Nokia Ozo kamera košta 60.000 dolara


Nekad su bili na vrhuncu i poznati u svakom uglu sveta po svojim telefonima, ali finska Nokia sada ulazi u nova područja, a jedno od njih je virtualna stvarnost i kamera koju su predstavili još letos.

Ozo je sistem namijenjen filmašima koji može snimati audio i video u svih 360 stepeni i radi se o integriranom rešenju koje bi trebalo omogućiti jednostavnije snimanje VR filmova.

Sada su iz kompanije objavili kako će kamera koštati 60.000 dolara i da bi na tržište trebala stići početkom sledeće godine. To znači kako ovo nije nikako rešenje za amatere, ali moglo bi Nokiji biti velika prilika da zauzme značajnu poziciju novoj grani industrije od koje mnogi imaju velika očekivanja za sledećih nekoliko godina.

Ozo je opremljen s osam sočiva i mikrofona koje snimaju sve oko sebe, ali glavna prednost u odnosu na slična rešenja je što filmaši mogu uživo pratiti šta se i kako snima.

Do sada su morali čekati da se snimak sa svake kamere prebacii na računar i potom spoji u posebnom softveru zbog velikih hardverskih zahteva. Nokia je sa Ozo kamerom uspela da to izbegne uz funkciju "dinamičkog renderovanja" pa filmaši mogu staviti naočare za virtuelnu stvarnost i pratiti šta se snima. Mogućnosti za filmaše, autore igara, ali i u edukaciji, snimanju dokumentaraca i industriji su velike i Nokia sigurno ovde vidi svoju priliku. Ramzi Haidamus iz Nokije za Verge je rekao kako razmišljaju i o "prosumer" verziji kojoj će cena biti tek deo profesionalne verzije.Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2018 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.