cene - prilikom skeniranja koda, Walmart aplikacija iz nekog razloga stupa u kontakt sa eBay-ovim serverom.

Kako bi dokazali da spomenute komunikacije nemaju skoro nikakvog uticaja na korisničko iskustvo, istraživači sa MIT-a su modifikovali 47 od 100 najpopularnijih Android aplikacija, kako bi u njima zatvorili kanale za tajne komunikacije - u 30 od tih 47 aplikacija, korisnici nisu mogli pronaći nikakve razlike u odnosu na regularne verzije.

Kod 9 aplikacija je primećen nedostatak reklama; u 3 slučaja, korisnici su primetili "manje" razlike u odnosu na standardne verzije aplikacija, dok je 5 aplikacija nakon modifikovanje postalo disfunkcionalno.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2018 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.